'İşçilerin bu günü Taksim'de coşkuyla kutlama hakkı vardır'

'İşçilerin bu günü Taksim'de coşkuyla kutlama hakkı vardır'

'İşçilerin bu günü Taksim'de coşkuyla kutlam... “Herkesi 1 Mayıs meydanlarında buluşmaya çağırıyoruz”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 1 Mayıs İşçi Bayramı programını açıkladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüşerek Taksim’deki 1 Mayıs yasağının kabul edilemez olduğunu söylediklerini belirtti. Çerkezoğlu, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de işçilerin ve emekçilerin, bugünü kendi belirledikleri kentin en merkezi meydanlarında, İstanbul’da da Taksim 1 Mayıs alanında coşkuyla kutlama hakkı vardır” dedi.

Tüm dünyada emekçilerin coşkuyla kutladığı 1 Mayıs İşçi Bayramı yaklaşırken her yıl kutlama alanlarına ilişkin getirilen yasaklar nedeniyle zaman zaman gerilimlerin tırmandığı Türkiye'de işçi ve meslek örgütleri kutlama programlarını belirlemeye başladı. DİSK, KESK, TTB, TDB ve TMMOB temsilcileri de bugün İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısında kutlama programına ilişkin açıklama yaptı. Beşiktaş'ta bulunan DİSK Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, örgütler ve sendikalar adına ortak açıklamayı Arzu Çerkezoğlu yaptı. İstanbul’da 1 Mayıs kutlama alanının Taksim Meydanı olduğuna vurgu yapan Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Hayatta kalmak her gün zorlaşıyor”

"Ekonomik kriz, işsizlik, zamlar, pandemi, borçlanma derken ülkemizde insanca yaşamak bir yana hayatta kalmak bile her gün zorlaşıyor. Bu düzen, toplumun işini, aşını, geçimini ve sağlığını korumuyor, aksine tehdit ediyor. Bu düzenin çarkları, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten bizleri, işçileri, emekçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarları, hekimleri, avukatları, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, gençleri, kadınları, emeklileri, emekli dahi olamayanları ezdikçe eziyor. Bu düzenin çarkları, zengini daha zengin etmek, bankaların kasalarını doldurmak, şirketleri ihalelerle beslemek üzere kurulmuş. Bu düzenin çarkları, sermayeye sömürecek ucuz emek, yağmalanacak doğa, talan edilecek kentler yaratmak üzere dönüyor.

“Halk işe, demokrasiye, adalete aç”

Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, artan borçlarla, salgınla mücadele ederken 20 yıldır ülkeyi yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, ülkenin tüm kaynaklarını bir avuç patronu ve ayrıcalıklı zümreyi korumak için seferber etti, etmeye devam ediyor. Halk, işe, ekmeğe, insanca bir yaşama olduğu kadar demokrasi, adalet ve hukuka da aç. Bu düzen, yurttaşların hakkını, hukukunu çiğniyor; adaletsizliği büyütüyor. Halkın gerçeği ile bir avuç ayrıcalıklı kesimin gerçeği arasındaki fark, tek sesli medyanın propaganda yayınlarıyla perdelenmek isteniyor. Üstü örtülemeyen hakikate dair çığlıklar, baskı, şiddet, sansür, zorla bastırılmak isteniyor. Hakkını arayan ve gerçekleri söyleyen herkes, bu düzenin hukuk dışı zorbalıklarıyla karşı karşıya kalıyor.

