İsrail'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne Jest, BAE karşılık verecek mi?

İsrail'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne Jest, BAE karşılık verecek mi?

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında normalleşme adımları sürüyor. Bu süreçte İsrail kanadından Birleşik Arap Emirliklerine jestler gelmeye devam ediyor. Telaviv Belediye binasında BAE bayrağı ve İsrail bayrağı yansıtıldı

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında normalleşme sürecinin yankıları devam ediyor. Alınan yeni kararla iki ülke arasında pazar gününden itibaren doğrudan telefon aramaları yapılabilecek. Normalleşme adımları kapsamında İsrail, Birleşik Arap Emirliklerine bazı jestler de yaptı. Telaviv Belediye binasında Birleşik Arap Emirliklerinin bayrağı ve İsrail bayrağı ışık gösterisi ile yansıtıldı. Bu jeste karşılık olarak Dubai Burj Khalifa'da İsrail bayrağı dalgalanacak mı sorusu ise merak konusu oldu.

Normalleşme kapsamında İsrail kanadından yapılan jestlerden biri de İsrail Devleti'nin resmi twitter hesabından Birleşik Arap Emirlikleri görüntülerinin paylaşılması oldu. Söz konusu paylaşım, renkli video görüntülerinden oluşuyor.

 

İsrailli kullanıcılar, Telaviv Belediyesi üzerine renkli ışıklarla yansıtılmış Filistin bayrağı önünde video çektiler.

 

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed al-Nahyan'ı arayan İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi Twitter hesabından paylaştığı mesajda 'tarafların iki ülke arasındaki normalleşme anlaşmasını imzalamadan önce doğrudan iletişim kanallarını kurma kararı aldıklarını' söyledi. Yazılı açıklamada, iki ülkenin dışişleri bakanlarının birbirlerini telefonla arayıp 'tarihi barış anlaşması sonrası karşılıklı iyi niyet mesajları verdikleri' belirtildi.

İsrail İletişim Bakanlığı, BAE'deki telefon şebekelerinin İsrail'in telefon kodu olan +972 ile başlayan numaralardan gelen çağrıları engellediğini söylüyordu.

İsrail İletişim Bakanı Yoaz Hendel "BAE'yi engeli kaldırdığı için tebrik ediyorum. Şimdi, birçok ekonomik fırsat açılacak, ülkelerin çıkarlarının ilerletilebilmesi için bu güven oluşturucu adımlar önemlidir" dedi. Açıklamada, iki ülke arasında sabit hatlardan ve cep telefonlarından doğrudan görüşmelerin Pazar gününden itibaren başladığı duyuruldu.

İki ülkenin normalleşme anlaşmasını üç hafta içinde Washington'da imzalaması bekleniyor. İlişkilerin normalleşmesi kapsamında iki ülke karşılıklı olarak büyükelçilik açacak.

BAE ve İsrail ayrıca Cumartesi günü Covid-19 araştırmalarıyla ilgili de bir anlaşmaya imza attı

Bu anlaşmaya kadar İsrail'in hiçbir Körfez ülkesiyle diplomatik ilişkileri yoktu. Ama İran'la ilgili kaygılar nedeniyle ülkeler kendi aralarında gayri resmi temaslarda bulunuyordu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın baş danışmanı ve damadı Jared Kushner, CBS televizyon kanalına yaptığı açıklamada Trump'ın başkan seçildiği günden bu yana İsrail ile BAE arasındaki anlaşma için çalıştığını söyledi.

ABD Başkanı Trump'ın duyurduğu normalleşme anlaşması kapsamında İsrail'in Batı Şeria'daki bazı bölgeleri ilhak etme planını da askıya aldığı belirtildi.

Trump bu kararı 'tarihi diplomatik bir dönüm noktası' olarak nitelendirdi.

Anlaşma kapsamında İsrail ve BAE heyetlerinin yatırım, turizm, doğrudan uçuşların başlaması, güvenlik, iletişim, teknoloji, enerji, sağlık, kültür, çevre, karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması ve diğer konularda ikili anlaşmalar imzalamak üzere önümüzdeki haftalarda bir araya gelecekleri ifade edildi.

FİLİSTİN LİDERİ ABBAS: ANLAŞMA FİLİSTİN HALKINA İHANET

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ise anlaşmayı sert bir dille reddettiklerini ve kınadıklarını açıklayarak, Arap Birliği'ni acil toplantıya çağırdı.

Abbas açıklamasında anlaşmayı "Filistin halkına yönelik bir saldırı" olarak niteledi ve anlaşmanın Filistin davasına yapılan bir ihanet olduğunu söyledi.

Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas da anlaşmanın "İsrail işgaline ve suçlarına karşı verilmiş bir ödül" olduğunu belirterek, "Filistin halkına fayda sağlamıyor" açıklamasını yaptı.

ERDOĞAN'DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan ilişkilerin normalleştirilmesi mutabakatına tepki göstererek "Filistin'e dair atılan adım yenilir yutulur bir gelişme değil" diye konuştu:

"Dışişleri Bakanı'na talimatı verdim. Abu Dhabi yönetimiyle diplomatik ilişkileri askıya almak ve büyükelçimizi geri çekmemiz mümkün olabilir. Filistin'i hiçbir zaman yedirmedik, yedirmeyeceğiz."

