İstanbul için korkutan uyarı yapıldı!: Tehlike kapıda, hazır olunmalı!

İstanbul için korkutan uyarı yapıldı!: Tehlike kapıda, hazır olunmalı!

İstanbul için korkutan uyarı yapıldı!: Tehli... Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'nden geçen bölümünde beklenen depremin 7.4 şiddetinde olması öngörülüyor. Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara depreminin tekrarlama aralığının dolduğunu ve her an deprem olabileceğini söyledi. İşte, Prof. Dr. Okan Tüysüz deprem yorumu...

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Bölgesi'ni bekleyen deprem tehlikesini söyledi. Ülkemizin en kalabalık ve ekonomik anlamda da can damarı kabul edilen kadim şehri İstanbul’un deprem tarihi hakkındaki detayları paylaştı.

OKAN TÜYSÜZ KONUŞTU!

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Bölgesi'ni bekleyen deprem tehlikesi hakkında ve İstanbul'da geçmişte gerçekleşen depremler hakkında aktarımda bulunmuş oldu:

"Türkiye coğrafi konumu ve jeolojik yapısı sebebiyle dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde yer alıyor. Ülkenin en önemli deprem kaynaklarından biri olan ortalama 1600 kilometre boyundaki Kuzey Anadolu Fayı Bingöl Karlıova’dan başlayarak batıya doğru Erzincan-Niksar-Tosya-Bolu yönünde uzanıyor.

Bolu'dan batıya doğru kollara ayrılan fayın kuzey kolu Düzce ve Sakarya'dan geçerek İzmit Körfezi'nden denize giriyor ve Adalar açığından geçip Kumburgaz-Silivri-Tekirdağ açıklarından geçerek Mürefte'de yeniden karaya çıkıp Saros Körfezi’nden Kuzey Ege ve Yunanistan'a kadar uzanıyor.

Ölçümlere göre bu kolda fayın 15-20 mm/yıl olan hareket hızı diğerlerine göre çok daha fazla ve bu nedenle de 'Ana Kol' olarak adlandırılan bu kolda depremler daha sık oluyor. Bolu-Geyve-İznik Gölü'nden geçen güney kol ise Gemlik körfezinden Marmara suları altına girip sahile paralel uzanıyor. Erdek'te karaya çıkarak Edremit Körfezi'ne doğru uzanıyor. Bu kol da büyük depremler üretiyor ama daha geniş zaman aralıklarıyla.

İSTANBUL'DA DEPREM NE ZAMAN OLACAK?

Prof. Dr. konu hakkında; 

"Ülkemizin en kalabalık ve ekonomik anlamda da can damarı kabul edilen kadim şehri İstanbul'un deprem tarihi hakkındaki bilgilerimiz binlerce yıl geriye gidiyor. Bizans ve Osmanlı dönemi kayıtlarında İstanbul'u kimileri önemli oranda etkileyen 100'den fazla deprem var.

1900 yılı öncesinde sismik ölçüm cihazları olmadığından bu depremlerin nerede, hangi fay üzerinde ve hangi büyüklükte oldukları net olarak bilinemiyor ama yarattıkları hasarın tarihteki kayıtları dikkate alınarak bu özellikleri mevzusunda tahminler yürütülüyor. Bu bilgilerin net olarak bilinmesi gelecekteki deprem olasılıklarının hesaplanmasında son derece önemli. Buna rağmen en azından 1509 ve 1766 (elbette öncesi ve sonrası da var) depremlerinin İstanbul ve çevresinde önemli hasar yaratan 7'den büyük depremler olduğu ve bunların Ana Kol’dan kaynaklandığı genel kabul görüyor.

Öte yandan 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin doğu ve batıdaki faylarda gerilim artışına neden olduğu bu depremin hemen peşinden yapılan çalışmalarla ortaya konmuştu. Nitekim 12 Kasım 1999 Düzce depreminin bu nedenle geliştiği biliniyor ve batıdaki kesimde yani Marmara Denizi'nde de o tarihten bu yana bir büyük deprem beklentisi var.

"MARMARA'DA TEKRARLAMA ARALIĞI DOLDU"

Okan Tüysüz sözlerine şu şekilde devam etti;

Deprem biliminde genel kuraldır: Bir yerde geçmişte büyük bir deprem olmuş ise belli bir süre sonra orada gene benzer depremler olacaktır. Marmara için deprem tekrarlama aralığı dolmuştur ve her ne kadar zamanını belirlemek mümkün değilse de büyük deprem olasılığı yüksektir. Böyle bir deprem gerçekleştiği takdirde nerede ne kadar hasara yol açacağı da senaryolar vasıtası ile ortaya konmuştur. Bu senaryolarla ortaya konan durum pek de iç açıcı değildir. Olası bir depremde en büyük hasarı alması beklenen yerler Marmara Denizi kıyılarına en yakın alanlardır.

Deprem ile mücadelenin altın kurallarında biri depremin en şiddetli olması beklenen yerlerde nüfusun ve sanayinin artırılmaması ve bunların tehlikenin yüksek olduğu alanların dışına taşınmasıdır.

