İşte “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı

İşte “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı

Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAv) ve Akademisyen Yayınevi tarafından yayınlanan kitap 16x22 cm tamamı renkli 116 sayfadan oluşuyor.

Karikatürist ve Adli tıp uzmanı bir akademisyen olan Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı yayınlandı. Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAv) ve Akademisyen Yayınevi tarafından yayınlanan kitap 16x22 cm tamamı renkli 116 sayfadan oluşuyor.

Birleşmiş Milletler tarafından 1989 yılında kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi bir çocuk anayasası niteliğinde olup Türkiye 1990 yılında sözleşmeyi ilk imzalayan ülkelerdendir. Sözleşmeye göre 18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve sırf çocuk olmasından ileri gelen bir takım haklara sahiptir. Çocukluk dönemi, insanların doğumdan yetişkinliğe kadar geçirdiği psikososyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel değişimleri içerir. Çocuklar tıbbi, hukuksal ve psikolojik açıdan gelişimlerini tamamlamamıştır. Gelişim sürecinde tıp, biyoloji, pedagoji, psikoloji, sosyoloji ve araştırma alanlarındaki gelişmelerin toplumların çocuğa bakışını değiştirdiğini de ayrıca belirtmek gerekmektedir. 

20. yüzyıla egemen olan modern çocukluk paradigması çocukların yetişkinlerden farklı olduğu, çocukların yetişkinliğe hazırlanması ve yetiştirilmesi gerektiği ve çocukların yetiştirilme sorumluluğunun yetişkinlere, ailesine ve devlete ait olduğuna ilişkin üç temel kavrama dayandırılmaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi ile birlikte çocuklar sadece korunması gereken varlık olmaktan çıkarak özel hakları olan özneler olmuşlardır. Anayasamızın 90. Maddesine göre de ülkemizin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelerin iç hukuk halini alması ve iç hukukta çocuk aleyhine bir durum gelişmesi durumunda imzaladığımız sözleşmenin geçerli olması da çocuk hakları açısından umut vericidir. “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı hem çocukların hem de çocukların gelişiminden sorumlu yetişkinlerin çocuk hakları sözleşmesi maddelerini daha net anlaması ve içselleştirebilmesi için karikatürlerle anlatılmıştır. Daha önceden çocuk haklarını içeren karikatürler Ankara, Mersin, Adana, Bursa, Gaziantep, İzmir gibi illerde izleyicilerle buluşmuştu. 

Çocuk Hakları konusunda bir başvuru ve referans kitabı niteliğindeki bu çalışma Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAv) ve Akademisyen Yayınevi etiketiyle raflardaki yerini aldı. Çocukların fiziksel, cinsel, duygusal istismarını önlemek ve haklarını korumak için aileler, ebeveynler, çocuklar, gençler, okullar, öğretmenler, eğitimciler, çocuk ve ergen ruh sağlığı çalışanları, yasalar, resmi ve özel kurumlar, sivil toplum örgütleri, polis, jandarma, bilimsel araştırmalar, saha araştırmaları, toplum, medya gibi multidisipliner çalışmalarla hareket edilmesi ve bu doğrultuda çocuğun yüksek yararını gözeten politikalar oluşturulması yolunda bu kitabın çocuk haklarına katkı sağlamasını diliyoruz. 

Daha önceden Güneşin Girmediği Yere, Çizgisel, Metafor adında 3 karikatür kitabı ve 2019 yılında yayınlanan Türkiye’nin adli tıp ve adli bilimler alanında textbook niteliğindeki referans kitabı “Adli Tıp & Adli Bilimler” kitabı ile uluslararası indekslerce taranan “Adli Tıp Bülteni” dergisinin editörlüğünü yürüten Prof.Dr. Halis Dokgöz’ün bu karikatürler ile akademik çalışmalarını birleştirdiği farklı anlayışta bir kitap olarak öne çıkıyor. Kitap Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAv) ve Akademisyen Yayınevi ile kitap satan internet portallarından temin edilebilir.  

Prof.Dr. Halis Dokgöz kimdir?

