İsveç, Yasal Cinsiyet Değiştirme Yaşını 16'ya İndiren Yasa Kabul Edildi

İsveç, Yasal Cinsiyet Değiştirme Yaşını 16'ya İndiren Yasa Kabul Edildi

İsveç, Yasal Cinsiyet Değiştirme Yaşını 16'y... İsveç Parlamentosu, yasal cinsiyet değiştirme yaşını 16'ya indiren yasayı onayladı. Yeni yasa, Temmuz 2025'te yürürlüğe girecek. Tartışmalara yol açan karar, cinsiyet değişikliği sürecini kolaylaştıracak ancak çeşitli eleştirilere de maruz kalıyor.

İsveç Parlamentosu, yasal cinsiyet değiştirme yaşını 16'ya indiren önemli bir yasayı kabul etti. Yeni düzenleme, cinsiyet değişikliği sürecini basitleştirirken, tartışmalara da yol açtı. Yasayı savunanlar ilerleme olarak görürken, karşı çıkanlar daha fazla araştırma çağrısında bulundu. Almanya ve İspanya'nın benzer adımları atması, Avrupa'da bu konudaki değişimin bir yansıması olarak görülüyor.

İsveç Parlamentosu, yasal cinsiyet değiştirme yaşının 18’den 16’ya indirilmesini öngören yasayı 94’e karşı 234 oyla onayladı. Yeni yasa, Temmuz 2025'te yürürlüğe girecek.

1972'de cinsiyet değişikliğini yasallaştıran İsveç, bu yeni yasa ile önemli bir adım atmış oldu. Ancak tartışmalar da beraberinde geldi.

Yasayı savunanlar, yeni düzenlemenin önemli bir ilerleme olduğunu belirtiyorlar. Ancak karşı çıkanlar daha fazla araştırma yapılmasını talep etmişlerdi.

Yeni yasa ile birlikte İsveç'te yasal cinsiyet değiştirme süreci daha erişilebilir hale gelecek. Halihazırda, kişilerin cinsiyetlerini yasal olarak değiştirebilmeleri için doktorlar tarafından "cinsiyet disforisi" teşhisi konması gerekiyor. Ancak yeni yasa ile birlikte süreç daha basit hale gelecek. Ulusal Sağlık Kurulu'nun onayı ve bir doktor veya psikologla yapılacak kısa bir muayene, bu sürecin başlatılması için yeterli olacak.

Cinsiyetini yasal olarak değiştirmek isteyenler için yaş sınırı 16'ya indirilirken, 18 yaşın altındakilerin ebeveynlerinin veya vasilerinin, bir doktorun ve Ulusal Sağlık Kurulu'nun onayı gerekecek.

Yeni yasa ayrıca yasal cinsiyet değiştirme sürecini cinsiyet değiştirme ameliyatından ayıracak. Kişinin 18 yaşından büyük olması gereken ameliyat süreci için hala uzun bir değerlendirme gerekiyor.

İktidardaki Ilımlı Birlik Partisi'nden Johan Hultberg, yasal cinsiyet değiştirmenin geri dönüşü olmayan bir cinsiyet ameliyatı olmakla aynı gerekliliklere sahip olmasının makul olmadığını ifade etti. Hultberg'e göre, yeni yasa bazı trans bireyler için önemli bir fark yaratacak olsa da çoğu İsveçlinin yasa değişikliğini fark etmeyecek kadar önemsiz bulabilir.

Koalisyon hükümetinde yer alan Hristiyan Demokratlar ve hükümeti destekleyen aşırı sağcı İsveç Demokratları yasayı desteklemedi. Birçok milletvekili, öncelikle cinsiyet disforisi konusunda daha fazla araştırma yapılmasını talep etti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, tasarının "dengeli ve sorumlu" olduğunu belirterek savundu.

Bir haberde, İsveç televizyon kanalı TV4 tarafından yapılan bir kamuoyu araştırmasına yer verildi. Araştırmaya katılan İsveçlilerin yüzde 59'u yasa değişikliğini "kötü" ya da "çok kötü", yüzde 22'si ise iyi buldu.

Benzer şekilde, Almanya ve İspanya da cinsiyet değiştirme yasalarını kolaylaştırdı. Almanya'da yeni yasayla birlikte, 18 yaşından büyük kişiler nüfus müdürlüğüne başvurarak cinsiyetlerini değiştirebilecekler. İspanya'da ise 16 yaşından büyüklerin tıbbi değerlendirme olmaksızın cinsiyetlerini değiştirmelerine olanak tanıyan bir yasa geçti.

"İsveç, Yasal Cinsiyet Değiştirme Yaşını 16'ya İndiren Yasa Kabul Edildi" haberi, 21 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İsveç, Yasal Cinsiyet Değiştirme Yaşını 16'ya İndiren Yasa Kabul Edildi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsveç, Yasal Cinsiyet Değiştirme Yaşını 16'ya İndiren Yasa Kabul Edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:32 ABD Ekonomisindeki Belirsizlikler ve Küresel Piyasalar
  2. 13:29 İzmir Su Kaynaklarında Endişe Verici Düşüş! İZSU'dan Uyarı: Su Tasarrufu Şimdi Daha Önemli!
  3. 13:23 Ticaret Bakanlığı, Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Yapan İşletmelere 355 Milyon TL Ceza Kesti
  4. 13:15 Migros'ta Muhteşem Kampanya: Fiyatlar Düştü, 1 Alana 1 Bedava! 9 Mayıs'a Kadar Acele Edin!
  5. 13:14 6 Mayıs 2024 Dolar ve Euro fiyatları
  6. 13:12 'Bahar' dizisine dikkat çeken transfer! 12. bölümde kadroya katılacağı duyuruldu
  7. 13:08 Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 artışla 2,75 milyar dolara yükseldi
  8. 13:08 Japonya Maliye Bakanı: Asya Kalkınma Bankası'na 162 Milyar Yenlik Katkı
  9. 13:02 Limon Suyunun Mucizevi Gücü: Sağlığınızı Limonla Canlandırın!
  10. 12:57 Gazze'de İsrail'in Refah Kentine Yönelik Mahalle Boşaltma Operasyonu Endişe Yaratıyor
  11. 12:52 6 Mayıs 2024 Altın fiyatları
  12. 12:50 Kendini yaraladığı iddia edildi: Dilan Polat için Adli Tıp Kurumu’na sevk kararı alındı
  13. 12:49 Dolarda 38 yıl sonra bir ilk gerçekleşti!
  14. 12:47 Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Vekaletle kurban kesim bedeli ne kadar?
  15. 12:45 28 Şubat Davası ertelendi: Mahkeme davayı 9 Eylül'e erteledi
  16. 12:43 Evde Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapmanın Sırrı Ortaya Çıktı: İşte Pratik İpuçları!
  17. 12:38 Sağlık İçin Lezzetli İkiliden Güç Alın: Sumak ve Yoğurt!
  18. 12:31 Anadolu'nun Leziz Kahvaltı Köşesi: Kaygana Tarifiyle Sofralarınızda Şölen Başlasın!
  19. 12:25 Rio Grande do Sul'da Şiddetli Seller: Ölü Sayısı 76'ya Yükseldi
  20. 12:24 Altın ve Dolar Fiyatlarında Dalgalanma! En Uygun Fiyatı Yakalamak İçin Bu Tarihlere Dikkat
Dünya Haberleri