IŞİD terörünün dirildiği yeni adres: İsrail

IŞİD terörünün dirildiği yeni adres: İsrail

IŞİD terörünün dirildiği yeni adres: İsrail IŞİD, yeni liderliğinin görev gelmesiyle beraber İsrail’de peş peşe terör eylemleriyle ortaya çıktı. Gazeteci Mehmet Kancı, Gündeme Dair Her Şey sitesinde yazdı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle başlayan savaş neredeyse tüm kırılgan jeopolitik fay hatlarını harekete geçirdi. Gıda, enerji ve lojistik alanlarında hali hazırda yaşanan krizler derinleşirken, hibrit çatışma metotları da zenginleşti. Hasımların birbirlerine karşı, gerek ilan edilmiş gerek edilmemiş savaşlarda balistik füze kullanmaları sıradanlaşırken, eskidiği zannedilen terör aparatları da sahneye dönüyor. 

2019 yılında Suriye ve Irak topraklarında geriletilen terör örgütü DEAŞ iki ülke sınırındaki çöl bölgesinde ıssız topraklarda dar bir alana hapsedilmişti. Örgüt, 2021 yılının Ağustos ayında, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle eş zamanlı olarak Horasan kolu vasıtasıyla kayda değer bir yaşam belirtisi gösterdi. 

3 Şubat 2022 günü ise DEAŞ ile ilgili son 3 yılın en kayda değer gelişmesi yaşandı. Ancak bu sefer hedef olan DEAŞ lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’ydi. Ebu İbrahim’in liderliği 31 Ekim 2019’da ilan edilmişti. Liderliği, Suriye’nin İdlib vilayetinde ABD ile PKK/YPG güçlerinin ortak operasyonuyla son buldu. Yaklaşık 1 ay sonra ise 10 Mart’ta Ebu el-Hasan el Haşimi el Kureyşi örgütün yeni lideri olarak ilan edildi. Yeni liderin kimliğine dair bugüne kadar elde edilen kısıtlı bilgiler onun Irak kökenli ve hem ilim hem savaş alanında yetkin bir kişilik olduğuna işaret ediyor. Ebu el-Hasan’ın adının duyurulması ile beraber dünyanın dört bir yanındaki DEAŞ bağlantılı örgütlerin girdikleri biat yarışı da dikkat çekici bir gelişmeydi. Büyük ölçüde zayıflatıldığı düşünülen bir terör örgütünün, gizemli liderine yönelik bağlılığın boyutu şaşırtıcıydı.

Ebu el-Hasan el Haşimi el Kureyşi’nin liderliğinin ilanının üzerinden yalnızca 12 gün geçtikten sonra DEAŞ beklenmedik bir zamanda, ama daha önemlisi beklenmedik bir yerde harekete geçti. 22 Mart günü Berşeba’daki evinden çıkan Arap kökenli İsrail vatandaşı Muhammed Galip Ebu el-Kian 8 dakikada 4 kişiyi öldürdü. El Kian önce bir bisikletliye aracıyla çarparak öldürdü. Daha sonra girdiği bir benzinci ve ardından alışveriş merkezindeki 3 kişiyi bıçakladı. Saldırıya hedef olan 3 kişi hayatını kaybetti. El Kian, silah taşıyan bir otobüs şoförü tarafından vurularak öldürüldü. İsrail iç güvenlik servisi Şin Bet, saldırganın İsrail vatandaşı bir Arap olmasından ziyade DEAŞ mensubu olması karşısında afalladı.

El Kian 2015 yılında DEAŞ’a katılmak için Suriye’ye gitme girişiminde bulununca tutuklanmış ve 4 yıl cezaevinde kalmıştı. İsrail güvenlik yetkilileri onun terör örgütüne duyduğu sempatinin farkındaydı ancak bu saldırı planından haberdar olamamışlardı.

 Bu saldırının münferit bir eylem olup olmadığı anlaşılmaya çalışılırken 27 Mart’ta ikinci saldırı düzenlendi. Bu defa Tel Aviv’in kuzeyindeki Hadera’da 2 İsrail sınır muhafızı, 2 DEAŞ mensubunun silahlı saldırısında öldürüldü. Saldırganlar yine İsrail vatandaşı Araplardı. Amca çocukları oldukları belirlenen İbrahim ve Ayman Ighbariah, saldırı yerinin yakınında istirahatte olan bir grup özel kuvvet askeri ile girdikleri çatışmada öldürüldü. İsrail’in Umm el-Fahm kentinde yaşayan saldırganlardan İbrahim Ighbariah’ın, 2016 yılında Suriye’ye geçme girişiminde bulunduğu sırada Türk güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı belirlendi. Her iki teröristin 2015 yılında DEAŞ’a katıldıkları kaydediliyor. 

Yazının devamı için lütfen linki tıklayınız

"IŞİD terörünün dirildiği yeni adres: İsrail" haberi, 28 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 29 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan IŞİD terörünün dirildiği yeni adres: İsrail haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. IŞİD terörünün dirildiği yeni adres: İsrail 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Gündem Haberleri