İstanbul’un içme suyu kaynağına “zehirli su” tehdidi: İSKİ karara karşı

İstanbul’un içme suyu kaynağına “zehirli su” tehdidi: İSKİ karara karşı

İstanbul’un içme suyu kaynağına “zehirli su”... İstanbul’un içme suyunu karşılayan Ömerli Barajı Havzası’na yapılacak olan OSB zehirli atıklarıyla suya zehir katacak. İSKİ karara karşı: “Telafisi mümkün olmayan zarara yol açar.”

İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından olan Ömerli Barajı Havzası içine Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması kararı alındı. Burada ilaç, ilaç yan ürünleri, tarım ilacı gibi ürünler üretilecek. Karara karşı çıkan İSKİ ise hazırladığı raporda, "OSB yapılması kararı İSKİ içme suyu yönetmeliği, yürürlükteki çevre ve imar planları kararlarına aykırıdır. İnsan sağlığına ve çevreye zararlı endüstriyel atıksu üretecek faaliyetlere teknik olarak izin verilmemesinin yanında bu tür maddelerin havza içinde depolanması dahi sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlerde ve/veya oluşabilecek kazalarda telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır" uyarısı yaptı.

Evrensel'den Özlem Songül Abayoğlu'nun haberine göre, Ömerli Barajı'nın uzak mesafe koruma ve besleme havzası içine yapılması kararı alınan Biyoteknoloji İhtisas OSB içerisinde 180 şirket etkinlik gösterecek. OSB’de şu ürünler üretilecek: İlaç, aşı, tıbbi ürün, tıbbi cihaz, nanoteknolojik ürün, tarım ilaçları, tıbbi bitki ve tohum, ham maddeler, antibiyotik, moleküler genetik kit, biyosensör ürünler, biyoaktif ortez protez, kemik grefti, spinal implant, embriyo, antikor, pigment, bakteri, hormon, plazminojen aktivatörü gibi birçok tıbbi ilaç ve malzeme.

OSB projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED onayı verdi, OSB için yapılan çevre düzeni plan değişikliği de Tuzla Belediyesi’nden geçti.

"İKTIDAR, İSTANBUL’DA BOŞ GIBI GÖRÜNEN HER ALANI YAĞMA PROJELERINE AÇMAKTAN VAZGEÇMELI"

Çevre Mühendisi Selahattin Beyaz, yer seçimi ve izin süreçlerinde seçilen alanın İstanbul’un en önemli su kaynağı olan Ömerli Barajını besleyen su toplam havzası kapsamında olduğu bilindiği halde önemsenmediğine dikkat çekti; "OSB için planlanan alanda bulunan kısım küçük dereler ve yüzey akışı barajı beslemekte. Bu nedenlerle bu alanın temiz kalması önemlidir" dedi. Beyaz, "İktidar, İstanbul’da boş gibi görünen her alanı yağma projelerine açmaktan vazgeçmeli, yönetmeliklere, kanunlara ve ilgili mevzuata uygun planlama yapmalıdır" diye konuştu.

İSKİ: TELAFISI OLMAYAN ZARARLAR YARATIR!

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından hazırlanan "Ömerli Baraj Gölü Havzası Koruma Planı" raporunda, söz konusu alandan Ömerli İçme Suyu Barajı Havzası’nda kalan Balçık Deresi’nin geçtiğini vurguladı. Çevre düzeni planında ‘kritik öneme sahip alan’ ve ‘doğal ve kırsal karakteri korunacak alan’ kapsamında olduğunun altı çizilen İSKİ değerlendirmesinde "OSB yapılması kararı İSKİ içme suyu yönetmeliği, yürürlükteki çevre ve imar planları kararlarına aykırıdır. İnsan sağlığına ve çevreye zararlı endüstriyel atıksu üretecek faaliyetlere teknik olarak izin verilmemesinin yanında bu tür maddelerin havza içinde depolanması dahi sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlerde ve/veya oluşabilecek kazalarda telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır. Bu İstanbul ilinin içme suyunun yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Ömerli Barajı Havzası için ciddi bir risk oluşturacaktır" ifadelerine yer verilerek, İSKİ’nin olumlu görüşü olmayan imar planlarının onaylanmaması ve uygulanmaması gerektiği vurgulandı. Konuya ilişkin görüşünü aldığımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilisi, İSKİ’nin raporunu hatırlatarak, "Bu projeye olumlu görüş bildirmedik, İSKİ’nin raporuna uyulması gerekir" dedi. Çevre düzeni planının geçtiği sırada Tuzla Belediyesi AKP’de iken şu an CHP’ye geçen Tuzla Belediyesinden ise geri dönüş alamadık.

"İstanbul’un içme suyu kaynağına “zehirli su” tehdidi: İSKİ karara karşı" haberi, 16 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan İstanbul’un içme suyu kaynağına “zehirli su” tehdidi: İSKİ karara karşı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul’un içme suyu kaynağına “zehirli su” tehdidi: İSKİ karara karşı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 08 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Evrensel

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:48 100 Bin Lira, 500 Bin Lira ve 1 Milyon Liranın Aylık Faiz Getirisi Rekora Koşuyor!
  2. 00:21 Gecenin Tweeti: "O Halde Soralım, Sen Bu Kılıcı Kime Çekiyorsun Erbaş!"
  3. 00:20 Milyonlara emeklilik müjdesi: Prim ödeme süresi 5 yıl kısaltılacak!
  4. 00:18 Selçuk Geçer'den korkutan dolar tahmini: Artış kaçınılmaz!
  5. 00:17 180 Milyon Euroluk Teklifi Reddetti, Fenerbahçe ile 3 Yıllık Sözleşme İmzaladı!
  6. 00:13 Dzeko'nun attığı gol Bosna Hersek için yeterli olmadı; Hollanda farklı kazandı
  7. 00:10 Hayranlarını Mutlu Edecek Haber! İnci Taneleri'nin Yeni Sezon Tarihi Belli Oldu!
  8. 00:09 Türkiye'ye milyonlarca dolarlık döviz getiren şirket iflas etti: Onlarca çalışan işsiz!
  9. 00:05 O tarih sonrası bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık mecburi olacak!
  10. 00:03 Aldığınız ev bundan ibaretse 400 bin TL tazminat alabilirsiniz! Mahkemeden örnek karar
  11. 00:03 Uzmanlardan önemli açıklama: Faiz indirimi ev ve otomobil fiyatlarını nasıl etkiler?
  12. 00:03 Konut sahibi olacaklara kara haber: Kredi ile ev alma devri bitti!'
  13. 00:02 Milyonları Sinir Edecek Açıklama! Uzmandan Asgari Ücretle İlgili Bomba Tahmin!
  14. 00:00 Cübbeli Ahmet Hoca'ya Şok Saldırı!
  15. 23:53 Elazığ-Diyarbakır Karayolunda Feci Kaza! Yolun Karşısına Geçmeye Çalışan Kadına Otomobil Çarptı
  16. 23:49 Emirhan İlkhan’ın Konyaspor’a Transferi İptal Edildi: 6 Ay Sahalardan Uzak Kalacak!
  17. 23:42 Tayfun Yagi Vietnam’ı Yıktı: 4 Kişi Hayatını Kaybetti, Şehirler Felç Oldu!
  18. 23:40 Fatih Erbakan erken seçim için tarih verdi!
  19. 23:37 Özgür Özel, CHP Programındaki Değişiklikler İçin Masa Toplantısında!
  20. 23:36 Almanya'ya Kaçak Göç Akını: Türk Vatandaşları Öne Çıkıyor
Yerel Gündem Haberleri