Ancak İstanbul'da ve Marmara çevresindeki diğer yerleşimlerde bu altın kurallar hiçe sayılmış, bunun sonucunda da en yoğun yerleşim ve sanayi, zemin koşulları en zayıf olan ve depremi oluşturması beklenen faylara en yakın konumdaki yerlerde yoğunlaşmıştır.

"İMAR AFFI AFETLERE DİRENÇSİZ YAPILARI TEŞVİK ETTİ"

Bir depremde bir bölgede ortaya çıkan sarsıntıyı etkileyen başlıca faktörler depremin büyüklüğü, derinliği, depremi oluşturan fayın türü; bulunulan yerin deprem odağına ve faya olan uzaklığı ve zemin koşullarıdır. Hasarı etkileyen ana faktör ise bu yapıların deprem sonucu ortaya çıkan sarsıntıya ve zemin koşullarına dayanabilecek özellikte olmamasıdır. Deprem büyüklüğü ile hasar oranı arasında karşılaştırma yapan istatistiklerde ortaya çıkan manzara ülkemizde deprem gerçeğini gözetmeden inşa edilen yapıların kalitesinin son derece düşük olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

6 Şubat 2023 tarihinde aynı günde yaşanan 2 büyük depremde ortaya çıkan felaket de kentlerimizin ve yapılarımızın depreme ne kadar dirençsiz olduğunu ağır bir bedelle ortaya koymuştur. Nüfusumuzun artmasına ve kırsaldan kente göçün hızlanmasına bağlı olarak 1950'li yıllardan bu yana giderek ivmelenen plansız kentleşme ve bir türlü gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartılamayan yapı işçiliği ve denetimi, deprem dirençsiz şehir problemininin kar topu gibi giderek büyümesini sağlarken büyük ölçüde siyasi beklentilerle çıkartılan onlarca imar affı da afet dirençsiz yapıları önlemek bir yana aksine teşvik eden bir unsur olmuştur.

Bugün gelinen noktada İstanbul'da 1 milyon 120 bin binanın en azından 700 bin tanesinin olası bir depremde hasar alacağı, bunların 70 ila 80 bin tanesinin ise ya çökeceği ya da çok ağır hasar alacağı bilinmekte ise de bilhassa ülkemizin içinde bulunduğu zor ekonomik koşullar altında bu büyük probleminin nasıl ve ne sürede aşılabileceği mevzusunda toplumda güven oluşturan ve inanılan bir yol haritası oluşturulamamıştır.

Marmara içerisinde olacak büyük bir deprem yalnız İstanbul'u değil Marmara Bölgesi’ndeki hemen hemen tüm yerleşim birimlerini etkileyecektir. Bu tür bir depremin olası etkileri farklı araştırmacılar tarafınca ortaya konmuştur."

"İstanbul için korkutan uyarı yapıldı!: Tehlike kapıda, hazır olunmalı!" haberi, 18 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İstanbul için korkutan uyarı yapıldı!: Tehlike kapıda, hazır olunmalı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul için korkutan uyarı yapıldı!: Tehlike kapıda, hazır olunmalı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:44 Fenerbahçe Beko, Kritik Maç Öncesi Hazır
  2. 15:38 Gelin Damada Öyle Bir Şov Yaptı Ki! Resmen Dansöz Oldu!
  3. 15:37 Kolombiya'da Helikopter Kazası: 9 Asker Hayatını Kaybetti
  4. 15:35 Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan enflasyon itirafı geldi: "Tahminlerimizin üzerinde!"
  5. 15:34 Fenerbahçe'den İsmail Kartal ve Dzeko çıkışı!
  6. 15:34 Bakan Özhaseki: Sene Sonuna Kadar 200 Bin Konut Teslim Edilecek
  7. 15:28 Ensar Vakfı, İsrail'le ticareti inkar etmeye çalışırken doğruladı
  8. 15:27 Ünlü Model Didem Soydan'dan Bornozlu Haller!
  9. 15:27 Genç Sadâ Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması
  10. 15:23 Görsel Kişilik Testi: Kendine Güven mi, Endişe mi?
  11. 15:18 Kibariye'den İhanet İddialarına Skandal Sözler ile Savunma!
  12. 15:15 Süper Lig'de Gol Krallığı Heyecanı: Icardi Önde, Dzeko Sessiz!
  13. 15:12 Bahçeli'den açıklama: "Türk-Kürt ayrışmasını çözecek olan bu millet ve onun iradesidir"
  14. 15:11 Bayern Münih ve Real Madrid Arasındaki Yarı Final Heyecanı
  15. 15:05 Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Hamilton Hall İşgal Edildi
  16. 15:03 İmamoğlu Eyüpsultan Belediyesi’ni ziyaret etti
  17. 15:03 İlknur Çetin için yürekler bir arada!
  18. 14:54 Elektrikli Araçların Kökenleri: 1900'lü Yıllara Yolculuk
  19. 14:46 İsrail'in Refah'a Giriş Kararı Beklenirken: Hamas ile Rehine Takası Gündemde
  20. 14:38 Taraklı'daki 508 Yıllık Yunus Paşa Camii: Osmanlı'nın İzinde
Gündem Haberleri