Çorum’da doğdu. 1989 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1999’da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde Adli Tıp ihtisasını tamamladı. Halen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi (Prof.Dr.) olarak çalışmaktadır. Karikatüre 1985’de başladı. İlk karikatürü aynı yıl “Kılçık” dergisinde yayınlandı. Daha sonra karikatürleri Gırgır, Limon, Çarşaf, Gümgüm, Akrep, Hallo, ArteFacto, Cumhuriyet, Bulvar, Bizim Gazete, Hürriyet, Milliyet, BirGün, Radikal ve Sabah gibi pek çok gazete ve dergide yayınlandı. Düzenli olarak Kılçık, Tıp Dünyası, Sendrom, Hiç, Fesat, Homur ve Hekim Forumu dergilerine çizdi. 2016-2018 yılları arasında Hürriyet Gazetesi Çukurova’da Metafor köşesinde günlük olarak karikatürleri yayınlandı. Karikatürleri Türkiye dışında Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, Yunanistan, Romanya, Güney Kore, Polonya, İran, Kıbrıs, Portekiz, Kırgızistan, Rusya, Azerbaycan, Hindistan, Güney Kore, Sırbistan ve Çin gibi ülkelerde yayınlandı. Katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalardan çeşitli ödüller aldı. Pek çok ortak ve karma sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini 1991’de Ankara’da 2.Tıp Fuarı’nda açtı. Çocuk hakları üzerine çizdiği karikatürlerini ve Metafor karikatürlerini pek çok şehirde sergiledi. 1989’da “Güneşin Girmediği Yere” adlı ilk karikatür kitabını yayınladı. 2010 yılında Türk Tabipleri Birliği yayınlarınca “Çizgisel” adında ikinci kitabı yayınlandı. 2019 yılında Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan karikatürleri ve son dönem çalışmalarını içeren “Metafor” karikatür kitabı Beşbalık yayınlarınca yayınlandı. “Çocuk Hakları” ve “Karikatür ve Kadın” konulu uluslararası katılımlı karikatür kitapları yayınladı. Karikatürleri yanında tıbbi illüstrasyonlar da yapmaktadır. Halen Dünya Gazetesi ve Eleştirel Kültür Dergisine karikatür çizmektedir.

"İşte “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı" haberi, 27 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 27 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan İşte “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı 2023 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 06 Aralık 2023 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:17 ABD'de mortgage faizleri yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesine geriledi
  2. 19:00 Fabrikada çökertme havuzuna düşen stajyer öğrenci hayatını kaybetti
  3. 18:34 Rusya: Ukrayna’ya ait Su-25 ve Mig-29 savaş uçaklarını vurduk
  4. 18:32 Borsa günü düşüşle tamamladı
  5. 18:00 Grand Theft Auto 6 için beklenen fragman geldi
  6. 17:51 Kargo kolileriyle kaçak sigara sevkiyatı yapmaya hazırlanan 4 kişi yakalandı
  7. 17:26 Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü-Sabiha Gökçen arası HIZRAY projesini açıkladı
  8. 17:25 İYİ Parti’de bir istifa daha
  9. 17:20 CHP'ye 15 bin 464 adaylık başvurusu yapıldı
  10. 17:00 İstanbul’da ev ve iş yerlerine araç şarj istasyonu kurulum süresi 1 güne iniyor
  11. 16:00 Catchy, şehir içi ulaşımın geleceğini yeniden inşa edecek
  12. 15:54 Tanju Özcan'dan "İYİ Parti" açıklaması: Bolu özelinde bir birliktelik sağlanacağını düşünüyorum
  13. 15:40 Nevşehir merkezli 76 ilde "dolandırıcılık ve rüşvet" operasyonu: 234 gözaltı
  14. 15:23 Destici: Asgari ücret yılda iki kez tespit edilmeye devam edilmeli
  15. 15:21 İslam Memiş, altın alamayanlara 2023'ün son fırsatını açıkladı
  16. 15:07 Meral Akşener 2024 asgari ücreti için Ocak ve Temmuz talebini açıkladı
  17. 15:03 Erdoğan: "Dostum Kiryakos, sen bizi tehdit etmiyorsan biz seni tehdit etmiyoruz"
  18. 15:01 Nevşehir merkezli sahte belge operasyonunda 234 şüpheli yakalandı
  19. 15:00 Yeni nesil MateBook 14s inceleme altında
  20. 14:51 Irak’ın kuzeyinde: 8 terörist etkisiz hale getirildi
Otomotiv Haberleri
Türkiye'nin en ucuz otomobili Hyundai i10, 700 bin TL'yi aştıOtomotiv
Türkiye'nin en ucuz otomobili Hyundai i10, 700 bin TL'yi aştı
Peugeot'dan müşterilerine yıl sonu kampanyalarıOtomotiv
Peugeot'dan müşterilerine yıl sonu kampanyaları
Citroen modellerinde 0 faizli kredi avantajıOtomotiv
Citroen modellerinde 0 faizli kredi avantajı
Opel modellerinde yılın son fırsatlarıOtomotiv
Opel modellerinde yılın son fırsatları
Togg'a zam geldi: İşte yeni fiyatlarOtomotiv
Togg'a zam geldi: İşte yeni fiyatlar
Yeni Peugeot E-208, 2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye'deOtomotiv
Yeni Peugeot E-208, 2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye'de
Toyota, yarım milyondan fazla aracını geri çağırdı
Toyota, yarım milyondan fazla aracını geri çağırdı
Fiat 500e modellerinde kasım kampanyaları
Fiat 500e modellerinde kasım kampanyaları