İran'ın Sınır Dışı Kararı Türkiye'yi Endişelendiriyor: 2 Milyon Afgan Göçü Tehlikesi

İran'ın Sınır Dışı Kararı Türkiye'yi Endişelendiriyor: 2 Milyon Afgan Göçü Tehlikesi

İran'ın Sınır Dışı Kararı Türkiye'yi Endişel... CHP'li İstanbul Milletvekili Murat Bakan, İran’ın 2 milyon Afgan göçmeni sınır dışı etme kararının ardından Türkiye'nin ciddi bir göç riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

CHP'li Murat Bakan’dan İran’ın Göç Kararına İlişkin Meclis’te Kritik Sorular

İran İçişleri Bakanı İskender Mumini’nin, Mart 2025’e kadar ülkedeki düzensiz göçmenlerden yaklaşık 2 milyonunu sınır dışı etmeyi planladığına dair açıklamaları, Türkiye’de endişe yarattı. Bu gelişmeler üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Türkiye’nin karşı karşıya kalabileceği potansiyel bir göç dalgasına dikkat çekerek, hükümete çeşitli sorular yöneltti.

Murat Bakan, İran’ın Afgan mültecileri sınır dışı etmeye başlamasıyla birlikte Türkiye’nin büyük bir göç baskısıyla karşılaşabileceğini vurguladı. Bu bağlamda, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a yazılı soru önergeleri sundu.

'Türkiye Yeni Bir Göç Dalgasını Kaldıramaz'

Bakan, İran’ın göçmen sınır dışı kararı sonrası Türkiye’nin sınır güvenliği ve göç yönetimi üzerinde ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti. Murat Bakan, mevcut göçmen nüfusunun ve sınır güvenliği durumunun yetersiz olduğunu ifade ederek, "2021’de olduğu gibi yüz binlerce Afgan mülteci, İran sınırından geçebilir. İran sınırındaki güvenlik zaafiyeti, ülkemize büyük bir göç baskısı yaratacaktır. Türkiye, hali hazırda mevcut göçmen yüküyle başa çıkmakta zorlanıyor ve yeni bir göç dalgasını kaldırmamız mümkün değil" dedi.

İÇIŞLERI BAKANI’NA SORULAR

Bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

  • "İran’dan gelebilecek göç dalgasına karşı nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır? Bu süreç titizlikle takip edilmekte midir?"
  • "İran'dan sınır dışı edilmesi beklenen 2 milyon düzensiz göçmen arasında Türkiye'ye yönelmesi muhtemel grupların takibi nasıl yapılacaktır? Söz konusu göçmenlerin Türkiye sınırına ulaşmadan durdurulması için hangi sınır güvenliği tedbirleri alınmaktadır?"
  • "Sınır bölgelerinde yer alan valilikler, güvenlik güçleri ve göç idaresi birimlerinin koordinasyonu nasıl sağlanacaktır? Göç baskısının iç güvenlik açısından risk analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçlar nelerdir?"
  • "İran ile sınır güvenliği ve göç krizi konularında herhangi bir işbirliği veya bilgi paylaşımı yapılmış mıdır? Yapılacak mıdır?"

MILLI SAVUNMA BAKANI’NA SORULAR

CHP’li Bakan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e şu soruları yöneltti:

  • "Söz konusu gelişme titizlikle takip edilmekte midir? Türkiye-İran sınırında askerî güvenlik açısından alınan tedbirler nelerdir? Sınır güvenliği artırılacak mıdır?"
  • "Sınırda muhtemel bir göçmen akını karşısında önleyici müdahale planı mevcut mudur? Türkiye-İran sınırındaki gözetleme sistemleri ve güvenlik teknolojilerinin yeterliliği değerlendirilmiş midir?"
  • "Sınıra yığılma olasılığı bulunan göçmenlerin engellenmesi için askerî birliklerin eğitim ve hazırlık süreçleri nasıl yönetilmektedir? Olası bir göç dalgası karşısında sınır karakolları ve askeri birliklerin desteklenmesi ve ikmal kapasitelerinin artırılması planlanmakta mıdır?"

