İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu'ya 105 milyonluk yolsuzluk davası açıldı

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu'ya 105 milyonluk yolsuzluk davası açıldı

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu... Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nda (TŞOF) 8 yıllık bir süreçte yaklaşık 105 milyon lira tutarında yolsuzluk yapıldığı tespit edildi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu dahil olmak üzere 11 kişi hakkında dava açıldı.

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ve 11 kişi hakkında, TŞOF'ta 105 milyon liralık yolsuzluk suçlamasıyla dava açıldı. TŞOF içinden gelen bir şikayet dilekçesinde, şüphelilerin organize bir şekilde dolandırıcılık yaptığı iddia edildi. Bilirkişi heyeti, şüphelilerin yasalara aykırı işlemlerini göz ardı ederek yolsuzluğa karıştıklarını raporladı.

TŞOF, Karayolları Trafik Kanunu'nun 131. maddesine göre ülke genelinde araç plakalarının üretiminden, dağıtımından, satışından ve basımından elde ettiği gelirin yüzde 60'ını İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığı'na aktarmak zorundadır. Ancak TŞOF'un, bakanlığa daha az ödeme yapmak için kanunda gider olarak belirtilmeyen kalemleri gider olarak gösterdiği tespit edildi. Bu usulsüzlük nedeniyle TŞOF'a karşı fon davaları açıldı.

AVUKAT ZİMETİNE SERVET GEÇİRMİŞ

Davaları TŞOF adına takip eden avukat Burcu Gökdağ'ın bu süreçte icra dosyaları üzerinden kurumu dolandırarak 19 milyon 318 bin 37 lira 80 kuruşu zimmetine geçirdiği belirtildi. Bu nedenle müfettişler, kurum zararının gerçek miktarını ölçmek için ödemelerin yapıldığı günün Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden ABD dolarına çevirdi. Buna göre kurumun uğradığı zarar 3 milyon 307 bin 469 dolar (105 milyon 706 bin 709 lira) olarak hesaplandı. Gökdağ, 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlamalarından 2022 yılında tutuklandı.

Gökdağ’ın avukatı tüm işlemlerden kurumun haberdar olduğunu savunarak, "İddialar etik olmayan bir yapının müvekkilim vasıtasıyla aklanmasına yöneliktir" dedi.

EYÜP AKSU DA ARALARINDA

Ankara'da başsavcılık, TŞOF'daki yolsuzlukla ilgili şüpheliler hakkında soruşturmayı sürdürürken, TŞOF Başkan Vekili Mehmet Yiğiner, başsavcılığa şikayet dilekçesi verdi ve yolsuzluğun 'organize' olduğunu iddia etti.

Yiğiner dilekçesinde, "Söz konusu usulsüzlük ve zimmete para geçirme, dolandırıcılık eylemlerinin TŞOF’da organize bir biçimde gerçekleştirildiğini düşünmekteyiz. Sayın başsavcılığınızca derinlemesine yapılacak soruşturmada da bu husus net bir biçimde ortaya çıkacaktır," sözleri yer aldı.

Başsavcılığın 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla yargılanmasını istediği şüpheliler arasında İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ve TŞOF’un Genel Sekreteri ile Genel Sekreter Yardımcıları Enver Yaniçeri, Mehmet Nesip Kemaloğlu ve Zerrin Boztaş da bulunuyor. Diğer isimler ise şunlar: Aziz Fatih Yılmaz, Filiz Ercan, Heşar Haşimoğlu, Mehmet Tiryakioğlu, Oktay Nuhoğlu, ve Ümit Kılıçaslan.

BAKANLIK RAPORUNDA: YOLSUZLUĞA DAVETİYE

Ticaret Bakanlığı'nın denetim raporu, kurum yetkililerinin Gökdağ'ın sunduğu belgeleri denetlemediğini ve ödemelerin banka yoluyla yapılması gerektiği halde elden yapılan ödemeleri sorgusuz kabul ettiğini ortaya koydu. Rapor ayrıca yetkililerin birçok usulsüzlüğe zemin hazırladığını belirtti. Şüpheliler suçlamaları reddetti.

EYÜP AKSU: HAKSILIKLA MÜCADELE EDİYORUM

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası başkanı Eyüp Aksu savunmasında suçlamaları reddederek, "Her zaman haksızlıklarla mücadele ediyorum," dedi.

Bilirkişi heyeti raporu şu şekilde:

"Denetim Kurulu tarafınca söz konusu nakit iş avanslarının banka vasıtasıyla yapılmadığının çok basit incelemeyle tespit edilmesi mümkünken, finans kanallarıyla ödemelerin yapılması yasal zorunlulukken ortalama sekiz senedir bu işlemlerin yapıldığı ortadayken bu işlemlerin göz ardı edilmesi kurumun zararının meydana gelmesinde ana etken olup 2014-2022 yılları arasında denetim kurulu üyeleri Oktay Nuhoğlu, Aziz Fatih Yılmaz, Mehmet Tiryakioğlu, Heşar Haşimoğlu, Eyüp Aksu’nun, denetim görevlerini ilgili yasa ve yönetmeliklere göre yerine getirmedikleri başka değişle görevlerini yapmadıkları tespit edilmiştir."

Başsavcılık, teftiş ve bilirkişi raporlarını inceledikten sonra "şüphelilerin mahkemede yargılanarak cezalandırılması" talebinde bulundu.

"İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu'ya 105 milyonluk yolsuzluk davası açıldı" haberi, 10 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu'ya 105 milyonluk yolsuzluk davası açıldı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu'ya 105 milyonluk yolsuzluk davası açıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Gündem Haberleri