İstanbul Barosu Başkanı’ndan 'ortak mutabakat' yorumu: Demokrasiye dönüşün belgesi

İstanbul Barosu Başkanı’ndan 'ortak mutabakat' yorumu: Demokrasiye dönüşün belgesi

İstanbul Barosu Başkanı’ndan 'ortak mutabaka... İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, 6 muhalefet partisi liderinin imzaladığı ortak mutabakat metnine ilişkin olarak, “Demokrasiye dönüşün belgesi" değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, 6 muhalefet partisi liderinin imzaladığı ortak mutabakat metnine ilişkin olarak, “Demokrasiye dönüşün belgesi" değerlendirmesini yaptı. 

Durakoğlu, "2017 rejiminin en önemli özelliği kuvvet ayrılığını ortadan kaldırılmasıydı. Onu yeniden kazanacağını görüyoruz. Okunan metinde bütün kurumsallıkların yerli yerine oturtulmuş konumda olduğunu gördük. Kuvvetler ayrılığı olmadan demokrasiye dönüş asla mümkün değildir. Demokratik rejimin en temel kuralı budur. Bu metnin en temel özelliği ise birçok şeyin değişmesi ihtiyacıydı ve karşıladı. Ortaya çıkan tablo demokrasiye dönüşün belgesidir." düşüncesini dile getirdi.

Durakoğlu, Halk TV'den Seyhan Avşar'ın sorularını yanıtladı..

-Özellikle son dönemlerde tartışmalı kararlar veren Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun ( HSK) kaldırılacağı, hakimlik ve savcılık makamını ayırılacağı belirtildi. 1981 yılından beri var olan bir kurumun kaldırılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce doğru bir adım mı? Bunu nasıl okumak gerekir?

Özü itibarıyla HSK kaldırılmıyor. İkiye ayrılıyor. Buna şiddetle ihtiyacımız vardı. Savcılık mesleği ile hakimlik arasındaki fark özümsenmemişti. Metinde bunun özümsendiğini görüyoruz. Bir hukuk devleti için olması gereken şey.

-Görevi kötüye kullanmak suretiyle Anayasa Mahkemesi veya AİHM'in verdiği hak ihlali kararına sebep olup devleti tazminata mahkum ettiren hakim ve savcılara bu tazminat ve zararın rücu ettirileceği belirtildi. Bu yaptırım hakimler ve savcıların soruşturma ve kovuşturma aşamasında daha titiz davranmalarını sağlar mı?Bu çok temel bir sorun. Burada iki temel nokta var. Öncelikle bu düzenlemem yargıcın özgür bir biçimde davranmasını engeller. Ama eğer 2017 rejiminde gördüğümüz gibi kasıtlı şekilde kararlar veriliyorsa rücu o zaman uygulanabilir. Bu konu daha geniş bir şekilde tartışılmalı. Kısaca anlatmak gerekirse; yargıç özgürce karar vermelidir. Özgürce karar vermesi için önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Yargıca herhangi bir rücu davası açılması doğru değil. Ancak hakimin vicdanından ve hukuktan ayrılarak bir karar oluşturması halinde rücu hakkının kullanılması normal olabilir. AYM kararını ya da AİHM kararını kullanmayanlar için de olabilir. Onun dışında oluşabilecek şeyleri de özel olarak kasıt, ihmal ve görevi kötüye kullanmak suretiyle karar vermek gerekir.

-Yargının kurucu unsuru olan savunmanın Anayasal güvence altına alınması bir avukat ve bir baro başkanı olarak sizi heyecanlandırıyor mu?

Çok heyecanlandırıyor. Çok önemli ve temel bir güvence. Bizler yıllardır savunma hakkının güvence altına alınmadığını söylüyoruz. Anayasa'nın 138. maddesine dayanarak kendimize dolaylı yoldan bir güvence yaratıyoruz. Savunmanın Anayasa'nın güvencesi altına alınmasına ihtiyacımız vardı. Anayasa'da savunmanın korunmasının yasalar açısından da önemli olduğunu düşünüyorum.

"İstanbul Barosu Başkanı’ndan 'ortak mutabakat' yorumu: Demokrasiye dönüşün belgesi" haberi, 28 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İstanbul Barosu Başkanı’ndan 'ortak mutabakat' yorumu: Demokrasiye dönüşün belgesi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul Barosu Başkanı’ndan 'ortak mutabakat' yorumu: Demokrasiye dönüşün belgesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  2. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  3. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  4. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  5. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  6. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  7. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  8. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  9. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  10. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  11. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  12. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  13. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  14. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  15. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  16. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  17. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  18. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  19. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  20. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
Politika Haberleri