İsveç’te koronovirüs Başkent Stockholm’u vurdu

İsveç’te koronovirüs Başkent Stockholm’u vurdu

İsveç’te koronovirüs Başkent Stockholm’u vurdu İsveç toplumunun bilinç düzeyine güvenerek zamanında yeterli önlemleri almayan İsveç; özellikle Başkent Stockholm’de koronovirüs hastalığının hızla y

İsveç toplumunun bilinç düzeyine güvenerek zamanında yeterli önlemleri almayan İsveç; özellikle Başkent Stockholm’de koronovirüs hastalığının hızla yayılmasını önleyemedi. 10 Milyon nüfuslu ülkede, 9 Nisan’da, hastalığa yakalananların sayısı 8419’dan 9141’e ulaştı. Ölü sayısı da bir günde 106 kişi artarak 687’den 793’e yükseldi. Stockholm’de 8-9 Nisan tarihleri arasında 67 kişi öldü. Sadece Stokholm’de gerçekleşen ölü sayısı toplamda 486’ya ulaştı.

Hastalık, ülkenin diğer büyük şehirleri Göteborg, Malmö başta olmak üzere, ülke genelinde ilerleme kaydediyor. İsveç'te, koronavirüsten bugüne dek 5’i Konya, Kulu nüfusuna kayıtlı olmak üzere toplam 10 Türk öldü. Hastane ortamında koronavirüse yakalanan Buğra Merdol ve Aligül Kırık adlı 2 Türk doktor, tedavilerinden sonra taburcu edildiler.

HASTALIĞIN KAYNAĞI, KAYAKÇILAR

İsveç yurttaşlarının kişisel sorumluluklarıyla hareket ederek hastalığın yayılmasının önüne geçeceklerine inanan İsveç hükumeti, geçtiğimiz aylarda Alp Dağlarında kayak yapmak üzere İtalya, Fransa, İsviçre ve Avusturya’ya giden İsveçlilerin oralardan aldıkları virüsü ülkelerine taşıyacaklarını hesaplayamadı. Geçtiğimiz aylarda, binlerce İsveçli kayak yapmak için Alp dağlarına gitti. Ancak, kayak turizmi hizmeti veren ülkeler, hastalığın yayıldığını bilmelerine karşın, turizm gelirlerinden olmamak için kayakçıları bilgilendirmediler. İsveçliler, koronavirüsü taşıdıklarından habersiz geri döndükten sonra halkın arasına karışarak günlük yaşamlarını sürdürdüler ve bilmeden hastalığın yayılmasına hizmet ettiler.

Koronanın ülkeye yayılmasında hesaplanamayan başka bir gerçek de, İsveçlilerden farklı bir yaşam tarzı sürdüren, hijyeni önemsemeyen, "manevi temizliğin yeterli olacağına inanan" yabancıların varlığı. Hastalığın ivme kazanmaya başladığı günlerde, özellikle Somali’li göçmenler hastalık ve ölümlerde ilk sırada yer aldılar. Ancak, ayırımcılık yapmamak için hastalığa yakalananların milliyeti açıklanmadı. Somali’li Doktorlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Jiyan Mohammad, İsveç Radyo Televizyonu (SVT)’ye yaptığı açıklamada, Somali’liler arasında hastalığın yayılma nedenlerini açıklarken, "Somali kültüründe, ziyaretlerde, özel günlerde ve eğlencelerde tokalaşmak ve yüz yüze öpüşmek önemlidir. Virüs İsveç'e yayılırken fazla bilgi sahibi değillerdi. Bir çoğu, önlem almadan normal yaşantısını sürdürdü" dedi. Doktorun açıklamasından sonra, İsveç Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü harekete geçerek Somali’li göçmenler üzerinde çalışmaya başladı.

YAŞLILAR ARASINDAKİ SALGIN FARK EDİLEMEDİ

İsveç, yaşlıların uzun yaşadıkları ve yaşlı nüfusun çok yüksek olduğu bir ülke. 10 Milyon nüfusa sahip ülkede, 2.5 milyon 60 yaş üzeri nüfus var. Koronavirüsü, uzun süre fark edilmeden bakımevlerindeki yaşlılar arasında hızla yayıldı. Ölümlerin çoğunluğu yaşlı nüfus arasında gerçekleşiyor.

İsveç’te, 9 Nisan günü ölümlerin yaş sınırlarına göre dağılımı ise şöyle:

0 - 19 yaş arası: 0

20 - 29 yaş arası: 3

30 - 39 yaş arası: 0

40 - 49 yaş arası: 4

50 - 59 yaş arası: 31

60 - 69 yaş arası: 57

70 - 79 yaş arası: 203

80 - 90 yaş arası: 325

90 ve üstü : 169

Yaşlılar arasındaki yüksek ölüm oranlarına karşın, bakımevlerindeki sağlık koşullarının hâlâ yetersiz olduğu bildirildi. İsveç’te, evinde yaşlılık hizmeti verilen Urfa’lı Mustafa Satış, şunları söyledi:

"Yaşlı bakımı için eve gelen şirket görevlilerinin hiç birinde maske yoktu. 'Bir daha ki sefere maskesiz gelmeyin' dedim. Gittiler. Bir süre sonra telefonum çaldı.Eve yardıma gelen şirketin şefiydi: 'Personele, maske takmazsanız eve yardıma gelmeyin' demişsiniz. Biz, semt doktoruna sorduk, eğer çalışan personelimiz hasta değilse maske kullanmıyoruz. Bizden memnun değilseniz, hizmet için başka bir şirketi seçebilirsiniz.' dedi. Ben de mağdur olmamak için bu durumu kabullenmek zorunda kaldım. Sanıyorum bu bir devlet politikası. Başbakan Stefan Löfven, 'Koronadan binlerce kişi ölebilir' dedi. İsveç neden işi bu kadar ağırdan alıyor, neden yeterli önlemleri almıyor, bilemiyorum. Amaçları, üretim durmasın... Ekonomi zarar görmesin.... Aklıma başka bir neden gelmiyor."

"İsveç’te koronovirüs Başkent Stockholm’u vurdu" haberi, 10 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan İsveç’te koronovirüs Başkent Stockholm’u vurdu haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsveç’te koronovirüs Başkent Stockholm’u vurdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Dünya Haberleri