İtalyan Vatandaşlığı İçin 5 Yıl Yeterli Mi? Referandum Kapıda!

İtalyan Vatandaşlığı İçin 5 Yıl Yeterli Mi? Referandum Kapıda!

İtalyan Vatandaşlığı İçin 5 Yıl Yeterli Mi? ... İtalya'da yabancıların vatandaşlık alması için gereken 10 yıl kesintisiz ikamet şartının 5 yıla düşürülmesi için başlatılan referandum talebi 500 bin imzaya ulaştı. Muhalefetteki "Daha Fazla Avrupa Partisi" ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle toplanan imzalar Anayasa Mahkemesi'ne sunulacak.

İtalya’da bir süredir tartışma konusu olan yabancıların vatandaşlık almasına ilişkin yasal düzenlemelerde değişiklik yapılması, referandum yoluyla karara bağlanabilir. Muhalefetteki Daha Fazla Avrupa Partisi lideri Riccardo Magi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının öncülük ettiği referandum kampanyası, kısa sürede 500 bin imzaya ulaşarak önemli bir aşamayı geride bıraktı. Referandum talebinin arkasındaki temel amaç, yabancıların İtalya vatandaşlığına hak kazanması için aranan 10 yıl kesintisiz ikamet şartını 5 yıla indirmek.

Riccardo Magi, kampanyanın başarılı olduğunu ve yasal sürecin tamamlanabilmesi için gerekli olan 500 bin imzayı topladıklarını açıklarken, dosyaların teslimi için belirlenen son tarihe kadar imza toplamaya devam edeceklerini vurguladı. Muhalefetin desteğiyle ivme kazanan bu girişime, ana muhalefet partisi Demokratik Parti'nin (PD) lideri Elly Schlein de katılarak referandum çağrısına destek verdi. Schlein, vatandaşları kampanyaya katılmaya davet etti.

ANAYASA MAHKEMESİ KARAR VERECEK

Toplanan imzalar, referandum düzenlenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne sunulacak. Yüksek mahkemenin, Şubat 2025'te imzaları inceleyerek referandumun yapılıp yapılmayacağına karar vermesi bekleniyor. Mahkemenin olumlu karar vermesi durumunda, referandumun 2025 baharında gerçekleşebileceği belirtiliyor.

BAŞBAKAN MELONİ'DEN AÇIKLAMA

Referandum talebiyle ilgili sorular, ABD'deki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bulunan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'ye de yöneltildi. Meloni, mevcut yasaların yeterli olduğunu düşündüğünü ve vatandaşlık için 10 yıllık ikamet süresinin makul bir şart olduğunu savundu. Ancak Meloni, "Referandum olursa, bu demokrasidir" diyerek demokratik sürece karşı olmadığını ifade etti.

HÜKÜMETİN FARKLI GÖRÜŞLERİ

Meloni'nin hükümet ortağı olan Forza Italia (FI) Partisi'nin lideri ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise kısa süre önce, İtalya'da doğan veya küçük yaşta gelen göçmen çocukların vatandaşlık almasını sağlayacak "Ius Scholae" düzenlemesinden yana olduğunu belirtmişti. Tajani'nin bu açıklaması, aşırı sağcı hükümet ortakları İtalya'nın Kardeşleri (FdI) ve Lig partileri tarafından olumlu karşılanmadı. Ancak sol muhalefet partileri, Tajani'ye bu konuda adım atması için baskı yapmaya devam ediyor.

İtalya'da mevcut yasalar, yabancıların vatandaşlık alabilmesi için 10 yıl boyunca kesintisiz ikamet etmeleri, sabıka kaydının bulunmaması ve düzenli gelir beyan etmeleri şartlarını içeriyor. Ülkede doğan yabancı çocuklar ise, reşit olana dek kesintisiz ikamet etmeleri durumunda vatandaşlık alabiliyorlar.

"İtalyan Vatandaşlığı İçin 5 Yıl Yeterli Mi? Referandum Kapıda!" haberi, 25 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İtalyan Vatandaşlığı İçin 5 Yıl Yeterli Mi? Referandum Kapıda! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İtalyan Vatandaşlığı İçin 5 Yıl Yeterli Mi? Referandum Kapıda! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ayla Karadere Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Altını elinde tutabilene aşk olsun: Her dakika yeni bir rekor geliyor!
  2. 19:26 Dev marketler zincirinden İstanbul kararı; 3 şubesini apar topar kapattı
  3. 19:23 Borsa, günü artışla kapattı
  4. 19:23 Dev zincir market şubelerini kapatıyor! İstanbul şubelerinde kepenkler iniyor
  5. 19:23 Eski manken Tuğba Özay siyasete atılıyor!
  6. 18:58 Ümraniye'deki polis şehidi olayında firari zanlının ifadesi şoke etti!
  7. 18:52 Öncü kırmızı et şirketinden konkordato kararı!
  8. 18:51 Orman kanunu değişti, madencilik sektörü isyan etti!
  9. 18:47 Bulut bilişimde gerilim! Google, Microsoft’u AB’ye şikayet etti!
  10. 18:47 Prof. Dr. Aziz Çelik'ten Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne sert tepki!
  11. 18:43 Yenilenen Renault Captur Türkiye’de!: İşte fiyatlar ve özellikler!
  12. 18:38 GATE 4 yeniden İstanbul'da! Galatasaray maçı öncesi büyük gerilim
  13. 18:33 Türkiye’nin F-35 talebine Yunanistan’dan engel hamlesi
  14. 18:31 Narin cinayetinde son gelişme!: Katilin kim olduğu ortaya çıktı!
  15. 18:28 Samsunspor'un galibiyeti gölgede kaldı! Neden PFDK yolcusu?
  16. 18:28 Büyük deprem geliyor!: Uzman isim Bitlis depremi hakkında uyarılarda bulundu!
  17. 18:25 İşte hızlı ve oldukça pratik temizlik tüyoları!
  18. 18:22 Hakan Fidan'ın BM'deki İddiaları: Sırbistan Basınında Yankı Buldu!
  19. 18:16 Koyun, keçi, sığır ve inek sahiplerinin dikkatine!: 'Mavi dil' hastalığı başladı!
  20. 18:07 Emekli maaşları 8 bin TL'ye düşebilir!: SGK uzmanı İsa Karakaş'tan milyonlara kötü haber!
Dünya Haberleri