‘İstanbul’da attığın naylon poşet, Pasifik’teki çorbaya karışıyor’

‘İstanbul’da attığın naylon poşet, Pasifik’teki çorbaya karışıyor’

‘İstanbul’da attığın naylon poşet, Pasifik’t... 16’ıncı İstanbul Bienali’ne de konu olan Pasifik Okyanusu çöplüğü Bienal’e  “7. Kıta” teması ile konu edildi. Pasifik’in (Büyük Okyanus) kuzeyinde konumlanan çöplük yığınının hiç bir ülkeye sınırı yok....

16’ıncı İstanbul Bienali’ne de konu olan Pasifik Okyanusu çöplüğü Bienal’e  “7. Kıta” teması ile konu edildi. 

Pasifik’in (Büyük Okyanus) kuzeyinde konumlanan çöplük yığınının hiç bir ülkeye sınırı yok. Ama tüm dünyanın baş edemediği bir sorun. 16’ıncı İstanbul Bienali’ne de konu olan Pasifik Okyanusu çöplüğü Bienal’e  “7. Kıta” teması ile konu edildi.

HaberVesaire’ye konuşan, İstanbul Üniversitesi Fiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsne Altıok metaforik anlamdaki bu kıtayı plastikten oluşan bir çorba olarak nitelendiriyor. Çorbanın ana malzemesi ise mikroplastikler…

Mikroplastiklerden nanoplastiklere

Çöp yığının büyük bir kısmının mikroplastiklerden oluştuğunu anlatan Altıok, deniz bilimcilerinin mikroplastikleri 5 milimden daha küçük plastik parçaları olarak tanımladığını ve yüzümüzü temizlemek için kullandığımız jellerde, diş macunlarında, duş jellerinde bulunduklarını söylüyor. Mikroplastiklerin, kanalizasyon aracılığıyla denizlere, göllere ve nehirlere ulaşabilidğini kaydeden Altıok, okyanuslar için özellikle sert plastiklerin daha tehlikeli olduğundan söz ediyor.

Denizde sörf yapan birinin suratına çarpan suyun tamamen mikroplastiklerden oluştuğu örneğini veren Altıok, insanların fark etmeden mikroplastikleri soluyup, yuttuğunu belirtiyor. Mikroplastiklerin artık nanoplastiklere dönüştüğüne ve bir poşetin milyonlarca parçaya bölündüğüne dikkat çeken Altıok, okyanusun dibine batabilecek kadar ağır olamadıkları için bu parçaların sürekli güneş ışığına maruz kalarak nanoplastik haline geldiklerini ifade ediyor. Mikroplastikleri mikroskop ile tespit edildiğini anlatan Altıok, nanoplastikleri tespit edebilmek için daha gelişmiş teknolojilere ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Ekonomik olarak Pasifik Okyanusu çöplük yığının temizlenmesinin çok zor olduğundan söz eden  Altıok, yığının temizliği için yüksek bir yatırım gerektiğini ve çöp yığını toplansa bile geri dönüşüm yapılmasının çok zor olduğunu anlatıyor. Altıok aynı zamanda çöplük yığınının bir arada olmamasından dolayı ayıklanıp transfer edilmesinin çok maliyetli olduğunu söylüyor.

“Hücrelere karışıyor”Altıok, mikroplastiklerin deniz canlıları için tehlikeli olduğuna değinerek, deniz kuşlarının mikroplastikleri çok rahat bir şekilde tüketebildiklerini ve midelerinde tokluk hissi uyandırması nedeniyle açlık hissemediklerini söylüyor. Böylelikle deniz kuşları asıl almaları gereken gıdayı alamaz hale geliyor ve nanoplastikler hücrelerine karışıyor. Bu durumun insanlar ve hayvanlar üzerindeki etkileri ise henüz bilinmiyor.

“Duyarsız olunmamalı”

Büyük Okyanus çöplüğüne Türkiye’den denize atılan bir çöpün de katkısı olacağını ifade eden Altıok, “Bizden uzak bizi etkilemez gibi” düşünülmemesi gerektiğini söylüyor. İstanbul’da tüketilen tek kullanımlık bir plastiğin geri dönümüşü yapılmıyorsa doğrudan Pasifik Okyanusu’na gittiğini, dünyada denizler arası genel bir dolaşım olduğunu anlatan Altıok, çöplüklerin akıntı sistemleri sayesinde bir araya geldiklerini belirtiyor. Plastik çöplüğünün oradan çekilmesi gerektiğini vurgulayan Altıok, eğer şimdiden önlem alınmaz ise 20 yıl sonra çok daha ciddi problemlerle karşılaşılabileceğine dikkat çekiyor. Çözüm olarak ise tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması gerektiği görüşünde.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Büyük Okyanus’ta bulunan Pasifik çöp yığınını, dönen bir okyanus akımı sistemi olarak tanımlıyor. Kuzey Pasifik Subtropikal Akıntısı, 20 milyon kilometrelik bir alanda saat yönünde dönen dört akımından oluşuyor.

