İsmailağa Cemaati: Bilgisayar oyunları caiz değildir
İsmailağa Cemaati: Bilgisayar oyunları caiz ... İsmailağa Cemaati, “yaratıcı” sıfatının kullanıldığı bilgisayar oyunları için “caiz değildir, mekruhtur” derken Diyanet, “yaratıcı” sıfatının farklı anlamlarda kullanılabileceği yönünde fetva verdi.
Bilgisayar oyunları için Diyanet de “caiz değildir” dedi.
İsmailağa Cemaati’nin sosyal medya hesabında yayınladığı ve vatandaş sorularına yanıt verdiği videoda, bilgisayar oyunlarını “mekruh” (haram gibi kesin ve bağlayıcı olmamakla birlikte yapılmaması istenen şey) olarak nitelendi. Bu oyunların içerisinde “yaratıcı”, “ilah” gibi kavramlar kullanıldığı için Müslümanların bunları oynaması için “caiz değildir” denildi. İsmailağa Cemaati’nin sosyal medya hesabında yayınlanan videoda, bu durumlara şu şekilde açıklama getirildi:
OYUNLARI OYNAMAK “MEKRUHTUR”, “YARATICI” VE “SİHİR” GİBİ KAVRAMLAR OLDUĞU İÇİN DE MÜSLÜMANLARA “CAİZ DEĞİLDİR”
“Problemlerden bir tanesi de güncel fıkıh problemlerinden biri, internet oyunlarını veya bilgisayar oyunlarını belirli bir seviyeden sonra şifresini başka birine verip, ondan para almak ve bunu satmak. Şimdi bu tür oyunlarda evvela Hanefi mezhebine göre gerek bilgisayar oyunları olsun gerek insan sağlığına faydası olmayan yani sporlar olsun, bunlar boş iş olduğundan dolayı bu tür işler Hanefi mezhebine göre mekruhtur. Şimdi Hanefi mezhebine göre mekruh olması, esasen bugün internet üzerinden oynanan ya da bilgisayar üzerinden oynanan oyunlara ne kadar ciddi sermayeler verdiği, ne kadar vakitler ayrıldığını gördüğümüz zaman Ebu Hanefi Hazretlerinin içtihadının ne kadar yerinde ve isabetli olduğunu görmekteyiz. Mekruh olan fiilin başka bir şahsa satılıp ondan para alınması da aynı şekilde mekruh olacaktır. Bundan dolayı, elde edilen para Hanefi mezhebi açısından mekruhtur.
İkinci olarak; vatandaş bize şunu soruyor. Demin dedik ya sistem batıdan geldiği zaman veya herhangi bir şey batıdan geldiği zaman biz Müslüman olarak bir kere bakacağız. Vatandaşın bize sorduğu soruların çoğunda şu var; ‘Ya hocam işte ‘yaratıcı’, ‘sihir’, ‘ilah’ osu, busu şeklinde oyunun içerisinde İslami akideye ters birtakım şeyler var’. Şimdi biz Müslüman olarak, bizim istikadımıza, akidemize aykırı bu şekilde şeyler varken tutup bir Müslüman’ın orada bir an durması da caiz olmayacaktır.”
DİYANET: “YARATICI SIFATI FARKLI ANLAMLARDA KULLANILABİLİR, OYUNLARI OYNAMAK PSİKOLOJİ BOZACAĞI İÇİN CAİZ DEĞİLDİR”
Diyanet Fetva Hattı ise İsmailağa Cemaati’nin bu yorumunu sorduğu Anka Haber Ajansı’na şu açıklamayı yaptı:
“Kur’an-ı Kerim’de Allah-ü Teala diyor ki Musa’ya, ‘Şu kuşu yarat’ diyor. Dolayısıyla insanın yaratmasıyla Allah’ın yaratması farklı. İnsan da bir şeyler yaratabilir. İnsan, var olan şeylerden bir şey yaratabilir lakin Allah, yoktan var edendir. Bu manada firavunun dediği gibi ‘Yoktan var edeceğim’ diye yaratıcı sıfatını kendine alıp ilahlaştırma boyutuna geçerse o anlamda günah. Yoksa ben de mesela undan, işte şekerde, yağdan ortaya işte bir kek ya da pasta yaratabiliyorum yani. Bu şekilde kullanırsa caiz.
Sanal oyunlardaki herhangi bir, bu hangisi olursa olsun bunlara para yatırmak, kazanç elde etmek amacıyla yapılan hayali alım satım yapmak, buna ‘caiz değil’ diyor. Oyunda ‘karakter satışı caiz mi hocam? Ben bilmiyorum’ dedim. Hocamız dedi ki ‘Biz bu oyunlara iki boyuttan bakıyoruz. Bunların resmi düzenlemeleri yok. Oynayan kişileri hep öldürme üzerine oynadığı için, psikolojisini de bozacağı için birincisi bu boyutu caiz değil’ dedi. İkincisi; ‘Resmi düzenleme olmadığı için işte para, satış… Bunlar, sanal sistemde olduğu için de çok farklı boyutlara gideceği için caiz değil deniliyor, genel olarak’ dedi.”
"İsmailağa Cemaati: Bilgisayar oyunları caiz değildir" haberi, 10 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 10 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İsmailağa Cemaati: Bilgisayar oyunları caiz değildir haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsmailağa Cemaati: Bilgisayar oyunları caiz değildir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.