İsveç Başbakanı Kristersson'dan 'NATO' açıklaması: Finlandiya'nın İsveç'ten önce üye olması bizi şaşırtmadı

İsveç Başbakanı Kristersson'dan 'NATO' açıklaması: Finlandiya'nın İsveç'ten önce üye olması bizi şaşırtmadı

İsveç Başbakanı Kristersson'dan 'NATO' açıkl... "Sizce bu felaket, Türkiye-AB ilişkilerinde bir ilerleme veya yeni bir sayfa açılmasına vesile olabilir mi?"

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin olarak "Bu, tarihi boyutlarda bir deprem. Birinci deprem, Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğünde gerçekleşti ve yüzyılı aşkın bir süredir olan en güçlü deprem olarak tarihe geçti" dedi. Kristersson, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini destekleme açıklamasına yönelik, "Biz de yakında üye olmayı istiyoruz ama Finlandiya'nın İsveç'ten önce üye olması bizi şaşırtmadı. Seçimimiz bu yönde olmazdı ama tabii ki Türkiye'nin kararını saygıyla karşılıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile AB Dönem Başkanı İsveç'in Başbakanı Kristersson, Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nda yaklaşık 7 milyar euroluk yardım taahhüdü yapıldığını yineledi. Von der Leyen, depremin ardından Türkiye'ye sadece maddi yardım değil depreme dayanıklı ve akıllı konutların inşa edilmesi kapsamında da yardımcı olacaklarını ve Türkiye ile bilgi birikimi paylaşımında bulunacaklarını belirtti.

"AB'de deprem olsaydı, Türk dostlarımızın da yardımını bizden esirgemeyeceğine eminim"

Von der Leyen,  "Sizce bu felaket, Türkiye-AB ilişkilerinde bir ilerleme veya yeni bir sayfa açılmasına vesile olabilir mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bu, aslında AB-Türkiye ilişkisinde önemli bir adım teşkil ediyor ama şuna da eminim ki tam tersi olsaydı, mesela; AB’de korkunç bir deprem olsaydı Türk dostlarımızın da yardımını bizden esirgemeyeceğine eminim. İnsanların bu dayanışmaya ihtiyacı var ve bu, AB’nin yaptığı bir şey, çünkü biz dayanışma göstermenin ve yardım etmenin önemine yürekten inanıyoruz. Aynı zamanda şunu da çok önemli görüyoruz, yeniden imar hızlı yapılmalı ve bölgede bir değişiklik olduğu görülmeli. AB ile Türkiye arasında ciddi bir çalışma olması da bu bağları güçlendirecektir."

"Bu yardımı mümkün olduğunca etkin şekilde Suriye'ye ulaştırmaya çalışacağız"

Von der Leyen, yardımın Suriye'ye nasıl dağıtılacağına ilişkin soru üzerine, daima Birleşmiş Milletler'in (BM) 2254 sayılı kararına uygun şekilde hareket ettiklerini belirterek, her bağışçının kendi taahhüdünden sorumlu olduğunu vurguladı.

Von der Leyen, şöyle devam etti:

"Biz sadece nihai taahhütte bulunan kılavuzun takip edilmesini istiyoruz. AB, kesinlikle Esad rejimiyle çalışmıyor ama ihtiyacı olan herkesi desteklemeye devam edeceğiz. İnsani yardım, Suriye'ye olan destek bağlantısız, nötr ve tarafsızdır ve insani yardım sağlayan partnerlerimiz tarafından çok sıkı uluslararası kurallara uygun şekilde dağıtılmaktadır. Netice evet, insanların yardıma ihtiyacı var ama mümkün olduğunca etkin şekilde bu yardımı ulaştırmaya çalışacağız."

"Toplantıda hedefe ulaşıldı"

Başbakan Kristersson da taziye ve dayanışma mesajlarını eyleme dönüştürme hedefiyle bugünkü toplantının yapıldığını aktararak, "Bu, tarihi boyutlarda bir deprem. Birinci deprem, Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğünde gerçekleşti ve yüzyılı aşkın bir süredir olan en güçlü deprem olarak tarihe geçti" dedi.

Depremden 10 milyonu aşkın insanın etkilendiğini, yaklaşık 3 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirten Kristersson, "Avrupa, hemen bu afetten sonra bütün üye devletleriyle birlikte harekete geçti, arama kurtarma ve yardım ekiplerini yolladı." ifadelerini kullandı.

İsveç'te de çok sayıda insanın deprem bölgelerinde aile bağları bulunduğuna dikkati çeken Kristersson, toplantıda hedefe ulaşıldığını ve Türkiye ile Suriye'ye çok ciddi bir desteğin gösterildiğini kaydetti.

"Finlandiya'nın İsveç'ten önce üye olması bizi şaşırtmadı"

Kristersson, basın toplantısının soru-cevap bölümünde, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini destekleme açıklamasına yönelik soru üzerine şunları söyledi:

"Finlandiya ve İsveç, NATO'ya birlikte katılmak istiyordu. Pek çok vesileyle bunu dile getirdik. Ancak şunu da biliyorduk ki 30 NATO ülkesinin hepsi kendi bağımsız kararlarını veriyor. Bu, bizi şaşırtmadı. Seçimimiz bu yönde olmazdı ama tabii ki Türkiye'nin kararını saygıyla karşılıyoruz. İsveç, eskisinden daha güvenli bir ülke şu anda. Bölge için de bölge güvenliği için de Finlandiya'nın İsveç'ten önce de olsa üye olması büyük önem taşıyordu. Biz de yakında üye olmayı istiyoruz ama Finlandiya'nın İsveç'ten önce üye olması bizi şaşırtmadı." (AA) 

"İsveç Başbakanı Kristersson'dan 'NATO' açıklaması: Finlandiya'nın İsveç'ten önce üye olması bizi ş." haberi, 21 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İsveç Başbakanı Kristersson'dan 'NATO' açıklaması: Finlandiya'nın İsveç'ten önce üye olması bizi ş.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsveç Başbakanı Kristersson'dan 'NATO' açıklaması: Finlandiya'nın İsveç'ten önce üye olması bizi ş.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  2. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  3. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  4. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  5. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  6. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  7. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  8. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  9. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  10. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  11. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  12. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  13. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  14. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  15. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  16. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  17. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  18. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  19. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  20. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
Dünya Haberleri