İsmail Saymaz: "Aklanmış da olsa KHK'lıyı nasıl işe alırsın" soruşturması

İsmail Saymaz:

İsmail Saymaz: "Aklanmış da olsa KHK'lıyı na... “Bana 'İşten çıkartın' dediler. Mahkeme beraat kararı veriyor. Ben kendimi kurtarmak için bu kadını işten atacağım, öyle mi? Bu ahlaksızlık''

İsmail Saymaz, İyi Partili Belediye Başkanı Ünal Çetin hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleğinden ihraç edilen ancak beraat etmiş, tazminat almaya hak kazanmış bir hâkimi belediyede işçi olarak çalıştırdığı için soruşturma izni verildiğini yazdı.

Konuya ilişkin konuşan Çetin, “Bana 'İşten çıkartın' dediler. Mahkeme beraat kararı veriyor. Ben kendimi kurtarmak için bu kadını işten atacağım, öyle mi? Bu ahlaksızlık. Benim derdim, bu ülkenin hukuk devleti olması. Yargıya güvenmezsek kime güveneceğiz?” dedi. Çetin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na başlatılan teftişi hatırlatarak, "Muhalif belediye başkanlarına bu tür işlemler yapılacak. Önce benim başıma geldi. İktidarın başkanı olsaydım, gündeme gelmezdi" diye konuştu.

Çetin’in güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmaksızın, yalnızca adli sicil kaydına bakarak, N.G.'yi işe almakla suçlandığını ifade eden Saymaz, söz konusu KHK’lıyla ilgili köşesinde şu bilgileri aktardı:

“Bandırma'da görev yapan kadın hakim N.G., 15 Temmuz'dan iki gün sonra tutuklandı ve dokuz ay cezaevinde kaldı. Bu arada 24 Ağustos 2016'da ihraç edildi. Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde silahlı örgüt üyeliğinden yargılandı. İddianameye göre FETÖ ile ilişkili E.M. adlı kişiye 2 bin TL göndermişti. Ancak bu kişi emlakçıydı. N.G., kiralaması için evini emlakçıya vermişti. Gelen para, evin kirasıydı.

Diğer iddia, N.G.'nin tutuklanmasına karar veren hakimin 'Üniversite yıllarında örgüt evinde kaldığını duydum' ifadesine dayanıyordu. İddia ispatlanamadı. Son olarak, 2014 yılındaki Hakimler ve Savcılar Kurulu seçimlerinde FETÖ'cü adayların lehine propaganda ve sandık müşahitliği yaptığı ileri sürüldü. Hakim N.G. suçlamayı reddetti.

Dava 28 Şubat 2019'da beraatle bitti. Gerekçeli kararda ‘Anılan eylemin tek başına örgüt üyeliğini gösteren vahim nitelikte olmadığı gibi yoğunluk ve süreklilik de içermediği’ belirtildi. Akşehir Ağır Ceza Mahkemesi, ‘Gerçekleştirmediği bir fiil nedeniyle itham edilmesi ve haksız koruma tedbirlerine muhatap olması nedeniyle’ N.G.'ye 8.730 TL maddi, 16 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Aklanan N.G., Gökçeada'da bir otelin resepsiyonunda çalışmaya başladı. Bir tavsiye üzerine 17 Eylül 2019'da belediyeye bağlı GÖK-AŞ Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nde işe alındı. Görevi, belediyenin dava dosyalarını tanzim ve tasnif etmekti. Ancak ihbar üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma açtı.

Bakan Süleyman Soylu, 15 Ekim 2020'de Başkan Çetin ile GÖK-AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akpolat hakkında soruşturma izni verdi. Kararda, N.G.'nin adli sicil kaydıyla işe başlatıldığı, ancak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmadığı, 29 Ekim 2016'da çıkarılan KHK'ya aykırı işlem yapıldığı ileri sürüldü. Çetin iznin iptali için dava açtı. Dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin 2019'da güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükmünü iptal ettiği, N.G.'nin karardan sonra işe girdiği ifade edildi.

Danıştay 1. Dairesi, 21 Nisan 2021'de oyçokluğuyla verdiği kararda tuhaf bir yoruma imza attı. Çetin'in işe alım yönünde verdiği talimatın belediyedeki görevleri kapsamında değil, şirket kapsamında kaldığı ve savcılığın doğrudan soruşturma açması gerektiği savunuldu. Oysa besbelli başkanlık yetkisini kullanmıştı.

Bakanlığın soruşturma izni kaldırılırken, dosya Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Kutlanması gerekirken. Çetin, aylardır ifade vermek için savcılığa çağrılmayı bekliyor. Ancak ne hakkında bir iddianame yazılıyor, ne de kovuşturmaya yer olmadığına karar veriliyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

"İsmail Saymaz: "Aklanmış da olsa KHK'lıyı nasıl işe alırsın" soruşturması" haberi, 10 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 10 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İsmail Saymaz: "Aklanmış da olsa KHK'lıyı nasıl işe alırsın" soruşturması haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsmail Saymaz: "Aklanmış da olsa KHK'lıyı nasıl işe alırsın" soruşturması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  2. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  3. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  4. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  5. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  6. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  7. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  8. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  9. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  10. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  11. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  12. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  13. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  14. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  15. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  16. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  17. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  18. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  19. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  20. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
Gündem Haberleri