İsveç Başbakanı'ndan açıklama: KULLANIŞLI APTALLAR

İsveç Başbakanı'ndan açıklama: KULLANIŞLI APTALLAR

İsveç Başbakanı'ndan açıklama: KULLANIŞLI AP... İsveç Başbakanı Kristersson, ülkede Kur'an yakma eylemleri düzenleyenleri İsveç karşıtı dış güçlerin işine yarayan "kullanışlı aptallar" şeklinde nitelendirdi. Eylemler ile ilgili Türkiye'de soruşturma başlatıldı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson İsveç'teki parti liderleriyle basına kapalı yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında ülkedeki Kur'an yakma eylemleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Kristersson, açıklamasında, Kur'an-ı Kerim'in yakıldığı  eylemleri düzenleyenleri, İsveç'e zarar vermek isteyen "dış güçlerin işine yarayan kullanışlı aptallar" şeklinde nitelendirdi.

"Yabancı aktörlerin, hatta devlet aktörlerinin bu yaşananları İsveç'in güvenliğine doğrudan zarar verecek şekilde kışkırtmaya çalıştığını gördük" diyen İsveç Başbakanı, "Mevcut güvenlik ortamında bu türden eylemleri düzenleyen grup ve kişiler İsveç'e zarar vermek isteyen güçler için kullanışlı aptallar oldu" dedi. Kristersson, İsveç hükümetinin gerginliğin yatıştırılması için diplomatik girişimlerini sürdürdüğünü ve kendisinin bu doğrultuda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi yaptığını ifade etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturma

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'nin İsveç Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakan aşırı sağcı İsveçli siyasetçi Rasmus Paludan ve Hollanda Parlamentosu önünde Kur'an-ı Kerim yırtan  Irkçı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlarından resen soruşturma başlattı.

Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "söz konusu şüpheliler tarafından İslam Dininin kutsal değerleri olan Kur'an-ı Kerim ve İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'e yönelik olarak halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama niteliğinde eylemler yapıldığı anlaşılmakla; Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından iddia konusu olaylara ilişkin olarak işin gerçeğinin araştırılması amacıyla şüpheliler hakkında müsnet eylemleri sebebiyle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 12. ve 13. maddeleri uyarınca halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama suçlarından eylemlerine uyan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 216/1 ve 216/3 maddeleri uyarınca 2023/27095 soruşturma numarasıyla resen soruşturmaya başlanılmıştır" ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

İsveç'te Danimarka'nın aşırı sağcı siyasi partisi Hard Line'ın lideri Rasmus Paludan tarafından düzenlenen eylemde Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-Kerim'in yakılması, NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'nin vetosu ile karşı karşıya olan  İsveç ile Türkiye arasında yeni bir gerginliğe neden olmuştu. Eylemlerin ardından İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin vetosunu kaldırması için oluşturulan üçlü mekanizma Ankara'nın talebi üzerine iptal edilmişti.

 

"İsveç Başbakanı'ndan açıklama: KULLANIŞLI APTALLAR" haberi, 01 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 01 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İsveç Başbakanı'ndan açıklama: KULLANIŞLI APTALLAR haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsveç Başbakanı'ndan açıklama: KULLANIŞLI APTALLAR 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  2. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  3. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  4. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  5. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  6. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  7. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  8. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  9. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  10. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  11. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  12. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  13. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  14. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  15. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  16. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  17. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  18. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  19. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  20. 13:47 Zafer Partisi'nde iki önemli istifa!
Gündem Haberleri