İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde doğudan batıya uzanan yolun inşasını tamamladı

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde doğudan batıya uzanan yolun inşasını tamamladı

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde doğudan b... Gazze'nin kuzeyinde, bölgeyi doğudan batıya bağlayan yeni bir yolun tamamlanmasıyla, İsrail'in Gazze'yi savaş sonrası kontrol altına alma olasılığı arttı. Bu yolun askeri bir amaçla, asker ve teçhizat ikmali için kullanılacağı belirtildi.

BBC tarafından doğrulanan uydu görüntülerine göre, İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyinde, bölgeyi doğudan batıya kat eden yeni bir yolun inşasını tamamladı. İsrail bu yolun asker ve teçhizat ikmali amacıyla yapıldığını açıkladı. Ancak bazı uzmanlar, yolun kalıcı olmasından endişe duyuyor.

Uzmanlar, yolun Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli evlere dönüşü engellemek için kullanılabileceğinden endişe ediyorlar. Yeni yol, Nahal Oz kibbutzundan başlayarak Gazze'yi doğudan batıya geçerek batıdaki kıyı bölgesinde sona eriyor. Ancak bazı uzmanlar, bu yolun İsrail'in Gazze'de kalma stratejisinin bir parçası olabileceğinden endişe ediyorlar. Bölgeyi doğu ve batı arasında bağlayan bir yol ağı zaten varken, İsrail ordusu tarafından inşa edilen yol, Gazze boyunca kesintisiz olarak devam eden tek güzergah olma özelliğine sahip.

Ayrıca, Gazze'yi kat eden iki ana arter olan Selahaddin ve El Raşid yollarıyla da kesişiyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen ay Hamas'la yaşanan çatışmanın ardından Gazze'de İsrail'in güvenlik kontrolünü sürdüreceğini belirten bir vizyon açıklamıştı. Birçok lider daha önce İsrail'i, Filistinlileri kalıcı olarak yerinden etmemek veya "Gazze'yi küçültmemek" konularında uyarmıştı. Yeni yol, büyük olasılıkla İsrail'in savaş sonrası stratejisi hakkındaki tartışmaları yeniden alevlendirecek. BBC'nin uydu fotoğraflarını analizine göre, İsrail ordusu daha önce birbirine bağlantısı olmayan yolları birleştirmek için beş kilometrenin üzerinde yeni bir yol inşa etti.

Yol, Gazze'nin diğer bölgelerine göre daha az bina ve nüfus yoğunluğuna sahip olan bir güzergahtan geçiyor. Bir İsrail televizyon kanalı, geçen ay yeni güzergahla ilgili bir haber yapmış ve yolun kod adının "Otoban 749" olduğunu belirtmişti. Kanal 14'ten bir muhabir, İsrail ordusuyla birlikte yolun bazı bölümlerinde seyahat etti.

Savunma istihbarat şirketi Janes'ten uzmanlar, bu tür asfaltlanmamış yol yüzeylerinin paletli zırhlı araçlar için uygun olduğunu belirtiyor. Risk istihbarat şirketi Sibbyline'ın sahibi eski İngiliz subay Justin Crump da yeni yolun önemli olduğunu vurgulayarak, "Kesinlikle, Gazze Şeridi’nde bir tür güvenlik müdahalesi ve kontrole sahip olmayı öngören uzun vadeli bir stratejinin parçası gibi görünüyor. Bu bölge Gazze Şehrini bölgenin güneyinden ayırıyor ve dolaşımı gözlemlek ve kısıtlamak için etkili bir kontrol çizgisi oluşturuyor. Ayrıca görece açık bir ateş alanı var," açıklamasını yaptı.

ABD’deki Orta Doğu Enstitüsü’nden Khaled Elgindy de yolun, uzun vadeli bir proje olduğu görüşünde. BBC’ye konuşan Elgindy, "İsrail ordusu Gazze’de ucu açık bir şekilde kalacak gibi görünüyor. İsrail, Gazze’yi ikiye bölerek yalnız Gazze’ye ne girip çıktığını değil, Gazze’deki dolaşımı da kontrol edecek. Çok büyük ihtimalle buna evlerinden edilen güneydeki 1,5 milyon Filistinlinin kuzeydeki evlerine dönmesini engellemek de dahil" sözlerini söyledi.

