İsmail Saymaz yazdı: Alternatif enerji hattı yapılsaydı 80 insan ölmeyecekti
İsmail Saymaz yazdı: Alternatif enerji hattı... 2013 yılında inşa edilen ve 2016’da açılan hastane sapasağlam olması gerekirken, mezarlığa döndü.
Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi, şehirde en modern ve en yeni sağlık kuruluşu olmasına rağmen depremde ağır hasar gördü.
Duvarları çatladı.
Zemini göçtü.
Asma tavanı çöktü.
Elektrikler kesildiği, jeneratörler devreye girmediği ve oksijen sistemi patladığı için yoğun bakımda tedavi gören, bebek ve çocukların da olduğu en az 80 hasta can verdi.
2013 yılında inşa edilen ve 2016’da açılan hastane sapasağlam olması gerekirken, mezarlığa döndü.
Göl havzasına ve fay hattına yapıldı
Hastanenin yapımı için ilk olarak Günyazı’da adliye binasının arkasındaki arazi düşünüldü. 2010’da plan değiştirilerek, Güzelburç Mahallesi tercih edildi.
Ancak burası Amik Gölü havzasındaydı.
Sulak topraktı.
Altından fay hattı geçiyordu.
İddialara göre Güngörler diye bilinen varlıklı ve iktidara yakın ailenin bölgede kurduğu otel, uydu kent ve AVM’ye yakın olsun diye hastane bu bölgeye taşındı. Dönemin Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin’in değişiklikte etkili olduğu ileri sürülüyor. Ergin, suçlamayı reddediyor.
Korkunç ihmal: Enerji hattını su basıyor
Sağlık Bakanlığı 2011’de inceleme yaptı. Ve müteahhit kuruluş olan TOKİ’ye yazdığı yazıda, “Zeminin sağlam olmadığı, düşük kotta yer aldığı için kışın 1-1,5 metre su birikintisinin oluştuğu, su baskınına karşı zemin katın iki metre yükseltilmesi gerektiği” ifade edildi.
Uyarıya kulak asılmadı.
Bakanlık hastaneyi teslim aldıktan sonra 6 Ekim 2016’da, bus-bar denilen, elektrik enerjisinin dağıtımı sisteminde arıza meydana geldi. Bus-bar’da projelendirme hatası yapıldığı fark edildi.
Şöyle ki:
Elektrik trafosu ve jeneratör bahçede tek katlı odada yer alıyor. Enerji hattı, odadan hastaneye yer altından gidiyor.
Hastanenin inşasında su baskınından ötürü eksi ikinci kat iptal edilirken, enerji hattı yer altında unutuldu. Baskına karşı galeride izolasyon yapılmadı. Her yağmurda tüneli su basıyor, elektrik kesiliyor ve patlama meydana geliyor.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, TOKİ’den önlem alınmasını istedi. TOKİ de alt işvereni olan Altındağ İnşaat’a bildirdi. Firma, galerideki suyu tahliye için dalgıç pompası yerleştirdi. Oysa pompanın çalışması için de elektrik gerekiyor!
İl Sağlık Müdürlüğü bu yüzden 2017’de Altındağ İnşaat'a dava açtı.
Yine çözüm sağlanamadı.
İsmail Saymaz yazdı: Yoğun bakımından sağ çıktı, kimsesizler mezarlığında bulundu
‘Çok riskli’
Sağlık Müdürlüğü, Şubat 2019’da TOKİ’ye yazarak, “Bus-bar galerisinin su yalıtımının düzgün yapılmadığını, arıza yaşandığını, su dolması sonucu bus-bar’ın kısa devre yaparak patlamaya sebep olacağını” bildirdi. “Su yalıtımının sağlanması veya ivedilikle alternatif çözüm üretilmesini” istedi.
TOKİ, Mart 2019’da verdiği yanıtta, “Galerinin projeye uygun yapıldığını ve su basma riskine karşın önlem alındığını” bildirdi. Önlem dediği, dalgıç pompasıydı. Yazının devamında, “Sistem değiştirilmesi isteniyorsa gerekli değişikliklerin Sağlık Bakanlığınca yapılması gerekmektedir” dedi.
TOKİ, Nisan 2019’da verdiği bir diğer yanıtında, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiği yazışmaya yer verdi. Bu yazışmada, bus-bar’ın çok büyük risk oluşturduğu belirtiliyor.
Yazı şöyle:
“Hastanemizin bulunduğu bölgenin fiziki, coğrafi ve iklim şartları göz önünde bulundurulduğunda bus-bar sisteminin çok büyük risk oluşturduğu, bu sebeple Sağlık Bakanlığı ve TEDAŞ tarafından onaylanmış alternatif enerji hattı yapılabilmesi için çalışmaların başlatılması…”
TOKİ, yazışmayı dayanak göstererek topu Sağlık Bakanlığı’na attı. Bakanlığın projelendirme hatasını gidermediği iddia ediliyor.
En az 80 can
Haklı olarak soracaksınız: Bu ihmalin depreme etkisi oldu mu?
Evet, oldu.
İddiaya göre enerji hattı hasar gördüğü için elektrik kesildi.
Depreme dayanıklı olması gereken trafodaki panolar devrilince jeneratör devreye girmedi. Kesintisiz enerji kaynağı birkaç saatte tükendiğinden oksijen akışı kesildi ve yoğun bakımda en az 80 hasta hayatını kaybetti. Alternatif bir enerji hattı yapılsaydı can kaybı yaşanmayacaktı.
"İsmail Saymaz yazdı: Alternatif enerji hattı yapılsaydı 80 insan ölmeyecekti" haberi, 17 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 17 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan İsmail Saymaz yazdı: Alternatif enerji hattı yapılsaydı 80 insan ölmeyecekti haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsmail Saymaz yazdı: Alternatif enerji hattı yapılsaydı 80 insan ölmeyecekti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.