İtalya'da Ndrangheta suç örgütüne baskın: 150 yıllık geçmişi olan Ndrangheta operasyonunda 43 kişi gözaltına a

İtalya'da Ndrangheta suç örgütüne baskın: 150 yıllık geçmişi olan Ndrangheta operasyonunda 43 kişi gözaltına a

İtalya'da Ndrangheta suç örgütüne baskın: 15... İtalya'da organize suç örgütü Ndrangheta'ya yönelik operasyonda 43 kişi gözaltına alındı.

ANSA ajansının güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, İtalyan Jandarması (Carabinieri) tarafından, ülkenin güneyindeki Kalabriya bölgesi merkezli suç örgütü Ndrangheta'ya yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 43 şüpheli yakalandı.

Şüphelilere, mafya tipi suç örgütüne üye olma, yolsuzluk, dolandırıcılık, gasp, kamu ihalelerine fesat karıştırma, hukuka aykırı rekabet ve cinayet gibi suçlamalar yöneltildi.

Gözaltına alınanlar arasında Kalabriya Bölgesel Yönetimi'nin eski başkanı 70 yaşındaki Mario Oliverio da bulunuyor. Olivero'nun suç ortaklığı yapmış olmasından şüpheleniliyor.

Oliverio'nun dışında bölge yönetiminde daha önce görev yapmış başka isimler de gözaltına alınanlar arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) da yaptığı açıklamada, İtalya'daki Crotone kenti merkezli operasyona hem kendilerinin hem de Almanya ve Avusturya emniyetinin de destek verdiği ifade edildi.

Söz konusu operasyonda değeri 5 milyon avronun üzerinde olan 16 şirket, 25 gayrimenkul ve 15 araca el konulduğu bilgisi de paylaşıldı.

Ndrangheta, İtalya'nın en tehlikeli suç örgütlerinden biri olarak biliniyor.

2018'in sonlarına doğru bir operasyon düzenlenmiş ve 'Ndrangheta mafyasına bağlı onlarca kişi gözaltına alınmıştı. Haber kaynakları örgüte  ''ağır darbe'' indirildiğini söylese de bu mafyanın hikayesini duyduktan sonra birkaç operasyonla dizginlenemeyecek, korku veren bir yapılanma olduğunu göreceksiniz.

Büyük suç örgütü

İtalya'nın güneyindeki Kalbriya bölgesini merkez edinen 'Ndrangheta mafyası ''İtalyan mafyası'' tabirinin vücut bulmuş hali.
Yunanca'da ''kahramanlık'' anlamına gelen sözle adını alan 'Ndrangheta, bölgedeki köylerden ve büyük ailelerden müteşekkil bir yönetim kadrosuna sahip. 

Yapılan bir araştırma örgütün Avrupa çapındaki üye sayılarını gösteriyor ve yukarıdaki haritaya göre Türkiye'de de bu mafyanın birkaç üyesi var.
Yaklaşık 150 yıllık bir geçmişten bahsediyoruz ve bu tarihin simgesi olarak örgütün kalesi İtalya'daki San Luca şehri.
Sicilya'lı mafya Cosa Nostra kadar adı duyulmamış olsa da doksanlı yıllarda yasa dışı faaliyetleriyle dünyanın en büyük suç örgütü olarak anıldığını da unutmamak gerek.

Bu ''dünya çapında'' etkilerinin kaynağı diğer örgütlerle çatışmak yerine çoğunlukla onlarla ortak çalışmayı seçmeleri.
Meşhur Cosa Nostra'nın yanında Amerikan mafyaları ve Güney Amerika ve Meksika'da tanınan uyuşturucu kartelleriyle de ortak çalışmaları ünlerinin artmasına sebep oldu.

Belki on binden fazla üyelerinin olmasıyla ilgilidir, bilemeyiz ama bu ortak çalışmalar diğer örgütlerin seçimine bırakılmış gibi değildi. Teklif yapılıyordu fakat kendileriyle çalışmak istemeyen yahut ihanet eden örgütler olursa acımasız sonuçlar ortaya çıkabiliyordu.

