İşverenler, çalışanların hayatına müdahale ediyor: 'Çalışanlar 24 saat izleniyor'

İşverenler, çalışanların hayatına müdahale ediyor: 'Çalışanlar 24 saat izleniyor'

İşverenler, çalışanların hayatına müdahale e... Esnek çalışma saatleri yüzünden iş ve özel hayat dengesini kurmada zorlanan çalışanlar, akıllı telefonlar aracılığıyla 7 gün 24 saat ulaşılabilir

Esnek çalışma saatleri yüzünden iş ve özel hayat dengesini kurmada zorlanan çalışanlar, akıllı telefonlar aracılığıyla 7 gün 24 saat ulaşılabilir hale geldi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sevil Doğan, mevcut durumun özel yaşama müdahale noktasına vardığını belirtti.

Teknolojinin iş yaşamına entegrasyonuyla birlikte işverenler, çalışanlarını sosyal medyadan araştırıp değerlendirirken, cep telefonları sayesinde ulaşılabilirlik arttı ve çalışma saati kavramı neredeyse günün tamamına yayıldı. Bu noktada İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen ‘İş Hukukunda Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu’ bu değişimi gözler önüne serdi. Sempozyumda bir araya gelen iş ve sosyal güvenlik alanı uzmanı akademisyenler, işverenin işçi bulma ve sonrası süreçlerdeki sosyal medya takibini, işçinin ulaşılamama hakkını ve yeni teknolojilerle değişen işçi tanımını ele aldı.

'İŞVERENLER TARAFINDAN TAKİP EDİLİYOR'

Etkinliğin açılış konuşmasını İstanbul Bilgi Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Kübra Doğan Yenisey yaptı.

Sempozyumda söz alan İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gizem Sarıbay Öztürk, iş başvurusu yapan adayların artık sosyal medya hesapları üzerinden araştırıldıklarına dikkat çekti. Sosyal medya hesaplarının işe alındıktan sonra da takip edildiğinin altını çizen Dr. Öztürk paylaşımların istenerek yapıldığını ve buna elektronik teşhircilik de denildiğini belirtti. Öztürk, “Amerika’da yapılan araştırmalara göre çalışanlar LinkedIn hesaplarında daha ihtiyatlı davranıyorlar. Türkiye’de de durum farklı değil. Tüm bu bireysel davranışlar işverenler tarafından takip ediliyor” dedi.

Farklı ülkelerde sosyal medya paylaşımları nedeniyle işine son verilen kişilerin davalarından örnekleri katılımcılarla paylaşan Öztürk aynı şekilde iş için değerlendirme sürecindeyken, atılan bir tweet yüzünden geri çekilen iş tekliflerinin de mevcut olduğunu söyledi. Dr. Öztürk, “Çalışanlar kendilerini zor durumda bırakacak paylaşımlardan kaçınmalı ama ifade özgürlüklerini de gözetmeli. İşveren kontrolü ise özel hayatın ihlaline girmemeli. Ne yazık ki karşılaştırmalı hukuka baktığımız zaman kişisel verilerin korunması kanununda işçiye yönelik özel hükümler, iş kanununda da ifade özgürlüğüne yönelik maddeler yok. Konu kaygan bir zeminde” şeklinde konuştu.

'OECD ÜLKELERİ ARASINDA SON SIRADAYIZ'

Her şeyin çok hızlı geliştiği iş yaşamında çalışanlarda aranan en büyük özelliklerden biri ulaşılabilirlik. Esnek çalışma saatleri yüzünden iş ve özel hayat dengesini kurmada zorlanan çalışanlar, akıllı telefonlar aracılığıyla 7 gün 24 saat ulaşılabilir hale geldi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sevil Doğan, mevcut durumun özel yaşama müdahale noktasına vardığını belirtti.

“Türkiye’de çalışanların yüzde 33’ü haftalık 48 saat ve üstünde çalışıyor. Bu konuda OECD ülkeleri arasında son sıradayız” diyen Dr. Öğr. Üyesi Doğan, “Buna bir de izinlerde, tatillerde ve iş aralarında ulaşılma da eklenince iş ve dinlenme arasındaki sınır bulanıklaşıyor” ifadelerini kullandı.