  • Kaliforniya akımı,
  • Kuzey Ekvator akımı,
  • Kuroshio akımı,
  • Kuzey Pasifik akımı

“Temizleyen ülke iflas eder”

Geçtiğimiz Haziran ayında National Geographic’te yer alan “Büyük Pasifik Çöplük Yığını” makalesinde, girdabı keşfeden Charles Moore, çöp yığınını temizlenmesi için girişimde bulunacak ülkenin iflas edebileceğini söylüyor. Denizdeki atıkların temizlenmesinin göründüğü kadar kolay olmadığına dikkat çeken Moore’a göre, sadece çöpleri alabilecek ağlar tasarlansa bile, okyanusların büyüklüğü bu işi çok zaman alan bir iş haline getiriyor.

Yığını 1997’de keşfeden Moore, kendi çevre organizasyonu Algalita Deniz Araştırmaları Vakfı aracılığıyla, farkındalığı arttırma amaçlı çalışmalara başlamış. 2014 gezisi sırasında, Moore ve ekibi okyanustaki çöp miktarını tahmin etmek için hava uçağı kullanmışlar. Uçaklar daha önceki tahminlerden 100 kat daha fazla plastik olduğunu belirlemiş. Yapılan çeşitli araştırmalara göre bilim adamları ve araştırmacılar, tek kullanımlık plastikleri sınırlandırmanın Büyük Pasifik Çöp Yığını’nın temizlemenin en iyi yolu olacağı konusunda hemfikir.

"‘İstanbul’da attığın naylon poşet, Pasifik’teki çorbaya karışıyor’" haberi, 26 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan ‘İstanbul’da attığın naylon poşet, Pasifik’teki çorbaya karışıyor’ haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘İstanbul’da attığın naylon poşet, Pasifik’teki çorbaya karışıyor’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:58 TCMB'nin faiz kararı merakla bekleniyor!
  2. 15:51 Emeklilik Hayalleri Gerçek Oluyor! SGK'dan Milyonlara Ücretsiz Prim Desteği!
  3. 15:40 Kredi Kartına Şok Hamle! O Karar Sonrası Kimsenin Eli Kredi Kartına Gitmeyecek
  4. 15:40 Wanda Nara'nın Cesur Pozları Beğeni Topladı!
  5. 15:38 Emeklileri Sevindiren Haber: Bu Şartı Sağlayan Emeklilere 8.000 TL İkramiye Verilecek!
  6. 15:38 İlimize Dev Yatırım: Dünyaca Ünlü Şirket Fabrikalar Kuruyor, Yüzlerce Kişiye İş Fırsatı!
  7. 15:38 Ali Koç'tan Bomba Karar: Perşembe Günü Herkesi Sarsacak Gelişme!
  8. 15:32 Zeytinyağı Krizi: TARİŞ Ortak Olmayan Üreticilerden de Destek Bekliyor!
  9. 15:10 Üsküdar'da Emekliye Şantaj İddiasıyla Korkunç Kaçırma Olayı
  10. 15:05 Kırım Tatar Sürgünü 80. Yılında: Acılar Hatırlandı, Baskılar Kınandı
  11. 14:56 Ebeveynlerin Akademik Beklentileri ve Cinsiyet Önyargısı: Yeni Araştırma Buluşları
  12. 14:54 Erzincan'daki Maden Faciası: Siyanürlü Toprak Kayması ve İşçilerin Karşılaştığı Yeni Tehlike
  13. 14:50 TCMB Faiz Kararı Heyecanla Bekleniyor: Ekonomistler Sabitlik Öngörüyor
  14. 14:44 Zeytinburnu Açıklarında Kaçak Sigara Operasyonu: 144,280 Paket Ele Geçirildi
  15. 14:40 Kim Jong-un Onaylı Yeni Balistik Füze Testi
  16. 14:31 Ekonomi uzmanından uyarı: Cumhuriyet altını, çeyrek altın... Düşüşe hazır olun!
  17. 14:28 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Çin'i Barış Görüşmelerine Katılmaya Davet Etti
  18. 14:22 Eyüpspor, Süper Lig'e Kalıcı Olmak İçin Transfer Çalışmalarına Başladı
  19. 14:19 Cannes'a gidemeyen ünlü isim kim? Güya Hande Erçel'i kıskanmış!
  20. 14:17 Ticaret Bakanı: Stokçuluk ve Fahiş Fiyatlara Sert Tedbirler Geliyor
Politika Haberleri