İsrail'de yargıyı zayıflatacak tartışmalı yasa değişikliğine Meclis'ten ilk onay

İsrail'de yargıyı zayıflatacak tartışmalı yasa değişikliğine Meclis'ten ilk onay

İsrail'de yargıyı zayıflatacak tartışmalı ya... İsrail'de, Yüksek Mahkemenin ve yargının bazı yetkilerini sınırlayan tartışmalı düzenlemenin bazı maddeleri, Meclis'te meydana getirilen oylamanın ilk aşamasında kabul edildi.

İsrail'de, Yüksek Mahkemenin ve yargının bazı yetkilerini sınırlayan tartışmalı düzenlemenin bazı maddeleri, Meclis'te meydana getirilen oylamanın ilk aşamasında kabul edildi.

İsrail Meclisi'nden meydana getirilen yazılı açıklamaya nazaran, Meclis Genel Kurulu, "Başbakan'ın göreve uygun olmadığını duyuru etme" yetkisini Başsavcının elinden alan ve Yüksek Mahkeme'nin Meclis'ten çıkan yasaları bozma yetkisini kısıtlayan, "geçersiz kılma maddesi" adlı yasa değişikliği için oy kullandı.

İlk aşaması meydana getirilen oylamada, 120 sandalyeli Meclis'te, 51 ret oyuna karşılık 61 kabul oyu çıktı.

Tasarının yürürlüğe girmesi için, yapılacak ikinci ve üçüncü oturumlarda da Meclis'ten geçmesi gerekiyor.

Önerilen yasa değişikliği, milletvekillerinin, Yüksek Mahkeme tarafınca reddedilen yasaları çıkarmalarına olanak sağlayacak.

Buna nazaran, 120 sandalyeli Meclis'te 61 oy benzer biçimde salt çoğunlukla kabul edilen herhangi bir yasa, Yüksek Mahkeme'nin denetiminden muaf olacak.

Böylelikle Yüksek Mahkeme, İsrail'in yarı anayasası kabul edilen "Temel Yasalarına" aykırı görülen ve bireysel hakları ihlal eden yasaları reddetme yetkisini kaybedecek.

Ayrıca, yasa değişikliğine nazaran, "Başbakan'ın göreve uygun olmadığını duyuru etme" yetkisini Başsavcının elinden alacak. Bir başbakanın göreve uygun olmadığına, yalnızca fizyolojik yada zihinsel olarak görevlerini yerine getirememesi durumunda ve de yalnız kendisi yada kabine üyelerinin dörtte üçünün oyu ile karar verilebilecek.

Böylelikle başbakanın, hukuki gerekçeler yada sıhhat nedenleriyle uygun olmasa bile görevine devam etmesi mümkün olabilecek ve yargı mekanizmasının burada bir müdahalesi olamayacak.

Netanyahu ile alakalı yolsuzluk davası

Başbakan Binyamin Netanyahu hakkında 2019'da "rüşvet, emanete ihanet ve kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla oluşturulan dava sürerken, söz mevzusu yasa değişikliği zamanlama ve amacı açısından dikkati çekiyor.

Bazı kesimler, İsrail'de tartışmalara ve kitlesel protestolara sebep olan yargı düzenlemesiyle, "görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı" olarak tarihe geçen Netanyahu'nun, hakkındaki yolsuzluk davalarının seyrini değiştirmeyi planladığını belirtiyor.

Muhalefetten Netanyahu'ya "dur" çağrısı

Öte yandan, İsrail'deki muhalefet liderleri, Başbakan Netanyahu hükümetin taviz vermeksizin yargı düzenlemesini Meclis'ten geçirmeye devam etmesine tepki gösterdi.

Eski Başbakan ve yeni muhalefet lideri Yair Lapid, hükümetin, "yağmacı yasaları masaya yatırmaya devam ettiğini" ifade etti.

Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Lapid, Twitter hesabındaki paylaşımında, hükümetin, yasa değişikliği ile "Halkı parçaladığını, ekonomiyi mahvettiğini ve her türlü uzlaşma şansını ayaklar altına aldığını" savundu.

Eski Savunma Bakanı ve Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz da Twitter hesabından yapmış olduğu açıklamada, Netanyahu'yu muhalefetle uzlaşma sağlamamakla suçlayarak, şunları kaydetti:

"Acele ettikleri tek uzlaşma, demokrasimize karşı olan bir uzlaşmadır. Netanyahu, dur!"

Netanyahu'nun tartışmalı "yargı reformu"

İsrail'de başta Tel Aviv olmak üzere çeşitli kentlerde Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı kitlesel protestolar iki ayı geride bıraktı.

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak suretiyle hükümet ile İsrail yargı mekanizması içinde gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercisi olarak vazife icra eden İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık nedeni öne sürülerek bozma yetkisine haiz.

Netanyahu hükümeti, açıklamış olduğu yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

Hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve internasyonal alanda yargının yetkilerini kısıtladığı nedeni öne sürülerek yoğun şekilde eleştirilmişti.

Hükümetin yargı düzenlemesi ile öteki sağ politikalarına karşı, ülke genelinde on binlerce İsraillinin katılımıyla ortalama 10 haftadır tertipli kitlesel protestolar gerçekleştiriliyor.

"İsrail'de yargıyı zayıflatacak tartışmalı yasa değişikliğine Meclis'ten ilk onay" haberi, 14 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan İsrail'de yargıyı zayıflatacak tartışmalı yasa değişikliğine Meclis'ten ilk onay haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsrail'de yargıyı zayıflatacak tartışmalı yasa değişikliğine Meclis'ten ilk onay 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  2. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  3. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  4. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  5. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  6. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  7. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  8. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  9. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  10. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  11. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  12. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  13. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  14. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  15. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  16. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  17. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  18. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  19. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  20. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
Gündem Haberleri