İskenderun sakinleri: 'Çok geç kaldınız… Neden daha erken gelmediniz?'

İskenderun sakinleri: 'Çok geç kaldınız… Neden daha erken gelmediniz?'

İskenderun sakinleri: 'Çok geç kaldınız… Ned... 'Bizi yalnız bırakanlar oy istemeye gelmesin'

BBC Türkçe muhabiri Fundanur Öztürk, Kahramanmaraş depremlerinden en fazla etkilenen illerden biri olan Hatay'ın İskenderun ilçesinde bir mahalleyi ziyaret etti ve mahalle sakinlerinin arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili izlenimlerini aktardı:

Sabahın erken saatlerinde İskenderun’un Numune Mahallesi’ne vardığımızda, her bir enkazın başında ateş yakıp bekleyen kalabalık gruplarla karşılaşıyoruz. Sessiz bekleyişi Arzu Dedeoğlu’nun çığlıkları bölüyor: Geç kaldınız, çok geç kaldınız!

Enkazda iki kız çocuğu kalmış genç kadın, yardım görevlilerine enkazı bırakıp gitmemeleri için “Ne olur gitmeyin, belki çocuklarım hâlâ yaşıyordur’ diyerek yalvarıyor. Görevliler arama köpeklerini beklediklerini söyleyerek kadını rahatlatıyor.

Çocukların teyzesi Arzu Dedeoğlu, AFAD gelmeden kendi imkanlarıyla ayarladıkları kepçenin enkazda çalışmasına izin verilmediğini söylüyor:

“Akşama kadar bekledik lakin kimse gelmedi. Kendi imkanlarımızla vinç getirdik, istemediler, müdahale ettiler. İki tane çocuk var, benim bacımın çocukları, biri Ayşegül biri İlayda. Gitti çocuklar, gitti.

“Şu şimdi gelenler, öğleden önce gelseydi? Biz kendi imkanlarımızla jeneratör getirdik, uğraştık lakin artçılarla daire sallanınca kaçtık. O esnaya kadar çocuklardan vardı bir ışık. Madem bu imkânınız vardı, neden daha erken gelmediniz?”

'Dün niye gelmediniz?'

Birkaç metre ötedeki Güleryüz Apartmanı enkazında ise daha kalabalık bir grup bekliyor. Depremin üzerinden 24 saat geçmesine rağmen AFAD’ın oraya hiç gelmediğini söylüyorlar.

Enkaza başka bir arama kurtarma ekibinin müdahale ettiği görülüyor. Kalabalığın arasından seslenen bir kadın, “Dün niye gelmediniz, herkesin sesi vardı orada dün!” diye bağırıyor.

Depremzedeler bütün gün yardım beklediklerini anlatırken, enkazda sıkışan kişilerin içeriden yükselen yardım çığlıklarının bu sabah itibariyle kesildiğini anlatıyor. Başka bir kadın, “Dün gelseydiniz kurtaracaktık onları” diyerek ağlıyor.

'Bizi yalnız bırakanlar oy istemeye gelmesin'

Kameraya konuşmak için öne atılan Ali Önder, “İçeride sekiz canım var. Kimse gelmedi, AFAD hâlâ yok. Bizi böyle yalnız bırakanlar sakın bizden oy istemeye gelmesin, sakın!” diyor.

Apartmanın enkazından güçlü bir duman yükseldiği görülüyor. Depremzedeler içerideki yakınları için, “Dün geceden beri tek bir itfaiye bile gelmedi. Depremden olmasa da dumandan zaten ölmüşlerdir” diyor.

Kendisi de 2,5 saat enkaz altında kaldıktan sonra kendi çabasıyla kolu kırık olarak enkazdan çıktığını söyleyen Önder, “15 daireli apartmanda 10 kişi sadece bizim çabamızla kurtuldu” diyor.

“Devlet namına kimse yok, herkes kendi imkanlarıyla yakınlarını çıkardı. Ellerimizle kazdık. Buraya sahil güvenlik ekipleri geldi, diyor ki, abi sizde demir kesme makası var mı? Hilti var mı? Ya sen niye geldin o zaman arkadaş? Benden ekipman istiyor. Benim yaramı saracağına yarama tuz basıyor.”

İskenderun limanında çıkan yangının şiddetli bir şekilde sürdüğü görülüyor. İlçe adeta terk edilmiş bir şehir gibi. Sadece her enkazın başında yakılmış ateş çevrelerinde hayat belirtisine rastlanıyor.

"İskenderun sakinleri: 'Çok geç kaldınız… Neden daha erken gelmediniz?'" haberi, 07 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 08 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İskenderun sakinleri: 'Çok geç kaldınız… Neden daha erken gelmediniz?' haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İskenderun sakinleri: 'Çok geç kaldınız… Neden daha erken gelmediniz?' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:13 GKN Kargo iflas bayrağını çekti: Futbol kulüplerine sponsor oluyordu!
  2. 03:10 Lexus, Türkiye'de yeni modeli LBX'i tanıtımını yayınladı
  3. 02:58 En uzun menzile sahip elektrikli otomobiller listesi açıklandı!
  4. 02:56 Uygun fiyatlı lüks elektrikli otomobil mi almak istiyorsunuz? Starlight EV modeli tam size göre!
  5. 02:53 2024 Cupra Leon özellikleri ve fiyatı açıklandı!
  6. 02:51 Farklı markaların ikiz kardeşi modeller gündemde
  7. 02:49 Citroën elektrikli araç modelleri ve özellikleri açıklandı
  8. 02:29 Dört burç bu hafta talihli
  9. 02:27 Beş senedir beklenen özellik sonunda geliyor!
  10. 02:25 ChatGPT'ye rakip olacak sohbet botu iOS'a geldi: AppStore üstünden indirilebilir!
  11. 02:23 Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde sekizi yapay zekadan yararlanıyor!
  12. 02:21 Dışı çıtır çıtır, içi sulu sulu: Kalem böreğini unutturan lezzet!
  13. 02:20 BMW Modellerindeki 'i' takısını kaldıracağını açıkladı
  14. 02:19 Uzmanlar ortaya çıkardı: İmzanız tüm karakterinizi ele veriyor!
  15. 02:18 Lucid Motors'un Yeni Modeli Çığır Açıyor!
  16. 02:18 Canan Karatay’dan acil uyarı: Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat
  17. 02:16 Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor! Tüm tahminler dudak uçuklatıyor
  18. 02:13 Hamas: Düşman Refah operasyonunu gerçekleştirirse müzakereler durdurulur!
  19. 02:10 CHP lideri Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 10 bin liralık hediye
  20. 01:45 İran'dan İngiliz bakanın da dahil olduğu yaptırım listesi gündemde
Gündem Haberleri