"İSKİ'nin elektrik tüketimi, 2,5 katına çıktı" diyen İmamoğlu: "Bu sene 3 milyar 200 milyon liraya yakın fatur

"İSKİ'nin elektrik tüketimi, 2,5 katına çıkt... İmamoğlu, sadece bireylerin değil kurumların da elektrik faturalarından etkilendiğini kaydetti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, elektrik faturalarının katlanılamaz hale geldiğini, maliyet artışlarının büyük bir sıkıntı olduğunu belirterek, "Bugünün ekonomisinde bırakın iş yapmayı, ihaleye çıkmak bile zor duruma geldi. Çünkü, yaklaşık maliyetleri bir şekilde yazılı hale getiremiyorsunuz. Maliyet artışı tahminimizin çok daha üzerinde vatandaşımızın da canını sıkan, belini büken bir konuma ulaştı. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış, elektrik faturalarının katlanamaz bir boyuta erişmesi gerçekten bizim canımızı sıkıyor. İSKİ'nin elektrik tüketimi, son 1 yılda 2,5 katına çıktı. Bu sene 3 milyar 200 milyon liraya yakın elektrik faturası bekleniyor" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinde yıllardır yaşanan su baskınlarının bir daha yaşanmamasını sağlayacak projenin temelini attı.

Avcılar’ın 40 yıl sonra imar planına kavuşan Yeşilkent Mahallesi’nde düzenlenen “İSKİ Atık Su ve Yağmur Suyu Kanal İnşaatı Temel Atma Töreni”ne katılan İmamoğlu, konuşmasının başında, yoğun katılım nedeniyle ayakta kaldığını gördüğü Şerife Erdoğan adlı yaşlı vatandaşın kendisi için ayrılmış sandalyeye oturtulmasını sağladı.

İSKİ’nin İBB’nin en köklü ve önemli kurumlarından biri olduğunu vurgulayan İmamoğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle:

"Geçmişteki görüntüler bu kente yakışmıyor"

Göreve geldiğimiz günden bugüne, bu şehre yakışmayan hiçbir görüntünün artık olmamasını arzu ettiğimizi ve bu yönde de bugüne kadar ihmal edilmiş bütün altyapı çalışmalarını tamamlamaya söz verdiğimizi hatırlatalım. Bu sözümüzü yerine getiriyoruz. Yüzde 80’e yakınını ya bitirdik ya bitirmek üzereyiz. Yüzde 20’lik kısmında da yolumuza devam ediyoruz. Çünkü bu, İstanbulluların ve bu kentin hak ettiği bir görüntü. Geçmişteki görüntüler, bu kente yakışmayan bir görüntüydü. Çağdaş bir altyapıyı ortaya koymak ve bütün bu zorluklara rağmen bunu başarmak, bizim en önemli konularımızdan birisi. Burası İstanbul. Yani şu görüntüler, buradan dünyaya gösterilemez. İstanbul’un göbeğinde, daha dün Üsküdar’da ya da Sirkeci’de ya da Yenikapı’da ya da Bakırköy’de, Pendik’te, Kartal’da yaşanan o görüntüler, artık İstanbulluya yaşatılamaz.

"Elektrik faturaları katlanamaz bir boyuta erişti"

Bugünün ekonomisinde bırakın iş yapmayı, ihaleye çıkmak bile zor duruma geldi. Çünkü, maliyetleri yerine oturtamıyorsunuz. Yaklaşık maliyetleri, bir şekilde yazılı hale getiremiyorsunuz. Ve bu zorluk, hepimize çok sıkıntılı dönemler yaşatıyor. Birçok maliyet, tahminimizin çok daha üzerinde vatandaşımızın da canını sıkan, belini büken bir konuma ulaştı. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış, elektrik faturalarının katlanamaz bir boyuta erişmesi gerçekten bizim canımızı sıkıyor. Halkımızın da bundan etkilendiğini biliyoruz. İSKİ'nin elektrik tüketimi, son 1 yılda 2,5 katına çıktı. Bugün, 3 milyar 200 milyona (TL) yakın elektrik faturası bekleniyor bu sene. Bu rakam, 1 milyar 380 milyon (TL) civarında tamamlandı 2021 fiyatlarıyla. Yani sadece evimizdeki fatura değil, kurumlarımızın da bu tür maliyetlerinin ne denli arttığının çarpıcı bir karşılığı bu.

