İsmail Saymaz yazdı: İstiklal Caddesi bombacısı sınırı nasıl geçti?

İsmail Saymaz yazdı: İstiklal Caddesi bombacısı sınırı nasıl geçti?

İsmail Saymaz yazdı: İstiklal Caddesi bombac... ''Sınırda 1055 kilometrelik duvar, güvenlik ve devriye yolu yapmışız''

Şam’ın ‘Fatih’i olmayı başaramayınca ‘barış güvercini’ olmaya soyunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorsak, sınırlarımızda değil kaçaklara yol vermek, kuş uçurtmuyoruz kuş.

Övüne gerine anlatıyorlar.

İdlib’de 70 bin briket ev inşa etmişiz.

Sınırda 1055 kilometrelik duvar, güvenlik ve devriye yolu yapmışız.

918 kilometrelik sınırı aydınlatmışız.

284 kilometre boyunca termal kamera kurmuşuz.

Tam 230 elektro optik kule dikmişiz.

Peki, bunca önleme rağmen Suriye’den Türkiye’ye kaçak geçiş neden önlenemiyor? Üstelik İstiklal Caddesi’ne bombayı bırakan Ahlam Albashir’in sınırı geçiş hikayesi, Türkiye’nin askeri kontrolündeki İdlib’ten bile göçmen kaçakçılığın sürdüğünü ortaya koyuyor. Albashir, İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’ndeki ifadesinde, bu yolculuğunu tüm ayrıntılarıyla anlatıyor.

İdlib’te bir gece: “Hacı’dan (İsmail Saymaz’ın notu: Albashir, ‘Hacı’ kod adlı kişinin PYD’li üst düzey bir istihbaratçı olduğunu iddia ediyor) ayrıldıktan bir gün sonra kaçakçılarla İdlib’e geldiğimizde beni Bilal Hassan’a teslim ettiler. Bilal, Mümbiçli bir Kürt olduğunu, kardeşinin ‘Hacı’nın yanında askerlik yaptığını söyledi. 2014’te Türkiye’de cezaevinde yattığını ve deport edildiğini, bu yüzden Türklerden nefret ettiğini anlattı. Geldiğimiz evin, komşusu ‘Ebu Hasan’a ait olduğunu belirtti. Beni kız kardeşi olarak tanıttı. Kimseyle konuşmamamı tembihledi.

Motorla sınıra: Bu evde bir gece kaldıktan sonra Ebu Hasan; Bilal ve beni motosiklete bindirerek, İdlib dışında kafenin önüne bıraktı. Bir araç bizi aldı. Kaçak olarak sınırı geçmek için bekleyenlerin toplandığı eve geldik. Beş kişi daha vardı. Gece 2’de kaçakçılar bizi araca alıp sınıra getirdi. 15 kişi sınırı geçtik.

Portakal işçisiyiz’ diyecektik: Üç saat boyunca koştuk. Bir suyun başın dinlendikten sonra sürücüsü Türk olan eski minibüse bindik. Dört kaçakçı dönerken, biz minibüsle sınıra yakın köyde bir eve geldik. Bir süre sonra eve gelen kapalı kasa araçla bir saat yol gittik Araç değiştirerek, başka kapalı araca bindik. Bir saat daha yol gidip Deyrizzor şehrinden bir ailenin evine geldik. Polis çevirse portakal toplama işine giden işçiler olduğumuzu söylememiz tembihlendi.

İki kişi 1600 TL: Evin sahibi nereye gideceğimizi sordu ve herkesten ayrı ayrı ücret istedi. Bilal ile İstanbul’a gideceğimizi söyledik. Bizden 1.600 TL istedi. Yanımızdakiler Avrupa’ya gideceklerini söyledi. Bir araç bizi aldı. 1-1,5 saat gittikten sonra araç bozuldu. Minibüs geldi. Minibüste 20 kişi vardık. Bir saat sonra güzel bir tesiste mola verdik. Tesise camları siyah filmle kaplı araç geldi ve İstanbul’a geldik. İstanbul’a girdiğimizde Bilal’in telefonuna bir konum geldi. Şoför herkesi indirdikten sonra en son bizi bıraktı.”

