İran'ın 'Gerçek Vaat 2' operasyonunun mali bilançosu!

İran'ın 'Gerçek Vaat 2' operasyonunun mali bilançosu!

İran'ın 'Gerçek Vaat 2' operasyonunun mali b... İran, 200'den fazla füzeyi İsrail'e fırlatarak Orta Doğu'daki gerilimi tırmandırdı. İsrail'in Demir Kubbe sistemi bu saldırıları durdurmakta zorlandı.

İran İslam Cumhuriyeti'nin Tel Aviv başta olmak üzere İsrail'in birçok kentine 200'den fazla füze fırlatması, son haftalarda Orta Doğu'da tırmanan gerilimin zirve noktasını oluşturdu. İsrail'in yüksek teknolojiye sahip ve milyon dolarlık bütçesinin temel taşını oluşturan Demir Kubbe sistemi, bir kez daha etkisiz hale getirildi. İranlı yetkililer, operasyonları sonlandırdıklarını bildirse de, İsrail'in misilleme yapması durumunda "karşılıklarının çok daha büyük olacağı" konusunda dünyayı uyardılar.

Bu füze saldırısı, Orta Doğu'da olası bir bölgesel savaşın başlangıcı olarak değerlendiriliyor. Saldırı sırasında Fattah-1 ve Fattah-2 orta menzilli hipersonik füzeleri ile Fateh-331 transsonik uzun menzilli füzeler gibi birçok füze modeli, Akdeniz semalarını aydınlatarak etkileyici bir görüntü oluşturdu.

Peki, bu kadar çok füzeyi fırlatan İran için bu olağanüstü operasyonun maliyeti ne kadar oldu? 

DURDURMANIN MALİYETİ DAHA YÜKSEK

İran Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selami, saldırılar gerçekleştikten kısa bir süre sonra İsrail'e toplamda 200 füze atıldığını açıkladı. Saldırı esnasında Fath, Zülfikar ve Kadir gibi füzeler kullanıldı. Ancak, bu askeri operasyonların gizli doğası nedeniyle saldırının maliyetine dair resmi bir bilgi verilmedi. Yine de, diğer ülkelerin füze geliştirme programları üzerinden bazı tahminler yapmak mümkün.

Nisan ayında, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) eski bir mali danışmanı, İsrail'in hava savunma sistemlerinde kullandığı Arrow füzesinin maliyetinin genellikle 3,5 milyon dolar civarında olduğunu belirtmişti. Davud Sapanı füze önleme sisteminden atılan füzelerin ise 1 milyon dolara mal olduğu ifade edildi. Aynı danışman, İran yapımı hipersonik bir füzenin ortalama maliyetinin yaklaşık 10 milyon dolar olabileceğini öne sürdü.

FÜZE BAŞINA ORTALAMA 1,5 MİLYON DOLAR

Benzer hesaplamalarla, Zülfikar veya Kadir füzelerinin her birinin maliyetinin 500 bin ile 1,5 milyon dolar arasında değiştiği tahmin ediliyor. Dolayısıyla, Hüseyin Selami'nin açıkladığı 200 füze sayısı dikkate alındığında, operasyonun toplam maliyetinin 600 ila 800 milyon dolar arasında olduğu öngörülüyor.

İsrailli bir güvenlik yetkilisi, füzelerin çoğunun ABD Merkez Komutanlığı ile iş birliği içinde İsrail Hava Kuvvetleri tarafından durdurulup imha edildiğini söyledi. Yetkiliye göre, birkaç füze İsrail'in çeşitli bölgelerine isabet etti ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

"İran'ın 'Gerçek Vaat 2' operasyonunun mali bilançosu!" haberi, 03 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İran'ın 'Gerçek Vaat 2' operasyonunun mali bilançosu! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İran'ın 'Gerçek Vaat 2' operasyonunun mali bilançosu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 03 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:22 Bahçeli'nin yine el sıkışırken eğilmesi dikkat çekti!
  2. 16:19 Reuters, Türkiye için beklenmedik dolar tahmini ortaya koydu
  3. 16:08 İYİ Parti’de bir toplu istifa daha!
  4. 16:05 Usta gazeteci Güneri Cıvaoğlu son yolculuğuna uğurlandı!
  5. 16:01 Filistin Devlet Başkanı’ndan İsrail'e acil müdahale çağrısı!
  6. 15:56 Sergen Yalçın, Avrupa'dan aldığı teklifi açıkladı!
  7. 15:55 MGK toplantısı başladı!: Ana gündemde neler var?
  8. 15:53 TCMB rezervlerinde yeni zirve!
  9. 15:47 TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Özgür Özel'in "kapalı oturum" çağrısına olumlu yanıt
  10. 15:43 WFP'den 2015 benzeri göç dalgası uyarısı!
  11. 15:35 Çatıdan attığı beton parçasıyla ölüme neden olan sanık: "Ortamı yumuşatmak istedim"
  12. 15:32 Özgür Özel'den "İsrail'in gözü Türkiye topraklarında" diyen Erdoğan'a çağrı!
  13. 15:29 Özel: Bize "DEM'leniyor" diyenler, "terör yuvası" dedikleri partinin yetkilileriyle tokalaştılar
  14. 15:27 Hollanda ekipleri Mourinho'yu yenmeyi başaramıyor!
  15. 15:27 Özel İsrail'e meydan okudu!
  16. 15:25 Tesla 27 bin Cybertruck otomobilini geri çağırıyor!
  17. 15:22 Endonezya, Merapi Yanardağı'nın patlaması üzerine alarma geçti!
  18. 15:21 Zekasını kanıtlamak isteyenler buraya! Kar leoparını sadece dahiler 7 saniyede bulabilir!
  19. 15:20 CIA'dan Çin ve İran'a Dijital Hamle! Gizli Muhbir Avı Başladı!
  20. 15:20 İsrail savaş uçakları Suriye'deki Rus hava üssü yakınlarını vurdu!
Dünya Haberleri