"Ne kadar maliyet var, çarparsınız; rakam çıkıyor"

Şu anda İSKİ'de zorluklarla mücadelemizi veriyoruz. Bugün İSKİ’nin Genel Kurulu var. İSKİ’nin Genel Kurulu’nda, umut ediyorum ki istişareler yapıldı. Siyasi gruplar bir araya geldi. İlk başlangıcı ben yaptım. Şu ana kadar süren diyalogdan dolayı teşekkür ediyorum 4 siyasi parti grubuna da. Analizler yapıldı. İSKİ Genel Müdürü Yardımcısı ve diğer arkadaşlarım onlara sunumlar yaptı, komisyonlara sunumlar yaptı. Çarpanı basit. Bugün Genel Kurul’da Genel Müdürümüz anlatacak. T cetveli vardır. Muhasebenin basit kuralı. Gelirler, giderler. Giderlerin çarpanları belli. Fazla uzağa gitmeye gerek yok. 2021’e dönersiniz; ne kadar elektrik tüketimi var, yazarsınız. Ne kadar maliyet var, çarparsınız; rakam çıkıyor. Bunun karşılığında da gelirleri belli. İSKİ'nin geliri belli. Ne? Su faturası. Sudan elde ettiği parayla bu yatırımları yapıyor. Yapmak zorunda. 7/24 evimizde su akmak zorunda. İstanbul’un kanalizasyonlarından akan suyu da kirli suyu ya da atık suyu da arıtmak zorunda. Şimdi bunların hepsi zaruri.

"Su zaruri ihtiyaçtır"

İBB’nin bütçesine baktığınızda, esnek davranabilirsiniz. Diyebilirsiniz ki şu metroyu bir yıl daha geciktirelim. Ya da şu kültür merkezini bu sene yapmayalım, seneye yapalım. Veya şu parkı, 2 sene sonra başlayalım. Esnetebilirsiniz. Ama evdeki bir çocuğa, seni 1 ay yıkamayacağız diyemezsin. Bugün de abdest alma diyemezsin. Tabağını, çanağını yıkama diyemezsin. Ya da bulaşık makinesini çalıştırma diyemezsin. Çamaşır makinesini çalıştırma diyemezsin. Yani zaruri ihtiyaçtır su. 7/24 aksamadan verilmek zorunda olan, her vatandaşın birinci hakkı diyebileceğimiz bir meseledir. Bu zorluklara rağmen, bu maliyet artışlarına rağmen, sürdürülebilir bir hizmet verme adına, Meclis’imizin, bu işin ve buna benzer halkımızın alması mecburi olan hizmetlerdeki tutum ve tavrında en üst seviyede erdemi bekliyorum.

"İSKİ, 1 milyar liranın üzerinde eksik plan sundu"

İSKİ Genel Müdürlüğümüz, vatandaşımızın bu zor günlerinde sırtına çok yük binmemesi için asgarinin de altında; yani bütçesine eksi yazarak, bu kolay değildir bu kurum için, 1 milyar liranın üzerinde bir eksiği yazarak, bir plan sundu. O bakımdan bugünün koşullarında ben, Meclisimizden bugün İstanbul halkı adına, yeni fiyat tarifesini ve yeni bütçeyi ve de bundan sonra tartışma olmaması adına, TEFE-ÜFE ayarlamasının tekrar sisteme getirilerek, böylesi zaruri bir hizmetin, her gün zam vesaire gibi kavramlarla tartışılmaması noktasında kararın alınmasını bekliyorum. Türkiye’nin en büyük ikinci meclisi olan İstanbul Büyükşehir Meclisi’mizin bütün meclis üyelerine iletiyorum; siyasi parti ayrımı yapmaksızın.

