Istanbul-kartal'da gönüllülere 'afet bilinci eğitimi' veriliyor

Istanbul-kartal'da gönüllülere 'afet bilinci eğitimi' veriliyor

Istanbul-kartal'da gönüllülere 'afet bilinci... Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşinden Kartal'da ikamet eden afet gönüllülerine belediye tarafınca 'Afet Bilinci Eğitimi' verilmeye başlandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşinden Kartal'da ikamet eden afet gönüllülerine belediye tarafınca 'Afet Bilinci Eğitimi' verilmeye başlandı. Eğitimin şu ana kadar bin 500'ün üstünde gönüllüye verildiğini belirten Kartal Belediyesi Sivil Savunma Uzmanlığı Arama Kurtarma Birliği'nde Afet Bilinci Eğitmeni Tarık Boyoğlu, 'Biz Kartal Belediyesi olarak bu eğitimi bizlere başvuranlara vermeye devam ediyoruz. Ancak başka ilçelerde yaşayan kişilerin de yetkili kurumlara, belediyelere ya da AFAD'a başvuruda bulunarak bu süreci değerlendirsinler' dedi.

Afet öncesi ve anında, iyi mi koordine olunması gerektiğiyle ilgili halkı bilinçlendirmek isminde Kartal Belediyesi'nde, 'Afet Bilinci Eğitimi' veriliyor. Eğitime isteyen tüm gönüllüler web üstünden ya da birebir belediyeye müracaat yaparak katılabiliyor. Kartal'da bulunan bir sitede oturan 30 kişilik bir grup da koordine olarak bu eğitime başvurdu. Türkiye'de yaşanmış olan büyük depremi televizyondan izleyen site sakinleri, düşük seviyede de olsa arama kurtarma emekleri yapabilecek seviyeye gelmek istedikleri için 2 gün devam eden yoğun eğitim programına katıldı.

'TÜM BİNA SAKİNLERİNE EĞİTİM VERMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Siteden toplam 30 kişinin eğitime katılmasına karşın site içindeki ekip sayısının giderek çoğaldığını ve çoğalacağını belirten Boyoğlu, 'Bütün ekibin ve bina sakinlerine bu eğitimi vermeyi planlıyoruz. Deprem bölgesinden 21 Şubat'ta döndüğümüzde, gönüllülerden bu eğitimimiz için yoğun talep oldu. Şu anda öğrencilerle birlikte yaptığımız online toplantılarla ortalama bin 500 kişiye ulaştık. Kartal'da eğitim verdiğimiz, Kartal Sivil Sunma Gönüllüleri olan ortalama 150 şahıs de zelzele sonrası sahaya geldiler, çabalama yaptılar. Sahada karşılaştık. Enkazlarda ustalaşmış ekiplere yardım ettiler. Yeri geldi, ustalaşmış takımlar olmadan kendileri bu işlemi yapmak zorunda kaldılar. Ama eğitimleri oldukça sıkı tuttuğumuz için arkadaşlarımız bu süreci oldukça iyi değerlendirdiler ve gördüler' açıklamasını yapmış oldu.

EĞİTİMDE ÖĞRETİLEN KONULAR

Verdikleri eğitimin içeriğini özetleyen Boyoğlu şu şekilde konuştu:

'Aslında bunun temeli afet öncesidir. Önce aile afet planının yapılması, afet çantalarının hazırlanması, toplanma alanını biliyor olmanız lazım. Akabinde bu planla evinizi bir çekince avından geçirmeniz gerekir. Tabii bunların en temelinde yapının sağlamlığıyla ilgili yetkili kurumlara başvurarak zemin raporu, atılan betonun kıymeti ve demirin kalınlığıyla ilgili süreci anlatıyoruz. Sonra zelzele anında kaçılmaması icap ettiğini, görmüş olduğu güvenli noktalarda çöküp kapanabiliyor olmalarını, zelzele sonrasında da ikinci afetlere hazır olup iyileştirme çalışmalarıyla devletin organları gelene kadar güvenli bir noktada bekleyip barınma yada çadır kentlerde bu süreci geçirmelerini istiyoruz.'

'SİTEMİZDEKİ BİRÇOK FARKLI MESLEKTE KİŞİ, FARLKI ALANLARDA YARDIMA KOŞACAK'

Afet eğitimi alan site sakini Nilüfer Canpolat, 'Site içindeki komşularımızla esasen mümkün afet durumunda ne yapabiliriz diye konuşuyorduk. Son zelzele de bunun tuzu biberi oldu. Ben 1999 depremini İzmit'te yaşamış biriyim. Düşündük ve hep birlikte 'birbirimize ihtiyacımız var' dedik. Bireysel olarak sağ çıksak bile komşumuza yardım etmek zorundayız. Birbirimize yardım etmek zorundayız. Ben öğretmenim. Belki de evime bir haftadan ilkin dönemeyeceğim. Çocuklarım evde olacak. Yalnız olacaklar. ve ben iyi mi velilerimin çocuklarına haiz çıkacaksam komşularım da benim çocuklarıma haiz çıkmak zorundalar. Birbirimize borcumuz var. Toplum halinde yaşıyorsak birbirimize destek olmak zorundayız diyerek yola çıktık. Çünkü bizim sitede değişik meslekte olan insanoğlu var. Mesela doktorlarımız derhal hastaneye, vazife yerlerine koşacak. ve ailelerimiz sitede duracak? dedi.

'AFET KONUSUNDA BİLİNÇLENMEK İÇİN TOPLANIP BELEDİYEYE BAŞVURDUK'

Afet mevzusunda bilinçlenmek adına ilk olarak yaşadıkları site içinde örgütlendiklerini belirten Canpolat şunları söylemiş oldu:

' Öncelikle, 'ne yapabiliriz, kimler ne işi yapabilir, hangi konuda yardım edebiliriz' mevzularını belirledik. Ardından Kartal Belediyesi'ne müracaat yaptık. 'Biz bir şeyler yapmak istiyoruz, bilinçlenmek istiyoruz' dedik. Ama aynı zamanda bunu, kuralına uygun öğrenmemiz gerekiyordu. Bu vesileyle belediye de bizi bu alanda uzman eğitimci Tarık Beyle buluşturdu. Eğitim sürecimiz başlamış oldu. Bu ülkede yaşıyoruz. Benim zelzele bölgesinde bireysel olarak tanıdığım olmayabilir. Ama orada bir cana bir şey olduysa bunun tesiri tamamen benim içimdedir. Bu yüzden birbirimize destek oldukça ayakta kalabiliriz.?

"Istanbul-kartal'da gönüllülere 'afet bilinci eğitimi' veriliyor" haberi, 13 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Istanbul-kartal'da gönüllülere 'afet bilinci eğitimi' veriliyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Istanbul-kartal'da gönüllülere 'afet bilinci eğitimi' veriliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  2. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  3. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  4. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  5. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  6. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  7. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  8. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  9. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  10. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  11. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  12. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  13. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  14. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  15. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  16. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  17. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  18. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  19. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  20. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
Gündem Haberleri