İşte çığ felaketinin gerçek kahramanı!

İşte çığ felaketinin gerçek kahramanı!

İşte çığ felaketinin gerçek kahramanı! Van’da 33 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketi sonrası arama kurtarma çalışmalarına katılan Bahçesaray Gençlik Spor Müdürü Affar Orhan...

Van’da 33 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketi sonrası arama kurtarma çalışmalarına katılan Bahçesaray Gençlik Spor Müdürü Affar Orhan ve minibüsten 5 kişinin sağ kurtarılmasını sağlayan kepçe operatörü Harun Ayhan, RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası canlı yayınına katıldı.

Orhan, “Kar taneleri mermi gibiydi. 500 metrekare içinde minibüsü arıyorduk. Harun olmasa o insanlar kurtulamazdı” dedi. Ayhan ise, “Zaman tükeniyordu. İş makinesini saldım vadiye doğru. Tesadüfen minibüsün lastiğine vurdu. Baktık insanlar içinden cama vuruyor. 6 saatte insanları kurtardık” diye konuştu.

Affar Orhan, gece kurtarma faaliyetleri sırasında yaşananları canlı yayında şöyle anlattı:

“Gece 1000 metrekareye yakın bir alanda minibüs karın içinde kaybolmuş. Bulamadık. Öyle bir tipi var ki kar taneleri insanın yüzüne mermi gibi vuruyor. Ellerimizde küreklerle, çıplak ellerle, kim gelmişse kazdık. Araç 6 metre karın altında çıktı. Biz buralıyız burası çığ bölgesidir. Bugün meydana gelen ikinci çığ dün gece meydana gelseydi bugün belki 1000 ölüden bahsediyorduk. Bahçesaray küçük bir yer ama kim duyduysa hemen geldi. Biz oradayken Harun Ayhan diye kepçe operatörü akrabamız büyük bir kahramanlık gösterdi. Onlarca iş makinesi vardı. Operatörlerin hiçbiri o araçları olay yerine indiremedi. Harun büyük kahramanlık gösterdi. Aracını oraya indirdi. Harun Türkiye’de hiçbir operatörün cesaret edemeyeceği bir yere iş makinesini indirdi ve minibüsü buldu. İş makinesinin yaptığı işi 3000 kişi yapamazdı. Olağanüstü mucizevi bir şeydi. Büyük bir ümitsizliğe kapılmıştık. İnsanlar Harun sayesinde içinden sağ çıktı. Minibüsten insanları çıkarmak 6 saatimizi aldı. 8 kişiyi sağ çıkardık 2 kişi yolda vefat etti.”

"Çığ ihtimali olduğunu bilmemize rağmen gidemedik"

Atilla Güner'in hava yastıklı, sırt çantaları olduğunu ve ipinin çekildiği takdirde kullanan kişiyi yukarıda tutan bir ekipman olduğunu söylemesi üzerine Orhan, profesyonel ekipte de bu ekipmandan görmediğini dile getirerek şunları söyledi:

"AFAD'ın AKUT'un ekiplerinde olduğunu varsayalım. Oradaki vatandaşlar kundura ayakkabılarıyla çıkıp geldiler. Öyle bir tedarik düşünmek mümkün mü? Tabii ki tedbirli olmak lazım, kimse böyle bir şey istemezdi ama şu an tartışılacak konu bu değil. 

Van'da arama kurtarma devam ederken sosyal medyada 'Niçin kurtarmaya devam ediyorsunuz, çiğ riski var' diyorlar. Bunlar konuşulacak şeyler değil. İnsanlar çığın altında. Çalışanlar var orada. Araçlar, ambulanslar hiç durmadı. Herkes oradaydı. Savunmak ya da meşru göstermek açısından söylemiyorum bunu."

"Zamanın tükendiğini hissettim"

Orhan’ın 'kahraman' diye anlattığı kepçe operatörü Harun Ayhan da minibüsü nasıl bulduğunu ve içindekilerin nasıl kurtulduğunu şu sözlerle anlattı:

“Zamanın tükendiğini hissettim. Gerçekten bunu yapmam gerektiğini düşündüm. Çığın vadiye gittiği noktadan Allah ne verdiyse kepçeyi saldım. Vadiye doğru. Detektör minibüsü aradı bulamadı. Çubuklarla da aradılar bulamadılar. Ben boydan boya iş makinesiyle kanal çizdim sağlı sollu bu şekilde tesadüfen arabanın lastiğine vurdum ve minibüsü buldum. İndirdikten 15 dakika sonra minibüsü bulmuş olduk. Etrafını kazarken birinin minibüsün camına vurduğunu gördük. AFAD ekibi hemen camı kırıp minibüstekileri kurtardı.”

"İşte çığ felaketinin gerçek kahramanı!" haberi, 06 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan İşte çığ felaketinin gerçek kahramanı! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte çığ felaketinin gerçek kahramanı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Haberleri