Suriyeli ağı suç için kullanılıyor

Albashir’in ifadelerinden anlıyoruz ki Suriye-Türkiye sınırında insan kaçakçılığı faaliyeti askeri önlemlere, duvara, aydınlatmaya, termal ve optik kameralara rağmen organize bir şekilde sürüyor. Ağırlıklı Suriyelilerden oluşan şebekede Türkler de var.

Şebeke, kaçakları taşımak için kamyon ve minibüs dahil birden çok araç kullanıyor. Lüks araçlar seferber ediliyor. Kaçaklar adrese teslim götürülüyor. Ve kimilerinin yolculuğu Avrupa’ya kadar sürüyor.

Albashir ve ve Hassan, geçen temmuz ayında İstanbul’a gelip Esenler’e yerleşti. Suriyeli Ferhat Habeş’e ait bir tekstil atölyesinde kaçak yaşadılar. Hiç yakalanmadıkları gibi, kadın terörist dört kez İstiklal Caddesi’ne, bir kez Fatih’e keşfe gitti. Demek ki eylemden vazgeçseydi ülkemizde yıllarca fark edilmeden yaşayabilirdi.

İstiklal Caddesi saldırısı ortaya koydu ki…

Türkiye’deki Suriyeli ağı insan ve uyuşturucu kaçakçılığı başta olmak üzere birçok suç için kullanılıyor. Bu ağdan terör örgütleri de yararlanıyor.

O duvar…

O kameralar…

O aydınlatma vız geliyor.

İstiklal Caddesi saldırısındaki soru işaretleri

Ahlam Albashir ifadesinde, çantasında ne taşıdığını bilmeden, emri yerine getirmezse ailesinin öldürüleceği tehdidiyle davranan bir kurye olduğu izlenimi veriyor.

Ancak yer yer yalan söylediği ve talimat aldığı ‘Hacı’ kod adlı kişi dahil olmak üzere saldırıyı aydınlatacak bağlantıları kararttığı düşüncesini uyandırıyor.

Albashir’in ifadesi, gerçeği bütünüyle öğrenmemize yetmiyor.

Karanlık noktalar hala aydınlatılamadı.

Bir çok soru yanıtlanmadı.

Albashir, emri ‘Hacı’ kod adlı PKK’lı istihbaratçıdan aldığını iddia ediyor. Ancak ‘Hacı’nın gerçek kimliği bilinmiyor, görüntüsü yok.

Albashir, ‘Hacı’ ile görüştüğü cep telefonunun imha edildiğini savunuyor. Bu yüzden mesajların kaybolduğu anlaşılıyor.

Ancak saldırıdan sonra geldiği evde Ahmed Jarkas tarafından kendisine yeni telefon verildiğini belirterek, “Telefonu açtığımda Hacı’nın mesaj göndermiş olduğunu gördüm. ‘Ben Hacıyım’ yazıyordu” diyor.

İlginçtir, cep telefonu incelenmemiş, ‘Hacı’nın mesajı nedense Albashir’e sorulmamış! Oysa ‘Hacı’nın kimliğini ortaya çıkarmak için eldeki tek kanıt bu.

Öte yandan ‘Hacı’ ile Albashir arasındaki köprü eleman sayılan sözde eşi ‘Bilal Hassan’ kod adlı kişinin de kimliği belirsiz.‘Bilal Hassan’ yurtdışına kaçırılmak üzere Edirne’ye götürüldüğü ve halen kayıp. Dua edelim ki, Türkiye’de olsun.

Son olarak, bombanın kim veya kimlerce hazırlanıp temin edildiği de bilinmiyor.

Bu sorular yanıtlanmazsa terör eylemi aydınlanmış olmayacak.

"İsmail Saymaz yazdı: İstiklal Caddesi bombacısı sınırı nasıl geçti?" haberi, 24 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İsmail Saymaz yazdı: İstiklal Caddesi bombacısı sınırı nasıl geçti? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsmail Saymaz yazdı: İstiklal Caddesi bombacısı sınırı nasıl geçti? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  2. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  3. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  4. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  5. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  6. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  7. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  8. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  9. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  10. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  11. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  12. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  13. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  14. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  15. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  16. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  17. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  18. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  19. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  20. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
Gündem Haberleri