Mermutlu: Maliyeti 340 milyon lirayı bulan yatırımın temelini atıyoruz

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ise konuşmasında, Yeşiltepe Mahallesi’nin 40 yıllık imar planı sorununun çözümü özelinde ve ilçe genelinde yapılan hizmetlerden dolayı İmamoğlu’na teşekkürlerini sundu. İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu da şöyle konuştu:

“Avcılar başta olmak üzere Esenyurt, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinde toplam maliyeti 340 milyon lirayı bulan bir yatırımın temelini atıyoruz. Proje ile 120 kilometre atık su ve yağmursuyu kanalı yatırımı yapılacaktır. Bu kapsamda, imar sorunu nedeniyle bugüne kadar yatırım yapılamayan başta Yeşilkent Mahallesi olmak üzere; Firuzköy, Cihangir, Denizköşkler ve Ambarlı Mahallelerinde atık su ve yağmursuyu kanalları yapılarak, yaşanan su baskınlarının önüne geçilecektir. Ayrıca bölgede yaşanan çevre kirliliği de son bulacaktır. Yeşilkent ve Firuzköy Mahallelerinde 50 kilometre diğer mahallelerde 15 kilometre civarında atık su kanalı yapacağız.”

""İSKİ'nin elektrik tüketimi, 2,5 katına çıktı" diyen İmamoğlu: "Bu sene 3 milyar 200 milyon liraya." haberi, 16 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan "İSKİ'nin elektrik tüketimi, 2,5 katına çıktı" diyen İmamoğlu: "Bu sene 3 milyar 200 milyon liraya.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "İSKİ'nin elektrik tüketimi, 2,5 katına çıktı" diyen İmamoğlu: "Bu sene 3 milyar 200 milyon liraya.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:22 Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak
  2. 23:22 Ürdün ve Almanya'dan Ortak Açıklama: İsrail-İran Gerilimi Ele Alındı
  3. 23:17 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gerginlikleri Görüştü
  4. 23:16 AB'den İran'a İsrail'e saldırısı nedeniyle yeni yaptırımlar olacak
  5. 23:12 Miçotakis'in Açıklamalarıyla Yunanistan'ın Deniz Parkı Planları Türkiye'den Tepki Aldı
  6. 23:10 Seçim Yenilgisi Yumuşattı: Erdoğan'dan Özgür Özel'e "Kapımız Açık"
  7. 23:02 Süper Lig’den 9 kulüp'ten o haber! Hepsi PFDK’ya sevk edildi!
  8. 22:58 Nesrin Cavadzade yeni aşka yürüdü!
  9. 22:52 Yeni Bulgular: Zihinsel Yaşlanma Süreci 30'lu Yaşlarda Başlıyor!
  10. 22:47 Powell ve Macklem: ABD ve Kanada Ekonomileri Değerlendirildi
  11. 22:42 Ukrayna Parlamentosu Askerlik Şartlarını Sıkılaştıran Yeni Yasayı Kabul Etti
  12. 22:24 Birleşmiş Milletler, Gazze için 2,8 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunacak
  13. 22:10 Erdal Beşikçioğlu ilk nikahını kıydı!
  14. 21:56 Özgür Özel, Kobani davası için heyet görevlendirdi!
  15. 21:52 İsrail çocuk parkına saldırdı: 10 kişi yaşamını kaybetti
  16. 21:41 Galatasaray'dan Türk futbol tarihine geçen o transfer!
  17. 21:39 Türkiye ve ABD, Gazze İçin İnsani Yardım ve Güvenlik Konularını Görüştü
  18. 21:35 Selen Görgüzel kendisine yorum yapan takipçisine o cevabı verdi!
  19. 21:34 Doruk Erolçevik, Türk Eskrim Tarihinde Bir İlk: Dünya Şampiyonu!
  20. 21:14 Avrupa'da Doğal Gaz Fiyatları, Jeopolitik Gerilimlerle Yükselişte: TTF'de %7,5 Artış
Gündem Haberleri