İstanbul'da tehlike: Ardışık deprem riski var!

İstanbul'da tehlike: Ardışık deprem riski var!

İstanbul'da tehlike: Ardışık deprem riski var! Olası İstanbul depremine ilişkin tezler tartışılmaya devam ederken, Bursa ve Gemlik merkezli bir depremin İstanbul'a yakın fayları tetikleyeceği uyarısı geldi. Uzmanlara göre, ardışık deprem riski sebebiyle hasar ve can kaybının katlanması söz konusu. İşte detaylar...

Marmara Bölgesi'nde beklenen en az 7.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin risk ve yıkıma karşı yeni uyarılar gelmeye devam ediyor. Deprem uzmanları, her fırsatta yapı stokunun güçlendirilmesini ve olası bir depremde sahil kesimlerinin en çok etkilenecek yerler arasında olduğunu kaydediyor.

Marmara Denizi'nde beklenen büyük depreme dair Bursa örneğini veren Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik başta olmak üzere, Güney Marmara'da meydana gelecek bir depremin İstanbul'da ciddi hasarlara yol açacağını söylerken, ardışık deprem riskine ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuş oldu.

130 YIL GEÇTİ

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, bölgede her 120 yılda bir büyük bir deprem meydana geldiğini anlatan Prof. Dr. Zeki Hasgür, şunları söyledi:

"1894'ten itibaren oluşan bir deprem boşluğu var. Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu-batı doğrultusunda her yıl ortalama iki buçuk santimetre hareket ettiği göz önüne alındığında, 7 ve üstü büyüklükte bir deprem her an olabilir. 1999 depremi sonrasında yapılan araştırmalar, Marmara’da büyük bir depremin yüzde 60 olasılık üstünde beklendiğini gösterilmişti. Bu olasılık şimdi daha da yüksek fakat asıl mesele ardaşık deprem riski."

KORKULAN SENARYO

Prof. Dr. Zeki Hasgür, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) Kocaeli'nin Gölcük ilçesi merkezli kısmında kırılmanın yaşandığını ve bu kırılmanın İstanbul'un Kartal ilçesine kadar ulaştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kartal'dan sonra 1912'de 7.3 büyüklüğündeki Şarköy-Mürefte depremi ve 1999 depremi arasında kırılmayan bölgeler var. Bu bölgelerde depremler olabilir. Ayrıca, Bursa ve Gemlik gibi bölgelerde büyük depremlerin beklenmesi doğal. Bursa, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney Marmara segmentinde yer alıyor ve burada büyük bir deprem bekleniyor.

Güney Anadolu'da Doğu Anadolu Fayı'nda meydana gelen ardışık büyük depremler, Anadolu levhasını batıya doğru itmiştir; bu durumda kırılma enerjisini yükseltmiş olmasıyla batıda Bursa ve İstanbul'da depremin oluşumunu erkene alabilir. Deniz altındaki faylarda ardışık tetiklenme de olabilir.

SAHİLLERE DİKKAT

Yapıların zemine uygun yapılması önemli. Bu durumda depremi daha az hasarla atlatmak mümkün. Özellikle sahil bölgelerindeki dolgu alanlarda, yani Ataköy, Bakırköy, Kartal'ın yanı sıra Bağcılar gibi yumuşak zeminlerde de depremin etkisi daha uzun süre hissedilecek.

FAYLAR TETİKLENECEK Mİ?

Bursa'daki olası bir depremin İstanbul'a etkisi çok büyük olacağı gibi, fayların tetiklenmesi söz konusu olabilir. Bireysel ve kurumlar olarak önceden deprem hazırlıkları ve yapı denetimleri yapmalıyız, zemin koşulları ve yapı güvenliği risk planlarımızı göz önüne almalıyız. Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul'un uzun süre tetikte olması gerekir."

"İstanbul'da tehlike: Ardışık deprem riski var!" haberi, 18 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İstanbul'da tehlike: Ardışık deprem riski var! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul'da tehlike: Ardışık deprem riski var! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Esma Abay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:37 3 defa iptal edilmişti: AVM ve otelin de olduğu Kaş Yat Limanı imar planı yeniden gündemde!
  2. 16:34 İYİ Parti'den ayrılan belediye başkanı, CHP'ye katıldı
  3. 16:29 Akbank Müşterileri İzinsiz Kredi Çekimiyle Şokta: Sosyal Medyada Tepkiler Çığ Gibi!
  4. 16:28 TFF başkanı Hacıosmanoğlu ve TFF heyetinden Anıtkabir'e ziyaret
  5. 16:27 Milyonların Sırrı Avuç İçinde: Bu İşaretler Zenginlik ve Başarı Getiriyor!
  6. 16:27 AKP'li Aydoğdu: ”Bugünlerde bir tökezleme içindeyiz, bu gerçeği kabul edeceğiz”
  7. 16:26 Telefonlar ve Bilgisayarlar Patlayabilir mi? Uzmanlar Çarpıcı Riskleri Açıkladı
  8. 16:26 Günlük Beslenme Alışkanlıklarımızın Gizli Tehlikesi: Kan Şekerini Yükselten Gıdalar
  9. 16:25 Uzmanlardan Tavsiye: Göz Yorgunluğunu Hafifletmenin 5 Etkili Yolu
  10. 16:21 Bebek Cesedi Katı Atık Tesisinde Bulundu, Jandarma Soruşturma Başlattı
  11. 16:21 İYİ Parti'den ayrılan eden belediye başkanı CHP'ye katıldı
  12. 16:18 Bakan Uraloğlu: Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Günlük 422 Büyük Saldırıyı Engelliyor
  13. 16:16 Cumhuriyetçiler Harris'e destek veriyor: "Trump değerlerimize ihanet etti"
  14. 16:16 Kulis| İstinaf heyeti 2'ye 1 oranında İmamoğlu'na ceza verme eğiliminde
  15. 16:15 Mersin'de Erdoğan'a Suç Duyurusu Yapan Yurttaşa Akıl Sağlığı Testi!
  16. 16:13 Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, en düşük seviyesine indi: Borsa yükselişte
  17. 16:12 MHP Başkanı Bahçeli: "MHP ve Cumhur İttifakı, Türk ve Türkiye Yüzyılını başarmakla mükelleftir"
  18. 16:07 Real Madrid efsanesinden Arda Güler övgüsü
  19. 16:02 50 yıllık gizem çözüldü: Yeni kan grubu keşfedildi
  20. 15:59 İstanbul'da kız öğrenci yurdunda şüpheli ölüm!
Gündem Haberleri