İyi Parti, akaryakıttaki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi için kanun teklifi verdi

İyi Parti, akaryakıttaki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi için kanun teklifi verdi

İyi Parti, akaryakıttaki KDV oranının yüzde ... "Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar dolaylı olarak her ürüne yansımakta, vatandaşın alım gücünü düşürerek içinde bulunduğumuz ekonomik darboğazı derinleştirmektedir"

İyi Parti, akaryakıttaki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi ve belediyece kullanılacak araçların özel tüketim vergisinden muaf tutulması için iki ayrı kanun teklifi verdi.

İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu tarafından hazırlanan ‘3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi’ ile ‘Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’, TBMM Başkanlığı'na bugün sunuldu.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi’nin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

"Türkiye akaryakıt üzerinde en çok gelir vergisi uygulayan ülkelerden birisi"

“Ülkemizin içinde bulunduğu ve Türk lirasının değer kaybetmesinden kaynaklanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle neredeyse her gün akaryakıt fiyatlarına artış yapılmaktadır. 4 Ekim 2021'den bu yana Türkiye'de benzinin ve motorinin litre fiyatı yaklaşık dört kat artmıştır. 4 Ekim 2021' de litresi 7,84 TL olan benzinin fiyatı 10 Ocak'ta 13,65 TL ye ulaşmış; günümüzde ise benzinin litre fiyatı 18,78 TL, motorinin litre fiyatı 19,04 TL'dir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye, akaryakıt üzerinde en çok gelir vergisi uygulayan ülkelerden birisi olarak tanımlanmaktadır. Yapılan çalışmalar, 2020'nin ikinci çeyreğinde Türkiye'de günlük ortalama gelirin 20,57 dolar olduğunu ve bu durumda bir litre benzin alabilmek için günlük gelirin yüzde 4,41'ine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

"Motorinde zam oranı son bir yılda yüzde 198'e ulaştı"

Motorinde ise zam oranı, yıl başından bu yana yüzde 73, son bir yılda yüzde 198'e ulaşmıştır. TÜİK'in Şubat 2022'de açıkladığı yıllık enflasyonun yüzde 54,44 olduğu göz önüne alındığında, akaryakıttaki zammın büyüklüğü de ortaya çıkmaktadır. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar dolaylı olarak her ürüne yansımakta, vatandaşın alım gücünü düşürerek içinde bulunduğumuz ekonomik darboğazı derinleştirmektedir. Sonuç olarak; belirttiğimiz bu sebeplerle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair teklifimizle akaryakıt işlemlerinden alınan KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi amaçlanmaktadır.”

Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nin gerekçesi de şöyle:

"Belediyelerce kullanılan araçlarla ilgili özel tüketim vergisinde muafiyet"

"Yerel yönetim birimleri olan belediye, sınırları içindeki il, ilçe ve büyükşehirlerde çok çeşitli kamu hizmetlerini yerine getirmektedirler. Belediyeler, kanunlarla münhasıran başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen her türlü görev ve hizmeti yaptırmakla sorumlu olup karar almakta, uygulamakta ve denetlemektedir. Belediye, başta imar, su, kanalizasyon olmak üzere ulaşım, çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve şehir içi trafik gibi çok çeşitli hizmetleri yerine getirmektedir.

Belediyelerce yerine getirilen tüm hizmetler, yediden yetmişe halkın hayatına ilk elden dokunan, hayatlarını kolaylaştıran, olağan akışı sağlayan hizmetlerdir. Belediyeler, sınırlı kaynaklarıyla halkın çok çeşitli sınırsız ihtiyaçlarına yetişmeye, sorunlara çözüm bulmaya çalışmaktadır.

Toplu taşıma hizmeti, bu hizmetler içinde oldukça önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Toplumun her yaştan büyük kesimi bu hizmetten yararlanmaktadır. Belediyelere bu alanda tanınacak muafiyetler, hizmetin daha az bedelle ve daha kaliteli bir şekilde vatandaşa ulaşmasını sağlayacak ve toplumun dinamizmine katkıda bulunacaktır. Teklifimizle belediyelerce toplu taşıma hizmetinde kullanılan araçlar ve diğer kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde kullanılan araçlarla ilgili özel tüketim vergisinde muafiyet öngörülmektedir.”

 

"İyi Parti, akaryakıttaki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi için kanun teklifi verdi" haberi, 07 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 07 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İyi Parti, akaryakıttaki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi için kanun teklifi verdi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İyi Parti, akaryakıttaki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi için kanun teklifi verdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  2. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  3. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
  4. 03:15 Trabzonspor, 8 yıl aradan sonra ilk defa büyük bir hamle yapmaya hazırlanıyor!
  5. 03:14 Metaverse arsa tutarları düştü: İşte son durum
  6. 03:13 Bu yöntemle yastıklarınız ilk günkü kadar beyaz olacak!
  7. 03:10 Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  8. 03:08 Karpuzun aşırı dozu: Aşırıya kaçarsanız böyle olur!
  9. 02:04 Lokanta ve kafelerdeki KDV artışı resmiyet kazandı
  10. 02:04 Sivrisinek ısırığı sonrası hemen sürün, iz veya kaşıntı kalmaz! İşte evde bulunan çözüm!
  11. 02:04 Monaco, kendi sahasında Fenerbahçe Beko'ya karşı dengeyi sağladı
  12. 02:04 Arda Güler Real Madrid tarihine geçti! Tüm dünya onu konuşuyor
  13. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  14. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  15. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  16. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  17. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  18. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  19. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  20. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
Gündem Haberleri