70'li yılların sonu, 80'li yılların başında yaşanan mafya hesaplaşmalarında yüzlerce düşman mafya üyesine suikast gerçekleştirmeleri belki de bu yüzdendi.
Bu hesaplaşmalarda her iki taraftan da toplamda 1200 kişi yaşamını yitirmişti.

Sadece örgütlerle değil, petrol krallarıyla da bazı münasebetleri olmuştu, özellikle de Amerika'daki kartellerle işbirliği yaptıkları dönemde.
1973 yılında meşhur petrol kralının varisi III. John Paul Getty'yi kaçırdılar ve fidye olarak 2.7 milyon dolar istediler. Aileden bu parayı aldılar fakat bununla yetinmediler, Getty'yi aileye teslim etmeden evvel mesajlarını iletmek için bir kulağını kestiler.Neredeyse tüm kıtalarda faaliyet gösteren tek örgüt olmaları bir yana soruşturmalar sonucunda Avrupa'daki uyuşturucu trafiğinin %80'ini yönettikleri tahmin ediliyor.
Benzer bir baskıya sahip olmasalar da İtalya ve Güney Amerika dışında Avustralya ve Kanada'da da faaliyetleri sürdüren büyük çaplı bir örgütlenmeleri olduğu söyleniyor.

(AA / Onedio)

 

"İtalya'da Ndrangheta suç örgütüne baskın: 150 yıllık geçmişi olan Ndrangheta operasyonunda 43 kişi." haberi, 27 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İtalya'da Ndrangheta suç örgütüne baskın: 150 yıllık geçmişi olan Ndrangheta operasyonunda 43 kişi.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İtalya'da Ndrangheta suç örgütüne baskın: 150 yıllık geçmişi olan Ndrangheta operasyonunda 43 kişi.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 13:00 İçişleri Bakanı: DEAŞ'a Yönelik Operasyonlarda 12 İlde 41 Şüpheli Yakalandı
  2. 12:56 2024'te Küresel İşsizlik Artacak: Uluslararası Çalışma Örgütü Raporu
  3. 12:48 İliç'teki faciayla ilgili şok eden gerçek TBMM'de açıklandı: Felaket 3 ay önceden başladı
  4. 12:45 Türkiye artık ucuz değil: Türk tatil beldeleri ilk 10'a giremedi
  5. 12:45 Starbucks'ın Bilanço Açıklaması: Gelir Düşüşü ve Beklenenden Zayıf Performans
  6. 12:43 Berzeg'in bulunduğu alanın 9 kez tarandığı açıklandı: 12 kemik ve kafatası toprağa verilecek
  7. 12:40 İkiye bölünen Menzil tarikatında ağır ithamlar: Yolsuzluk suçlamasına cevap FETÖ iddiası
  8. 12:38 On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice girmeye başladı
  9. 12:38 Trump, İsrail'in Gazze Politikasını Eleştirdi: 'Halkla İlişkiler Savaşını Kaybediyorlar'
  10. 12:37 İstanbul barajlarında son durum açıklandı: Doluluk oranı yüzde 82,81'e çıktı
  11. 12:34 Nihal Candan babasına söz verdi: Avukatlık yapacağını açıkladı
  12. 12:33 Osmanlı Madeni Paralarının Sırrı Çözüldü: Deliklerin Pratik Amacı Ortaya Çıktı!
  13. 12:27 Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları Devam Ediyor
  14. 12:24 Resmi Gazete'de açıklandı: 44 yeni mahkeme kuruluyor
  15. 12:22 Bakan Işıkhan: "Taksim Meydanı, kitlesel eylemlere, art niyetli marjinal gruplara açık değil"
  16. 12:22 Ankara ve İç Bölgelerde Beklenmedik Şiddetli Yağışlar Sel Felaketine Yol Açtı
  17. 12:20 Tesla Cybertruck'ın Türkiye tarihi belli oldu!
  18. 12:17 Nisan ayının en ucuz otomobilleri: O sedan model Türkiye'de kapış kapış satıldı
  19. 12:15 İkinci el araba alacaklar elini çabuk tutsun: Zam dalgası geliyor!
  20. 12:14 Artık herkes Mercedes-BMW-Audi yerine bunu alacak!
Dünya Haberleri