İsrail-Hamas Müzakerelerinde Yeni Aşama: Kalıcı Ateşkes İçin Görüşmeler Başlıyor

İsrail-Hamas Müzakerelerinde Yeni Aşama: Kalıcı Ateşkes İçin Görüşmeler Başlıyor

İsrail-Hamas Müzakerelerinde Yeni Aşama: Kal... Hamas, kalıcı ateşkes için müzakerelerin diğer aşamalarda görüşülmesini kabul etti. ABD’nin önerdiği anlaşma çerçevesinde altı hafta sürecek ateşkesle İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve Filistinli mahkumların iadesi öngörülüyor.

Hamas, kalıcı bir ateşkesin temellerini atmak için müzakerelerin diğer aşamalarında görüşülmesini kabul etti. Associated Press’in haberine göre, ABD’nin önerdiği aşamalı anlaşma çerçevesinde altı hafta sürecek bir ateşkes sağlanacak, Gazze’deki İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların iadesi planlanıyor.

Associated Press'in (AP) adını açıklamayan bir Hamas yetkilisi ve bir Mısırlı yetkiliye dayandırdığı habere göre, Hamas kalıcı bir ateşkese yönelik müzakerelerin diğer aşamalarında görüşülmesi için yeşil ışık yaktı. 

AP’ye konuşan yetkililere göre, Washington'un önerdiği aşamalı anlaşma çerçevesinde, ilk altı haftalık dönemde tam ve eksiksiz bir ateşkes sağlanacak. Bu ateşkesin karşılığında Gazze'de tutulan İsrailli yaşlı, hasta ve kadın esirlerin serbest bırakılması planlanıyor. Ayrıca, İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli'nin serbest bırakılması da öngörülüyor. 

Altı haftalık ateşkes sürecinde, İsrail güçleri Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinden çekilecek ve yerinden edilmiş Gazzelilere kuzey bölgelerindeki evlerine dönme izni verilecek. 

Ateşkesin ilk aşamasında, Hamas, İsrail ve arabulucular arasında sivil veya asker erkek esirlerin serbest bırakılmasını öngören ikinci aşamanın şartları müzakere edilecek. Bunun karşılığında İsrail’in daha fazla Filistinli'yi serbest bırakması bekleniyor. Son aşamada ise ölenlerin cansız bedenleri de dahil olmak üzere kalan esirlerin iadesi ve uzun süreli bir yeniden inşa projesinin başlatılması öngörülüyor.

Hamas, kalıcı ateşkes için arabuluculardan savaşın devam etmeyeceği ve müzakerelerin sürdürüleceğine dair "sözlü taahhütler ve garantiler" aldı. Ancak Hamas bu garantilerin resmi bir belgeyle teyit edilmesini talep ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta İsrail’in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı. Ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, belirlenen hedefler gerçekleşene kadar Gazze'deki saldırıların devam edeceğini belirtmişti. Netanyahu, 3 Haziran'da, Biden’ın önerisi ile İsrail’in önerdiği teklif arasında "boşluklar" olduğunu öne sürmüştü.

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea, dün Katar’ın başkenti Doha’ya gidip döndü ve Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası önerisini görüştü. İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu’nun gelecek hafta İsrail ve Hamas arasındaki müzakereleri görüşmek üzere İsrailli bir heyetin yeniden Doha’ya gönderilmesine karar verdiğini duyurdu.

 

"İsrail-Hamas Müzakerelerinde Yeni Aşama: Kalıcı Ateşkes İçin Görüşmeler Başlıyor" haberi, 07 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 07 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İsrail-Hamas Müzakerelerinde Yeni Aşama: Kalıcı Ateşkes İçin Görüşmeler Başlıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsrail-Hamas Müzakerelerinde Yeni Aşama: Kalıcı Ateşkes İçin Görüşmeler Başlıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 06 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:13 Özgür Özel Cumhurbaşkanına İstanbul Sözleşmesi için seslendi!
  2. 01:10 Resmî Gazete'de bugün neler yer alacak?
  3. 01:05 Ekim Sonuna Dikkat! On Binlerce Bireyin Emeklilik Hakkı Tehlikede!
  4. 00:55 Kira mı, Kredi mi? Yüksek Faizli Dönemde Ev Sahibi Olmanın Yolları!
  5. 00:48 Lübnan’dan Yeni Haberler: Göç Dalgası ve Kayıplar Artıyor!
  6. 00:47 Hitiler'den kalan bu mağara hastalık seviyesini yarıya indiriyor!
  7. 00:44 Kızılırmak'ın beslediği barajda tedirgin eden o görüntü!: Yetkililer harekete geçti!
  8. 00:24 Bakan Şimşek'ten açıklama: Kuyumcular 36 ilde mercek altında!
  9. 00:24 Netanyahu'dan Sert Yanıt: 'İsrail Medeni Dünya İçin Savaşıyor!'
  10. 00:15 En düşük maliyetli havayolu şirketi iflas tehlikesiyle karşı karşıya!
  11. 00:14 İsrail Beyrut'u tekrar bombaladı
  12. 00:11 Ünlü Ekonomist Kârlı Yatırımı Açıkladı: Yatırım Yapan Kazanacak!
  13. 00:07 Arda Güler Sahada, Emre Belözoğlu Tribünde! Madrid-Villarreal Mücadelesi
  14. 00:05 Semih Çelik’in Kan Donduran Cinayeti: Ayşenur Halil’in Komşusu O Gün Yaşananları Açıkladı!
  15. 00:03 PFDK'dan Okan Buruk, Trabzonspor, Michy Batshuayi ve Beşiktaş'a para cezası yağdı!
  16. 00:01 İsrail'den açıklama: “İran’a bizim seçtiğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz”
  17. 00:00 Türkiye’nin En Zenginlerinden Biri İflas Etti! Şimdi Devlet Hastanesinde Tedavi Altında!
  18. 23:57 İstanbul’da Evler Rüya, Fiyatlar Gerçek! Sarıyer ve Beşiktaş’ta 12 Milyon TL
  19. 23:52 Netanyahu konuşma yaptı!: 'İran saldırısına karşılık vereceğiz'
  20. 23:47 Beyrut'ta Tehlike Çanları: İsrail Dahiye'yi Yeniden Vurdu!
Dünya Haberleri