“Bu akıl dışı düzen Türkiye’nin sırtında bir yüktür”

Bu düzenin devamı için demokrasinin son kırıntıları bile ortadan kaldırılıyor. Demokratik hak olarak elde kalan tek hakkımız olan seçme ve seçilme hakkımıza dahi el uzatılıyor. Bu düzen, mağdur ettiği milyonları bölüp parçalayarak yönetmek gibi tehlikeli bir yönteme başvuruyor. Sürekli olarak iç ve dış düşman yaratılıyor. Yukarıdan aşağıya kışkırtılan şovenizm, cinsiyetçilik, ırkçılık, mezhepçilik ve savaş politikaları, bu düzenin yarattığı krizi yönetmenin bir yolu olarak ülkemizin ve halkın geleceğini tehdit ediyor. Bu düzen böyle gitmez. Halkı yoksulluğa, açlığa, işsizliğe, borçluluğa ve güvencesizliğe mahkûm eden bu akıl dışı düzen, Türkiye’nin sırtında bir yüktür.

“İşçilerin bugünü Taksim 1 Mayıs alanında kutlama hakkı vardır”

Öte yandan, 20 yıldır ülkeyi yönetenler ve tüm yetkileri tek kişide toplayanlar sorumluluktan kaçamaz. Ülkenin kanayan sorunlarını kendi dışındaki herkese ve her şeye bağlayan bir yönetim anlayışına ‘artık yeter’ diyoruz. Gün, şikâyet etme günü değildir. Bizim, tüm sömürülenler, yoksullaşanlar, ezilenler olarak bu düzeni değiştirme, 82 milyonun insanca yaşayacağı bir ülkeyi inşa etme gücümüz var. 1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü, ülkenin dört bir yanında gücümüzü ve coşkumuzu meydanlara taşıdığımız bir gün olacaktır. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de işçilerin ve emekçilerin, bugünü kendi belirledikleri kentin en merkezi meydanlarında, İstanbul’da da Taksim 1 Mayıs alanında coşkuyla kutlama hakkı vardır.

“Herkesi 1 Mayıs meydanlarında buluşmaya çağırıyoruz”

Ulusal ve uluslararası mahkemelerce de kabul edilen bu hakkın 2013 yılından beri keyfi biçimde gasp edilmesini, Taksim 1 Mayıs alanının yasaklanmasını kabul etmediğimizi ve Taksim 1 Mayıs Meydanı yasağı başta olmak üzere, yasakların kalktığı bir ülke için mücadele kararlılığımızı buradan bir kere daha ifade etmek isteriz. Biz, aşağıda imzası bulunan emek ve meslek örgütleri olarak, 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’ne giderken birlikte değiştirme irademizi iş yeri iş yeri, sokak sokak, meydan meydan örgütleyeceğimizi, Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs meydanlarında omuz omuza olacağımızı ilan ediyor; emekten, barıştan, demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten yana olan herkesi 1 Mayıs meydanlarında buluşmaya çağırıyoruz.”

“İstanbul programımızı önümüzdeki hafta açıklayacağız”

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çerkezoğlu, İzmir’de Gündoğdu Meydanı ile Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda kutlamalar için başvuruların yapıldığını söyledi.

İstanbul’da ise Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarının hâlâ yasak olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, heyet olarak İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüşerek bu yasağının kabul edilemez olduğunu belirttiklerini dile getirdi. Çerkezoğlu, “İstanbul’daki kutlamamız için meydan konusundaki programımızı önümüzdeki hafta içerisinde paylaşacağız” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na çağrı

Asgari ücret tartışmalarına da değinen Çerkezoğlu, yeni asgari ücretin vatandaşın eline geçmeden uçup gittiğini belirterek, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu derhal toplanarak asgari ücret yeniden belirlenmelidir” çağrısı yaptı.

"'İşçilerin bu günü Taksim'de coşkuyla kutlama hakkı vardır'" haberi, 08 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 08 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'İşçilerin bu günü Taksim'de coşkuyla kutlama hakkı vardır' haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'İşçilerin bu günü Taksim'de coşkuyla kutlama hakkı vardır' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:T24

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  2. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  3. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  4. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  5. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  6. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  7. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  8. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  9. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  10. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  11. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  12. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  13. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  14. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  16. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  17. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  18. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  19. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  20. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
Gündem Haberleri