İsrail ile Hizbullah arasındaki yapılan ateşkes neyi ön görüyor?
İsrail ile Hizbullah arasındaki yapılan ateş... İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah güçleri arasındaki çatışmalar sağlanan ateşkesle sona erdi. Peki ilk etapta 60 gün geçerli olması öngörülen ateşkesin detayları neler?
İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah güçleri arasındaki çatışmalar, ABD ve Fransa'nın arabuluculuğuyla sağlanan ateşkesle sona erdi. Çarşamba gününden itibaren yürürlüğe giren ve ilk etapta 60 gün süreyle geçerli olacak bu anlaşma, iki tarafın da silahlı faaliyetlerini durdurmasını öngörüyor.
ANLAŞMA NE İÇERİYOR?
Anlaşmaya göre İsrail, Lübnan’a yönelik tüm askeri ve sivil hedeflere yönelik saldırılarını durduracak. Hizbullah ve müttefikleri de İsrail'e yönelik saldırılara son verecek. Taraflar, 1701 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) kararını kabul ederek buna uyacak. Bu karar, BM Barış Gücü'nün (UNIFIL) Lübnan'ın güneyini silahlı gruplardan arındırmasına yönelik görevini içeriyor.
Anlaşmaya göre İsrail, 60 gün içinde Lübnan'ın güneyindeki güçlerini kademeli olarak geri çekecek. Bu bölgeler Lübnan ordusunun kontrolüne bırakılacak ve yalnızca Lübnan askerleri, polisler ve UNIFIL birimleri bu bölgede görev yapacak.
Hizbullah, tüm silahlı birliklerini Litani Nehri'nin kuzeyine çekecek ve askeri tesislerini kaldıracak. Ateşkes, Hizbullah’ın İsrail sınırına 30 kilometre mesafede kalmasını öngörüyor.
Çatışmalar nedeniyle Lübnan'ın güneyinden kaçan siviller evlerine dönebilecek. İsrail'in saldırıları sırasında 1,2 milyondan fazla kişi Lübnan'dan göç etmek zorunda kalmış, İsrail'in kuzeyinde de on binlerce kişi evlerini terk etmişti.
Ateşkese uyum, UNIFIL, Lübnan ve İsrail ordularının yanı sıra ABD ve Fransa’nın dahil olduğu bir mekanizma tarafından izlenecek. ABD, bu mekanizmanın yönetimini üstlenirken, olası ihlaller ABD ve Fransa tarafından değerlendirilecek ve gerekli önlemler alınacak. Lübnan, güney bölgesine 10 bin asker konuşlandıracak ve bu askerler uluslararası destek alacak.
TEHDİT DURUMUNDA SALDIRILAR DEVAM EDECEK!
İsrail, Hizbullah tarafından herhangi bir tehdit algılaması durumunda saldırılarına devam edeceğini vurguluyor. İsrail, Hizbullah’a askeri teçhizat veya silah tedarikinin tehdit olarak değerlendirileceğini ifade etti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ateşkes ihlal edilirse saldırıların yeniden başlayacağını belirtti.
İsrail ve Lübnan, ateşkesin uzun vadeli etkileri konusunda temkinli davranıyor. Lübnanlı yetkililer, egemenlik haklarını koruma konusundaki kararlılıklarını vurgularken, İsrail tarafı bölgeyi insansız hava araçlarıyla izlemeye devam edeceğini açıkladı.
Ateşkesin başarılı olup olmayacağı, tarafların taahhütlerine ne ölçüde uyacağına bağlı olacak.
"İsrail ile Hizbullah arasındaki yapılan ateşkes neyi ön görüyor?" haberi, 27 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İsrail ile Hizbullah arasındaki yapılan ateşkes neyi ön görüyor? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsrail ile Hizbullah arasındaki yapılan ateşkes neyi ön görüyor? 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 02 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.