IŞİD dosyası sümen altı: Binlerce kişi soruşturmaya uğramadan Türkiye'ye geri döndü

IŞİD dosyası sümen altı: Binlerce kişi soruşturmaya uğramadan Türkiye'ye geri döndü

IŞİD dosyası sümen altı: Binlerce kişi soru... Uluslararası Kriz Grubu, "IŞİD'e Türkiye'den katılım" raporu hazırladı. Rapora göre IŞİD'e katılan ve sonra Türkiye’ye dönen sayıları 5 bin ile 9 bin arasında değişen kişilerin ancak onda biri hakkında yasal işlem yapıldı.

Uluslararası Kriz Grubu, "IŞİD'e Türkiye'den katılım" raporu hazırladı. Rapora göre IŞİD'e katılan ve sonra Türkiye’ye dönen sayıları 5 bin ile 9 bin arasında değişen kişilerin ancak onda biri hakkında yasal işlem yapıldı. Binlerce kişi soruşturmaya uğramadan döndü. Yargılananlar da üç-dört yıl cezaevinde kalıp, daha da militanlaşmış olarak dışarı çıkacak.

Uluslararası Kriz Grubu tarafından yayınlanan, "Türkiye’den Irak Şam İslam Devleti’ne katılımlar” raporu, 2019 yılının Nisan-Aralık ayları arasında İstanbul’da ve Güneydoğu Anadolu illerlerinde IŞİD üyeleri aileleri ve arkadaşlarıyla görüşmeler yapılarak hazırlandı. Rapora göre, IŞİD'in hakimiyeti altındaki bölgelere Türkiye’den beş ile dokuz bin kişi gitti. 2015’de ülke çapında yapılan bir araştırmada her 30 kişiden biri, IŞİD'e katılan birini tanıdığını ifade etti...

IŞİD'e katılım, özellikle İstanbul, Ankara, Adana, Antep, Adıyaman, Bursa, Kocaeli ve Konya'dan oldu. IŞİD'e katıldıktan sonra Türkiye'ye dönenlerin sadece yüzde 10'u yani 30’u kadın olmak üzere yaklaşık 450 kişi terörizm suçlamasıyla tutuklandı. Bunların yarısı hâlâ yargılanmayı bekliyor. IŞİD'İN Irak ve Suriye'deli alam hakimiyeti son bulduktan sonra binlerce kişi, sorgulamaya uğramaksızın Türkiye’ye dönüş yaptı.

Türkiye’den IŞİD'e katılıp çatışmalarda ölen militan sayısıysa 1000 ile 2000 olarak tahmin ediliyor.

Raporda, Türkiye'de yetkililerin, güney sınırından IŞİD'e katılımlar konusunda çelişik bir tutum içinde kaldığı vurgulandı. 2013-2014 yıllarında birçok ailenin çocuklarının IŞİD'e katılmaya hazırlandığı yönünde yetkililere bilgi verdiği ama katılımların engellenmesi için harekete geçilmediği belirtildi. Suriye’ye illegal geçişlerin hâlâ devam ettiğine de dikkat çekilen raporda, Türkiye’den IŞİD'e katılımlar farklı nedenlerle gerçekleşirken, birçok kişi PKK ve YPG ile savaşmak üzere IŞİD'e katıldı.

2013-2015 arasında Türkçe konuşan IŞİD mensuplarına ait 2 bin 500 sosyal medya hesabı ve 800 bine yakın Twitter mesajının analizinde en fazla PKK ve YPG'den söz edildiği görüldü. Rapora göre, Türkiye’de terör örgütü üyeliğinden yargılanan IŞİD mensuplarına üç-dört yıl hapis cezası veriliyor. Bu kişilerin, cezaevinde daha da militanlaşmış olabileceğine ve yüzlercesinin yakında serbest kalacağına dikkat çekiliyor. Türkiye’de yetkililerin IŞİD'i, PKK ve 'FETÖ' olarak adlandırılan oluşumdan daha az tehlikeli gördüğü de ileri sürüldü.

"IŞİD dosyası sümen altı: Binlerce kişi soruşturmaya uğramadan Türkiye'ye geri döndü" haberi, 30 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. 30 Haziran 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan IŞİD dosyası sümen altı: Binlerce kişi soruşturmaya uğramadan Türkiye'ye geri döndü haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. IŞİD dosyası sümen altı: Binlerce kişi soruşturmaya uğramadan Türkiye'ye geri döndü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Tele 1

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Politika Haberleri