TRUMP'IN AÇIKLAMASININ DETAYLARI NELER ?

Açıklamada, ABD, İsrail ve BAE'nin ortak sıkıntılarla mücadele ettikleri ve bugün sağlanan bu "tarihi kazanımdan" üç ülkenin de fayda sağlayacağı vurgulandı.

Açıklamada, "Bu diplomatik dönüm noktasının sonucunda ve BAE'nin desteğiyle Trump'ın da talebi üzerine, İsrail, Başkan'ın (Orta Doğu'da) Barış İçin Vizyon planında tanımlanan bölgelerde egemenliğini ilan etmeyi durdurmayı ve Arap ve Müslüman dünyasındaki diğer ülkelerle de ilişkilerini geliştirmeye odaklanmayı kabul etti. ABD, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri, diğer ülkelerle de benzer diplomatik kazanımların mümkün olduğundan emin ve bu amaca ulaşmak için de birlikte çalışacaklar" denildi.

Açıklamada tarafların İsrail-Filistin çatışmasına adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması için gösterdikleri çabalara devam edileceği vurgulandı.

Açıklamada, "Barış İçin Vizyon belgesinde belirtildiği gibi, barış içinde gelen tüm Müslümanlar El Aksa Cami'ni ziyaret edebilecek ve burada ibadet edebilecekler ve Kudüs'ün diğer tüm kutsal mekanları, her inançtan barışçıl ibadet edenlere açık olacak" denildi.

İKİ ÜLKE ARASINDA DİPLOMATİK İLİŞKİ KURULUYOR

Bu anlaşmayla BAE, Mısır ve Ürdün'ün ardından İsrail'le tam diplomatik ilişki kuran üçüncü Arap ülkesi oldu.

İsrail ve BAE arasında bu tarihe kadar herhangi bir resmi ilişki bulunmuyordu. BAE, 1948'de kurulan İsrail devletini resmen tanımıyordu.

BAE, ayrıca İsrail vatandaşlarının havaalanını transit uçuşlar için kullanmaları dışında ülkeye girişlerine izin vermiyordu.

Ancak son yıllarda iki ülke arasında bir yakınlaşma süreci başlamıştı.

2015 yılında İsrail, Abu Dabi'de bulunan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu'nda resmi diplomatik misyon açmıştı.

Eylül ayı başında ABD’de biraraya gelmeleri beklenen İsrail ve BAE üst düzey yetkililerinin anlaşmanın detaylarını netleştirmeleri bekleniyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:56 Kulis: MHP'nin resti ve Yılmaz Erdoğan krizi!
  2. 23:00 30 Kasım reyting sonuçları açıklandı mı? Sakla Beni, Bir Derdim Var, Aldatmak, Kendi Düşen Ağlamaz, MasterChef gecenin birincisi kim oldu?
  3. 22:00 MasterChef eleme adayı kim oldu? 30 Kasım 2023 Perşembe MasterChef'te dokunulmazlık oyununu kim kazandı, hangi takım?
  4. 21:52 Kovid-19 döneminin sembol isimlerindendi... Virüsün kökenine ilişkin ifade verecek!
  5. 21:26 İstanbul Valisi, artan ekmek fiyatlarına tepki gösterdi
  6. 21:20 ATV ALDATMAK CANLI İZLE! Aldatmak yeni bölümde neler olacak? 30 Kasım ATV yayın akışı
  7. 21:00 KENDİ DÜŞEN AĞLAMAZ CANLI İZLE! Kendi Düşen Ağlamaz 22 bölüm saat kaçta? TRT 1 yayın akışı
  8. 21:00 BİR DERDİM VAR 4. BÖLÜM İZLE! Bir Derdim Var saat kaçta, hangi kanalda? Son bölüm özeti
  9. 20:40 SAKLA BENİ 5. BÖLÜM STAR TV CANLI İZLE! Sakla Beni hangi gün, saat kaçta? Son bölüm özeti
  10. 20:39 Ahmet Nur Çebi'den kulüp çalışanlarına veda: Sizler hancısınız, bizler yolcuyuz
  11. 20:24 Ekrem İmamoğlu'nun hapis istemiyle yargılandığı dava seçim sonrasına ertelendi
  12. 20:19 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
  13. 20:12 ABD'de bekleyen konut satışları 22 yılın en düşük seviyesinde
  14. 20:01 Konak sanki savaşa hazırlanıyor kum torbaları dağıtıldı esnaf siper hazırladı
  15. 20:00 HUDUTSUZ SEVDA 10. BÖLÜM İZLE FULL HD TEK PARÇA! Hudutsuz Sevda saat kaçta? Fox TV yayın akışı
  16. 19:43 Bodrum’da öldürülen anne ile kız için Rusya'da kampanya: Cenazeleri ülkeye getirilsin
  17. 19:37 İstanbul ve Ankara'yı hizmetsizlikten kurtarıp gerçek belediyecilik ile buluşturacağız
  18. 19:24 UEFA, Galatasaraylı iki oyuncuyu "haftanın enleri" için aday gösterdi
  19. 19:08 Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi!
  20. 18:40 Esra Erol'da TikTok'tan kara para aklama iddiası! Eşiyle kuması sokağa attı! Anlattıkları hayret ettirdi
Dünya Haberleri