İsmail Saymaz yazdı: Bozkurt'un 'Veli Göçer'i tahliye edildi

İsmail Saymaz yazdı: Bozkurt'un 'Veli Göçer'i tahliye edildi

İsmail Saymaz yazdı: Bozkurt'un 'Veli Göçer'... ''Yalnızca Bozkurt'ta, Ölçer Apartmanı'nın çökmesinden ötürü 17 kişi can verdi. Üçü hala kayıp''

Geçen yıl 11 Ağustos'ta Kastamonu, Sinop ve Bartın'ı vuran selde 82 yurttaş hayatını kaybetti. Taşkınla sürüklenerek Karadeniz'de kaybolan insan sayısı 16 idi.

Yalnızca Bozkurt'ta, Ölçer Apartmanı'nın çökmesinden ötürü 17 kişi can verdi. Üçü hala kayıp...

Unutkanlığın bir salgın hastalıktan farksız olduğu Türkiye, 10 ay önceki felaketi artık hatırlamıyor bile. Bu yüzden dün İnebolu Adliyesi'nde görülen Ölçer Apartmanı Davası, sunucu Ece Erken'in eşi Avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu'nun öldürülmesine ilişkin iddianamede yazılanlar kadar kıymet görmedi.

Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olmaktan ötürü iki yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Ölçer Apartmanı'nın müteahhiti Mehmet Özkan ile inşaat mühendisi Ahmet Ersöz, yapı denetçisi Salim Terzi ve mimar Levent Mutlu ilk kez hakim karşısına çıktı.

Özkan, davada tek tutuklu sanıktı.

Önce Özkan dinlendi.

Kendi apartmanının iki duvarı varmış

Özkan, bilirkişi raporunda birçok kurumun suçlandığını, yalnızca dört sanık hakkında dava açıldığını ifade etti. Ki, bu yorumunda haklıydı. İhmalkar kamu kurumları hakkındaki soruşturma sürüyor.

Özkan, taşarak apartmanın çökmesine neden olan Ezine Çayı'nın istinat duvarlarının kusurlu inşa edildiğini ileri sürerek, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nü suçladı. Kusursuz olduğunu iddia eden Özkan, şunları söyledi:

"DSİ'nin istinat duvarı yapılırken, dere daraltıldı. Duvar yığma taş arasına kamyonda karılan harçla yapıldı. Beton değeri bilinmiyor."

Ölçer Apartmanı alüvyonlu toprakta bir metrelik temel üzerine inşa edilirken; Özkan, kendisinin oturduğu Rüya Apartmanı'nın temelini iki kat derine kazarak, beton perdeyle çevirdi. Ayrıca Rüya, kayaç zeminde kuruluydu. Haliyle Ölçer çöktü, Rüya ayakta kaldı.

Özkan, bir de itirafta bulundu.

Rüya Apartmanı için hem kendisi istinat duvarı inşa etmişti.

Hem DSİ duvar yapmıştı.

Yani Rüya, yanı başındaki Ölçer'den farklı olarak, iki duvarla korunuyordu.

Özkan, selden iki gün sonra, üstelik polisten kaçarken, Kastamonu Valiliği'nden "Bir zarar ziyanınız var mı?" diye arandığını söyledi.

Ölçer'de çatlaklar vardı

Ardından Ölçer Apartmanı sakinleri ile faciada yakınlarını yitiren ailelerin şikayetleri dinlendi. Orhan Koca, Ölçer ve Rüya apartmanlarının temeli yapılırken, hafriyat sevkiyatında şoför olarak çalışmıştı. İhmallere ve sorumsuzluğa tanıktı.

Dedi ki:

"Ölçer çay yatağındadır. Rüya'nın yarısı kaya, yarısı çay yatağına yapılmıştır. Ölçer'in temeli bataklıktı, sonradan dolgu yapıldı. Sağlam zemine yapılmadı. Önüne koruma duvarı yapabilirdi. Oturduğu binaya yaptığı gibi, bizimkine de yapabilirdi."

İkizlerini kaybeden Ramazan Yücel, evdeki çatlaklardan Özkan'ı haberdar ettiği halde önlem alınmadığını anlattı.