BİDEN’IN KIRMIZI ÇİZGİLERİ BİRBİRİNE GİRDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Cumartesi günü MSNBC'de yayınlanan bir röportajda tutarsız ve kafa karıştırıcı bir görüntü sergiledi. Biden, "İsrail’i asla bırakmayacağım. Silah yardımının duracağı, demir kubbenin cephanesiz kalacağı bir kırmızı çizgim yok" dedi. "Başbakan Binyamin Netanyahu mevzusunda sizin kırmızı çizginiz nedir? Bir kırmızı çizginiz var mı? Örneğin Refah’ın işgali bir kırmızı çizgi olabilir mi?" sorusuna Biden, "Bu bir kırmızı çizgidir ama asla İsrail’e desteği sürdüreceğim, İsrail’in savunulması halen eleştiri önemde," şeklinde yanıt verdi.

Biden, MSNBC'ye verdiği röportajda, Gazze'deki ölü sayısının "çok fazla" olduğunu vurgulayarak, Netanyahu hükümetinin sivillerin yaşamını hedef almamaya odaklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun İsrail'e artık zarar verdiğini dile getirdi ve Gazze'deki saldırılarının ve ölen sivillerin sorumluluğunu ağır bir şekilde eleştirdi. Hamas'ın yolunu izleyerek bu kadar insanın öldürülemeyeceğini vurguladı.

ABD ASKERİ GEMİSİ İSKELE İNŞASI İÇİN GELİYOR

Amerikan ordusu, bir ABD askeri gemisinin Gazze açıklarında geçici bir iskele inşa etmek üzere ekipmanla Orta Doğu'ya doğru yola çıktığını açıkladı. General Frank S. Besson adlı destek gemisi, Cumartesi günü Virginia eyaletindeki bir askeri üsten yola çıktı. Başkan Joe Biden, ABD'nin Gazze'ye deniz yoluyla yardım ulaştırılmasına yardımcı olmak için yüzer liman inşa edeceğini duyurmuştu. Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'nde kıtlığın "neredeyse kaçınılmaz" olduğu ve çocukların açlıktan öldüğü uyarısında bulundu. Karadan ve havadan yardım sevkiyatının zor ve tehlikeli olduğu belirtiliyor.

Dünya Gıda Programı, konvoylarının saldırı ve yağmalamaya maruz kalması nedeniyle karadan sevkiyatı durdurmak zorunda kaldı. Cuma günü, paraşütü düzgün açılmayan bir yardım paketinin düşmesi sonucu beş kişi hayatını kaybetti. Pentagon, hiçbirinin karaya çıkmayacağı planlanan 1000 askerin yardımıyla iskele inşasının 60 gün kadar sürebileceğini belirtti. Ancak yardım kuruluşları, Gazze'de bekleyenlerin bu kadar uzun süre bekleyemeyeceğini dile getiriyor.

"İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde doğudan batıya uzanan yolun inşasını tamamladı" haberi, 11 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde doğudan batıya uzanan yolun inşasını tamamladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde doğudan batıya uzanan yolun inşasını tamamladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:49 İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
  2. 03:47 Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
  3. 03:37 Bilim insanları, insanları dondurup yeniden hayata döndürmenin yolunu buldu!
  4. 03:35 YKS için uzmanlardan öneri: Üç haftalık sürede zaman planlaması yapılmalı
  5. 03:32 Tavuklu çökertme kebabı tarifi
  6. 02:27 Trabzonspor'da şaşırtan ayrılık kararı! Abdullah Avcı, iki yıldızla yollarını ayırıyor
  7. 01:35 Rekabet Kurumu Google'a ceza yağdırdı!
  8. 01:32 İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
  9. 01:26 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belirlendi! İmzalar yakında atılacak
  10. 01:23 Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcılıklarına atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
  11. 01:21 Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
  12. 01:18 Biber alırken tatmadan acı olduğunu anlamanın yolu!
  13. 01:17 Ali Koç Real Madrid'in efsane ismi ile yüzyılın bombasını patlatıyor!
  14. 01:15 HPV aşısı nedir ve ücretsiz HPV aşı başvurusu nasıl yapılır?
  15. 01:12 Arı ekmeği/perga nedir? Arı ekmeğinin kullanım alanları nelerdir?
  16. 01:12 ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması
  17. 01:09 James Webb Uzay Teleskobu iki büyük kara deliğin birleştiğini ortaya çıkardı!
  18. 01:09 Cumhurbaşkanlığı'nın 'tasarruf' genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı
  19. 01:09 Einstein'ın teorisi kanıtlandı: Kara delik araştırması detayları
  20. 01:09 Ibu Yanardağı'nda Uyarı Seviyesi Yükseldi: Endonezya'da Volkanik Faaliyetler Alarm Veriyor
Dünya Haberleri