İsmail Saymaz yazdı: HDP ve TİP yol ayrımında

İsmail Saymaz yazdı: HDP ve TİP yol ayrımında

İsmail Saymaz yazdı: HDP ve TİP yol ayrımında İttifakı yol ayrımına getirecek kadar ciddi.

Halkların Demokratik Partisi, dün Merkez Yürütme Kurulu’nu toplayıp bir süredir Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri içinde gerilim deposu haline gelen “Seçime iyi mi gireceğiz?” sorununu masaya yatırdı.

Bu ciddi bir mesele.

İttifakı yol ayrımına getirecek kadar ciddi.

Çünkü Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi’nin seçimlere en azca 41 şehirde kendi amblemleri ve adaylarıyla girmek istemesi HDP’de hastalık yarattı. Önceki gün TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in “İstanbul’da yarışabiliriz” sözleri iki parti tabanını münakaşaya sürükledi. Haliyle bu kriz HDP MYK’sının başat gündemiydi.

Dünkü görüşmede Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tek çatı altında ve tek listede seçime alınması kararlaştırıldı. TİP ve Emek Partisi ile görüşme ve istişarede bulunmaları için eşbaşkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’a yetki verildi.

HDP ‘müzakere’ ifadesini kullansa da bu esasen ikna girişimi. Haliyle eşbaşkanlar bugünkü Emek ve Özgürlük İttifakı toplantısında, iki toplumcu partiyi iknaya uğraşacak.

Peki, TİP ve EMEP “Evet” der mi?

TİP açısından zor görünüyor.

Hatta olanaksız.

TİP’in B planı

En azca 41 şehirde kendi logo ve adaylarıyla seçime katılma istekleri HDP tarafınca geri çevrilirse TİP, ittifaktan ayrılabilir. O durumda TİP, liderleri Erkan Baş ile milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık ve Barış Atay’ı bağımsız aday göstermeyi aklından geçiriyor.

Hazine yardımından yararlanamayacak

HDP ek olarak Yeşil ve Sol Parti çatısı altında seçime gitme sonucu aldı. HDP’nin bileşenleri içinde yer alan Yeşil ve Sol Parti, kapatma davası açıldıktan sonrasında bir seçenek olarak değerlendirildi. HDP’lilerin desteğiyle örgütlenen Yeşil ve Sol Parti, seçime girme yeterliliğine kavuştu.

Ancak Yeşil ve Sol Parti kararının duyuru edilmesi için bir sonraki MYK’ya kadar beklenecek. Bu süre içinde, kapatma davasında savunmaların seçim sonrasına bırakılması talebine Anayasa Mahkemesi tarafınca bir cevap verilip verilemeyeceğine bakılacak. Seçim sonrasına bırakılırsa HDP, bırakılmazsa Yeşil ve Sol Parti’yle devam edilecek. İkinci ihtimalde Hazine yardımından yararlanılamayacak.

Kılıçdaroğlu, 18 Mart’ta HDP’de

HDP, 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı talibi Kemal Kılıçdaroğlu’nu genel merkezinde ağırlayacak. Kılıçdaroğlu’na sıcak bakan HDP cumhurbaşkanı talibi çıkarmayarak, desteğini gösterecek.

Ancak Kılıçdaroğlu’nun ziyaretteki söylem ve tutumu da belirleyici olacak. HDP’liler Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorununu parlamentoda çözeceğiz” şeklinde bir cümle kurmasını, en azından “Kürt seçmenin gönlünü kazanacak bir açılım yapmasını” istiyor. Herkes ziyaret çıkışında verilecek fotoğrafı bekliyor. Buna Cumhur İttifakı da dahil.

HDP’li Temel: Kılıçdaroğlu’na destek sonucu verirsek aday çıkarmayız

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, dün MYK’dan sonrasında Yeşil ve Sol Parti çatısı altında seçime girme sonucu, TİP’le HDP arasındaki gerilim ve Kılıçdaroğlu’nun 18 Mart’taki ziyareti üstüne sorularımı yanıtladı.

14 Mayıs’ta seçime Emek ve Özgürlük İttifakı olarak mı, yoksa Yeşil ve Sol Parti çatısı altında mı gireceksiniz?

Sol-sosyalist güçler, demokrasi güçleri, Aleviler, demokratik İslam değerlerine inanan mütedeyyinler, hanımlar, tüm ötekileştirilmiş kimliklerin tarihsel ittifakta zafer sağlamaları, büyük başarı ile seçimden çıkmaları, kuvvetli parlamento oluşturmaları için tek parti çatısı altında girme sonucu aldık.

Bu kararın bir de ek maddesi var. O da şu: Emek ve Özgürlük İttifakı düzleminde yürütülecek tartışmalar ve ittifakın selametini sağlayacak tavsiyeler mevzusunda MYK eşbaşkanlarımıza yetki verdi.

Hangi çatı altında seçime gireceksiniz?

Bizim tercih edeceğimiz çatı Yeşil Sol Parti'dir. Ancak HDP’den vazgeçmiş değiliz. HDP davasına, müdafa evveliyatına ve taleplerimizin mahkemece değerlendirilmesine bakacağız. HDP ile seçime girmek de bir seçenek olarak masada duruyor.

