İsmail Saymaz yazdı: En geniş demokrasi masası
İsmail Saymaz yazdı: En geniş demokrasi masası ''Ahlatlıbel'de buluşan altı lider iki soruya yanıt aradı''
Doğrudur; Ahlatlıbel Zirvesi, Türkiye'deki siyasal muhalefetin bütününü yansıtmıyor.
Yuvarlak masada HDP'liler yok örneğin.
TBMM'de dört milletvekiliyle temsil edilen Türkiye İşçi Partisi...
Muharrem İnce'nin Memleket'i, Ümit Özdağ'ın Zafer'i davet edilmedi.
Ancak bu eksiklikler Ahlatlıbel'in siyasal tarihimizdeki önemini azaltmaz. Ahlatlıbel, bugüne kadar kurulabilen en geniş katılımlı ve en çoğulcu ittifaka ev sahipliği yaptı. Atatürkçüler, sosyaldemokratlar, milliyetçiler, merkez sağ'cılar, liberaller ve muhafazakarlar Cumhuriyet'in 100. yılında Ahlatlıbel'den ortak bir yolculuğa çıkıyor.
Kılıçdaroğlu: HDP’yi yok saymıyoruz
Bu yolculuğun hedefi şu:
Siyasi tarihimizde köklü bir geriye gidiş, radikal bir sapma, eskilerin deyimiyle 'irtica hareketi' olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni sonlandırmak. Tek adam yönetimini seçimde alaşağı edip Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'i hayata geçirmek. Bu hedef Millet İttifakı'nın adayını cumhurbaşkanı yapmakla mümkün olabilir.
O halde ne yapmalı?
Nasıl yapmalı?
Ahlatlıbel'de buluşan altı lider iki soruya yanıt aradı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine gerçekleşen buluşmada, partilerin aldıkları oya, anketlerdeki gücüne, liderlerinin özgeçmişine bakılmadı.
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' üzerinde mutabakata varıldı.
Liderler 28 Şubat'ta mutabakat metnini açıklayacak.
Davuoğlu'nun önerisi reddedildi
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Millet İttifakı'nın adını değiştirmeyi önerdi.
Ancak reddedildi.
Bir lider "Yaklaşık 20 yıldır hukuksuzluklara direnen kitle var. Muhalifleri hiçe sayıp 'Biz geldik, değiştiriyoruz' demek rahatsız edici olur" diyor. Bir milletvekili de "Davutoğlu kendisini 7 Haziran'daki gibi istikşafi görüşme yapan başbakan sanıyor" diye eleştiriyor.
Ahmet Hakan: Ahmet Davutoğlu, çok konuşup masadakileri bezdirmiştir
Bu arada, kabinenin protokole bağlanmasının tartışmaya açıldığını duydum. İddialara göre "Her bakanın ittifak partilerinden birer yardımcısı olsun" denildi.
Bu öneri de geri çevrildi.
Deva ve Gelecek'in Millet İttifakı'na katılıp katılmayacakları ise netleştirilmedi. Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, iktidarın Seçim Kanunu'nda yapacağı değişikliği görmek istediklerini söylüyor. Barajın yüzde 5'e indirilmesi Millet İttifakı'nda hesapları bozabilir.
İttifak büyümez
İttifak büyür mü?
Büyümez.
İyi Parti, HDP ile yan yana gelmeye itiraz ediyor.
Yalnızca Deva Partisi, HDP'nin de masada olmasını istiyor.
CHP'nin HDP ile ayrı bir diplomasi yürütmesi gerekecek.
TİP de davet edilmeyecek.
CHP'liler Memleket'i, İyi Partililer Zafer'i, Saadet'çiler de Bağımsız Türkiye Partisi'ni istemiyor.
Zaten Memleket istifalarla sarsılıyor. Ankara, Antalya ve Çanakkale il başkanı istifa etti. Ayrılanların CHP'ye döneceği ifade ediliyor. Bir kısmı Zafer yolunda...
Mustafa Sarıgül ise ciddiyeti sarsacağı için çağrılmayacak.
İyi Parti memnun değil
Ahlatlıbel'de en memnuniyetsiz görünen İyi Parti lideri Meral Akşener'di. O gece pek konuşmadı.
İyi Parti'nin bir ağır topuna "Neden?" diye sordum.
Şöyle dedi:
Ankara'da kritik 'yuvarlak masa' toplantısı başladı: 6 muhalefet lideri ilk kez bir arada!
"Üzerinde anlaşılması gereken, sadece parlamenter sistem konusuydu. Ama öyle ileri noktaya taşıdılar ki, gelecekte problem olacak bir yapı inşa ettiler. Yeni partiler kendilerine alan açma mücadelesi veriyor. İleride istekler zirve yapar. Belli konularda anlaşmakta sıkıntı çıkar. Grup kurmaya kadar istekler var. Olması gereken, 'Parlementer sistemde anlaştık' demekti. Büyük anlam yüklendi."
İyi Partili yetkili, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olmak arzusundan ötürü bu aşamaya gelindiğini savunuyor.
Şöyle devam etti:
"Adaylık düşündüğü için herkese taviz vermeye hazır bir halde olduğunu görüyorum. Onun bu halinin sezilmesinin ileride daha büyük sıkıntılar çıkaracağını düşünüyorum."
HDP'yi masadan atarak olmaz
Ahlatlıbel'den sonra Millet İttifakı, Deva ve Gelecek partilerini de bünyesine katarak, daha da genişleyecek. Karizmatik ve ortak bir cumhurbaşkanı adayı belirlenirse Türkiye, 2023'e Erdoğansız girebilir. Hatta bu, AK Parti'nin iktidar partisi sıfatıyla katıldığı son bile seçim olabilir.
Tabi, bir şartla!
Dedim ya...
Ahlatlıbel, Türkiye'deki siyasal muhalefetin bütününü yansıtmıyor.
Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olan HDP'yi, Kürt seçmenleri ve AK Parti iktidarına karşı kesintisiz mücadele eden solu yok sayarak ve muhatap almayarak "Yarının Türkiyesi" kurulamaz.
"İsmail Saymaz yazdı: En geniş demokrasi masası" haberi, 14 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 14 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İsmail Saymaz yazdı: En geniş demokrasi masası haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsmail Saymaz yazdı: En geniş demokrasi masası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.