DIŞIŞLERI BAKANI’NA SORULAR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a ise şu sorular yöneltilmişti:

  • "İran'ın düzensiz göçmenleri sınır dışı etme kararına ilişkin diplomatik iletişim kurulmuş mudur? Kurulmuş ise hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Diplomatik iletişim kurulmadıysa, yapılacak mıdır?"
  • "İran’dan ülkemize yönelebilecek göç dalgasına karşı nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır? İran'dan sınır dışı edilmesi beklenen 2 milyon düzensiz göçmen içinde Türkiye'ye yönelebilecek kişi ve grupların takibi nasıl yapılacaktır?"
  • "Türkiye, İran ile göç krizini yönetmek amacıyla ortak bir politika geliştirme sürecine dahil olacak mıdır? İran'ın kararının yaratacağı göç hareketlerinin etkilerini azaltmak için uluslararası düzeyde hangi girişimlerde bulunmayı planlıyorsunuz?"
  • "Türkiye-İran sınırındaki göçmen krizini önlemek için komşu ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği mekanizmaları devreye alınacak mıdır? İran ile göçmen sorunları üzerine bir diplomatik müzakere veya ikili anlaşma yapılması düşünülmekte midir?"

Murat Bakan, bu soruların yanıtlanmasının Türkiye’nin göç yönetiminde etkin adımlar atabilmesi için kritik olduğunu belirtti.

 

"İran'ın Sınır Dışı Kararı Türkiye'yi Endişelendiriyor: 2 Milyon Afgan Göçü Tehlikesi" haberi, 18 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İran'ın Sınır Dışı Kararı Türkiye'yi Endişelendiriyor: 2 Milyon Afgan Göçü Tehlikesi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İran'ın Sınır Dışı Kararı Türkiye'yi Endişelendiriyor: 2 Milyon Afgan Göçü Tehlikesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:27 AKP'den İtiraf Gibi Açıklamalar: ‘Vatandaşımız Bu Enflasyondan Dertli
  2. 15:26 AKP'li Birinci: "EYT'yi çıkarmasaydık Türkiye'nin parçalanması senaryosu ile karşı karşıyaydık"
  3. 15:23 Döviz ve Altın Rezervlerinde Büyük Artış: TCMB'nin Haftalık Verileri!
  4. 15:17 Festival Coşkusu Başlıyor! Altın Portakal’ın 61. Yılına Dair Detaylar
  5. 15:08 Dramdan Aksiyon ve Animasyona: Bu Haftanın Öne Çıkan 8 Filmi!
  6. 14:52 Bakan Şimşek: "Enflasyon Bu Ay Yüzde 40'a İnecek, 2024 Hedeflerimiz Gerçekçi
  7. 14:47 MasterChef’te Gergin Anlar! Yarışmacı Mehmet Şef’le Tartıştı, Stüdyoyu Terk Etti
  8. 14:47 Cezaevi Sonrası Sosyal Medyaya Dönüş: Dilan Polat’ın Lüks Restoran Canlı Yayını
  9. 14:39 İngiltere'de Faiz Kararı ve Enflasyon: BOE'nin Son Adımı Ne Anlama Geliyor?
  10. 14:33 İstanbul’a İhanet Mi? Kanal İstanbul Projesinde Yeni Skandal: İmar Planları Yeniden Onaylandı
  11. 14:25 Günlük 10 Milyon Metreküp Gaz İşleyecek: Türkiye'nin İlk Yüzer Platformu Boğaz'dan Geçti
  12. 14:16 YKS ek yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından duyuruldu! İşte kayıt tarihleri ve detaylar!
  13. 14:09 Gazze'de İsrail Saldırıları: 9 Çocuk da Dâhil 34 Kişi Öldürüldü
  14. 14:05 Gülyalı'da Şehit Düşen Çangır İçin Erdoğan'dan Anlamlı Destek
  15. 14:05 SON DAKİKA! Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararını duyurdu
  16. 13:58 Yozgat’ta Şiddetli Yağış Yolları Göle Döndürdü: Sürücüler ve Esnaf Zor Durumda!
  17. 13:55 BIST 100 Endeksi Yüzde 1,48 Artışla 9.919,16 Puanı Gördü – Faiz Kararları Bekleniyor
  18. 13:43 İYİ Parti'de Mehmet Aslan'ın genel başkan yardımcısı olarak atanması gerçekleştirildi
  19. 13:43 Ali Koç mu Dursun Özbek mi? Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesi başkanların karnesi çıktı
  20. 13:43 UEFA ülke puanı sıralamasında Türkiye için kötü haber
Gündem Haberleri