Yeşil Sol Parti yada HDP ile girme kararını neye nazaran vereceksiniz?

Partimizin kapatma davası sürüyor. Ona dair bir müdafa zamanı verildi, biz de bazı itirazlar yaptık, süre istedik. O süreci görmemiz lazım.

AYM’den erteleme istemiştiniz, değil mi?

Evet, seçim sathına girdi eşbaşkanlarımız. Savunma mevzusunda zorlanacaklar. Tek çatı altında gireceğiz fakat HDP’den mi, Yeşil Sol Parti’den mi, 10 gün sonrasında MYK’da belirleyeceğiz.

TİP “Belli yerlerde ayrı listelerle girelim” diyor. TİP ısrar eden olursa HDP’nin tavrı ne olur?

Biz ittifakın dağılmasını, her insanın durduğu yerde durmasını ve esnememesini yanlış buluyoruz. Herkesin bu tarihsel rolün bilincinde olarak, sorumluluğu doğru temelde taşıması gerekiyor.

Onları ikna etmek istiyorsunuz.

Belki ikna olma bir ihtimal başka formüller bulma diyelim.

Cumhurbaşkanı talibi çıkarma kararınız netleşti mi?

Kılıçdaroğlu’nun 18 Mart’ta ziyaret talebi partimize ulaştı. Bu ziyaretten sonrasında kurullarımızın değerlendirmesi temelinde tavrımızı kamuoyuna deklerasyonla açıklayacağız.

Kılıçdaroğlu’ndan talebiniz olacak mı?

Taleplerimizi yüz yüze ileteceğiz. Talebimiz Türkiye’nin tümünün özgürlük talebidir.

Kılıçdaroğlu’nun kampanyasında sahnede olmak istiyor musunuz?

Destekleme sonucu verirsek, aday çıkarmayarak destek veririz. Sahnede görünmek bizim işimiz değil. Zaten biz ayrı bir ittifakız, ayrı bir partiyiz.

AK Parti’nin Hüda Par ile ittifak ilişkisine girmesini iyi mi yorumluyorsunuz?

AK Parti ve MHP’nin zayıfladığını, umudunu kaybettiğini ve süreci iyi mi götüreceğine dair paniğe kapıldıklarını düşünüyorum. Samimi bir ilişki olmadığına dair görüşlerimiz var.

"İsmail Saymaz yazdı: HDP ve TİP yol ayrımında" haberi, 16 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 16 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İsmail Saymaz yazdı: HDP ve TİP yol ayrımında haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsmail Saymaz yazdı: HDP ve TİP yol ayrımında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:31 Hadise'nin bir mekanda olduğunu öğrenen gazeteciler şok oldu! Hadise taninmaz halde yakalandı!
  2. 23:31 Kayadikavlak Köyünde Yangın: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Bir Kişi Yaralandı
  3. 23:28 Çin'de Akıllı Telefon Pazarında Devrim: Huawei Yükselişte, Apple Geriliyor!
  4. 23:17 Batman Gültepe Mahallesi'nde Kırmızı Işık İhlali Kazası: Bebek ve Üç Kadın Yaralandı
  5. 23:14 'Anti Fenerbahçe' lobisi intikam aldı! li Koç'tan Suudi Arabistan ve Süper Kupa'nın intikamı!
  6. 23:14 Hatay'ın Doğal Hazinesi: Zeytinyağı Sabunu ile Derin Temizlik ve Canlandırma
  7. 23:11 TÜİK'ten Açıklama: Türkiye'nin En Sağlıklı Şehirleri Belirlendi!
  8. 23:08 İzmir'de Akaryakıt İstasyonu Arsasında Bekçilik Yapan Kişi Cinayete Kurban Gitti
  9. 23:05 Anıtkabir'e 23 Nisan'da Büyük İlgi: 111 Bin 527 Ziyaretçi
  10. 22:59 Madonna, Washington'da Hayranlarını Bekletme Davasıyla Karşı Karşıya
  11. 22:47 Fenerbahçe, İsmail Kartal ile Yola Devam Kararı Aldı
  12. 22:45 Ünlü ton balığı üreticisi, ürünlerini acil toplatıyor: İçinde civa bulundu!
  13. 22:43 Tacizde Bulunan Doktorun Mağdurlarına 138 Milyon Dolarlık Tazminat!
  14. 22:36 Nuri Alço'nun Son Durumu Ortaya Çıktı!
  15. 22:35 Gizemli Kayboluş: Ekonomist Korhan Berzeg'in Evine Yakın Ormanda İskelet Parçaları Bulundu
  16. 22:34 Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
  17. 22:31 Premier Lig'de Oynayan İki Futbolcu Tecavüz Suçlamasıyla Gözaltına Alındı!
  18. 22:31 Parke Temizliğinde Püf Noktaları: Aseton Kullanımı ve Doğru Yöntemler
  19. 22:29 Merdan Yanardağ’dan Oktay Saral'ın montajlı fotoğrafına tepki: "Büyük bir provokasyon"
  20. 22:27 Zıngıl Tatlısı: Mardin Mutfağının Pratik Lezzeti!
Politika Haberleri