İşçinin ulaşılamama hakkına ilişkin ülkelerdeki yasal düzenlemeleri ele alan Doğan, “İlk kez Fransa’da işçinin ulaşılamama hakkı pozitif biçimde düzenlenmiştir. İtalya’da da benzer bir durum söz konusudur. Almanya’da ise yasal bir düzenleme olmamasına rağmen şirket politikalarıyla bir koruma mekanizması geliştirilmiş durumda. Volkswagen, IBM gibi global ölçekteki bazı markalar iş saatleri dışında serverlarını kapatarak önlem alıyorlar. Türk hukuku bakımından baktığımızda da işçinin dinlenme süreleri içinde ulaşılamama hakkının olduğunu söylemek mümkün ancak işlerliği maalesef tartışılır durumda. Çalışma sürelerine ilişkin düzenlemelerde reformlara ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.

ÇALIŞMA DÜZENİ DEĞİŞİYOR

Sempozyumda söz alan isimlerden Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İlke Gürsel, şirketlerde yaşanan fesihlerin geçerli olabilmesi için hukuksal bir karşılığı olması gerektiğini belirterek, “İşletmelerin karar alma özgürlüğünü de göz önüne alacak şekilde denetimler yapılmalı” dedi.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sedef Koç Tangün ise gelecekte robotların da devreye girmesiyle daha da farklı bir çalışma ağının oluşacağına dikkat çekerek şunları kaydetti:

“İngiltere’de yapılan araştırmaya göre düzenli olarak evden çalışanların sayısı 2005’de 1 milyon 280 bin kişiyken 2015’te 1 milyon 521 bin kişiye çıktı. Geleneksel modelden farklı bir iş görme edimi oluşuyor. Elbette bütün koşullarda iş ve sosyal güvenlik hukuku var olmaya devam edecek.” 

"İşverenler, çalışanların hayatına müdahale ediyor: 'Çalışanlar 24 saat izleniyor'" haberi, 16 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan İşverenler, çalışanların hayatına müdahale ediyor: 'Çalışanlar 24 saat izleniyor' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşverenler, çalışanların hayatına müdahale ediyor: 'Çalışanlar 24 saat izleniyor' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 09 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:50 Kızılay 181 milyon TL’lik taşınmazını satışa çıkarıyor
  2. 01:35 Birinci olan iki çocuk arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 14 saniyede görebiliyor!
  3. 01:35 Deneyen 100 kişiden sadece üçü buldu! Farklı dalmaçyalı köpeği 8 saniyede bulan dahi sayılıyor
  4. 01:01 Real Madrid Atalanta maçının kadrosunu açıkladı: Arda Güler listede!
  5. 01:01 Arda Güler anlattı: "Gol attığım için mutluyum"
  6. 00:58 Sivasspor maçında sakatlanmıştı: Barış Alper Yılmaz sonunda sessizliğini bozdu! "İyiler kazanır"
  7. 00:57 MHK Barış Alper Yılmaz hakkında açıklamada bulundu: Yaşananları anlattı
  8. 00:55 Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Luis Nani, profesyonel kariyerini noktaladı!
  9. 00:25 Hatipoğlu'ndan MHK Başkanı'na sert tepki: "Üzüldüğünü söylüyor, üzülmesin istifa etsin!"
  10. 00:25 Masterchef'e o iddialı isim veda etti! Stüdyoda duygulu anlar yaşandı
  11. 00:21 Şam’da Esad rejimi çöktü, halk başkente akın etti: Araç trafiği durma noktasına geldi!
  12. 00:15 Ünlü Cam Firması İflasını İlan Etti: Konkordato Başvurusu Reddedildi
  13. 00:14 Toroğlu Turgut Doman'ın özellikle telefon görüşmelerini işaret etti
  14. 00:13 İslam Memiş yatırımcıları uyardı: "Sahip çıkın"
  15. 00:11 Esad gitti: Türkiye'deki Suriyeliler geri gidecek mi?
  16. 00:02 Alaska'da Deprem: Adak'ın Güneybatısında 6,3 Büyüklüğünde Sarsıntı
  17. 00:00 Türk giyim sektörü bir devini kaybetti: 70 mağaza, 2 bin çalışan ve acı bir son!
  18. 23:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türk futbolunda bu kadar kulübümüz var ama başarıya gelince hep dip yapıyor
  19. 23:52 Avrupa Birliği'nden Suriye mesajı: 'Devletin yeniden inşasını desteklemeye hazırız'
  20. 23:48 Rıza Çalımbay: 'Sezonu iyi yerde bitireceğimizi düşünüyorum'
Yaşam Haberleri