Yücel:

"Binayı teslim aldığımda dairede çatlaklar vardı. Bunu Mehmet Özkan'a attım. Ancak dönmedi. İkinci sene çatlaklar çoğaldı. Çatlaklar tavan ve duvardaydı. Yine mesaj attım, dönüş alamadım. Selden kaynaklı gelen tomruklar Rüya'ya çarptı, bizim Ölçer'e çarpmadı. Buna rağmen bizimki yıkıldı. Rüya, kale şeklinde inşa edilmişti. 30-40 yıllık binalar yıkılmamış ancak binamız üç yıllık olmasına rağmen nasıl yıkılmış, anlayabilmiş değiliz."

Eşi ve üç kızını yitiren Mustafa Avcı'ya göre ise selden sonra binadan geriye inşaatın yüzde 30'u kalmıştı.

Avcı:

"Binayı gördükten sonra bulduklarımıza şükrettik. Belediye gerekli bildirimleri yapsa olay yaşanmazdı. Dere ile bina arasındaki yolda duvarın dibinde parke taşları sökülmüştü. Sel, açılan yerden gelip yıkıma neden oldu. Bu yer olmasa belki bina yıkılmayabilirdi."

Avukat Devrim Ulupınar, sanıkların ihmal suretiyle ölüme neden olmaktan veya olası kastla adam öldürmeden yargılanmalarını ve tutuklu kalmalarını istedi.

Savcı tahliyeye itiraz etti

Mahkeme, tutuklu sanık Özkan'ı tahliye etti. Gerekçe olarak, bilirkişi raporlarına göre "Binanın yıkılmasına dayanak gösterilen nedenlerin birden fazla kişi, kurum ve idarenin arasında bölünmüş olması" sayıldı.

Yani, filler birden çok.

Şu halde diğer sorumlulara dava açılması gerekirken, bu gerekçeden ötürü tek tutuklu sanığın bırakılması tam da Türkiye'de görülebilecek bir adalet örneği!

Kaçtığı ve saklandığı evde yakalandığı halde karartılacak bir delilin bulunmadığı, adli kontrolün yeterli olacağı ifade edildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik hakkı ile adil yargılanma hakkını düzenleyen 5 ve 6. maddeleri de dayanak sayıldı.

Savcı Mustafa Aydın, tahliyeye itiraz etti.

Savcı Aydın'a göre...

Özkan, soruşturma aşamasında kaçmıştı. Yakalama kararı çıkarıldıktan iki gün sonra İstanbul'da ele geçirilmişti. Çağrılması halinde kaçıp saklanabilir ve yurt dışına çıkabilir. Delilleri karartma ve başkaları üzerinde baskı yapma ihtimali var. Kaldı ki, suç işlediğine dair somut deliller varken, doğan zarar ve tehlikenin ağırlığı ortadayken, tutuklu kalmalı.

İtiraz sonuçlanmadı.

Türkiye, burası.

Gezi Parkı Davası'nda tek suçları demokratik eylemlere öncülük etmek veya katılmak olan işadamı Osman Kavala ve 18 aktivist darbeye teşebbüsten mahkum edilip tutuklanırken, Bozkurt'un Veli Göçer'i 20 vatandaşın cesetlerine basarak, özgürlüğüne kavuştu. İstanbul'a saklandığı evde yakalanan müteahhitin kaçma şüphesi yok, Gezi Parkı Davası için Almanya'dan dönen Çiğdem Mater'in var, öyle mi?

90'ına merdiven dayamış generaller, siyasetçiler ve gazeteciler içeri atılırken umursanmayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, dere yatağında alüvyonlu toprakta bina inşa eden müteahhit için akla geliyor. Muhalifler için adeta askıya alınan Anayasa'dan 'katlı mezar' yapan müteahhitler yararlanabiliyor.

Siz selde adliye binası ayakta kaldı sanıyorsunuz.

Halbuki yıkıldı ve görmüyorsunuz.

"İsmail Saymaz yazdı: Bozkurt'un 'Veli Göçer'i tahliye edildi" haberi, 17 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 17 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan İsmail Saymaz yazdı: Bozkurt'un 'Veli Göçer'i tahliye edildi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsmail Saymaz yazdı: Bozkurt'un 'Veli Göçer'i tahliye edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Yargı Haberleri