İYİ Parti, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edilme sürecini eleştirdi

İYİ Parti, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edilme sürecini eleştirdi

İYİ Parti, İsveç'in NATO'ya katılım protokol... İYİ Parti Basın Sözcüsü Kürşad Zorlu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edilme sürecine ilişkin kaygılarını dile getirerek, katılım teklifinin ilkin somut ve gerçekçi bir çerçeveye kavuşturulması icap ettiğini belirtti. Zorlu, İsveç'in terör suçlularının iadesi mevzusunda attığı adımları ve Türkiye'nin taleplerine verdiği cevapları sorguladı. Ayrıca, İsveç'in Türkiye'nin AB üyelik

İYİ Parti Basın Sözcüsü Kürşad Zorlu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edilme sürecine ilişkin, "Önerimiz, katılım teklifinin TBMM'ye sevk edilmeden önce mutlaka kaygılarımızı giderecek somut ve gerçekçi bir çerçeveye kavuşturulması gerektiği yönündedir." ifadelerini kullandı.

Zorlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye, İsveç ve NATO'nun üçlü görüşmesinin ardından dün yapılan açıklamayı, Türkiye-NATO ilişkileri açısından ileriye doğru bir adım olarak değerlendirdiklerini ama bunun, "büyük ölçüde temennilerden oluşan, yarınlar için garanti taşımayan, adeta bir geri adım atma metni" olduğunu kaydetti.

Türkiye onay vermediği sürece NATO'nun yeni üye kabul etmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Zorlu, "Haklı gerekçe ve çekincelerimizi kararlı, tutarlı ve iyi bir diplomasi ile uygulamak varken maalesef bir kez daha elimizdeki bu meşru imkan, siyasi iktidarın hatalı tutumuyla kaybedilmiş olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Zorlu, İsveç'in terör suçlularının iadesi konusunda bugüne kadar hangi adımları attığını, Türkiye'nin taleplerine ne cevap verdiğini sorarak, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar resmi olarak kaç kişinin iadesi istenmiş ve olumlu cevap alınmıştır? İsveç'te milli değerlerimize yapılan saldırılara karşı yasal mevzuatta bir düzenleme yapma iradesi yetkili makamlarca açıklanmış mıdır? Dün yayınlanan bildiride İsveç'in, Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecine aktif destek vereceği belirtilmiştir. Bu nasıl gerçekleşecektir ve İsveç'in AB'deki gücü ne kadardır?"

Türkiye'nin AB üyeliğine, üye ülkelerin tümünün mutabakatı ve oy birliği ile karar verileceğine dikkati çeken Zorlu, "Böyle bir tablo karşısında ancak bir temenni ifadesiyle varılan bu açıklama metni, aziz milletimiz adına düşündürücüdür. İsveç'in bu temennisinin Türkiye'nin kaygı ve talepleriyle örtüşen yanı nedir?" ifadelerini kullandı.

Kürşad Zorlu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevki konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Önerimiz, söz konusu katılım teklifinin TBMM'ye sevk edilmeden önce mutlaka yukarıda bahsettiğimiz kaygılarımızı giderecek somut ve gerçekçi bir çerçeveye kavuşturulması gerektiği yönündedir. Bu tespit ve çekincelerimiz doğrultusunda ilgili protokolün TBMM'ye gelmesinden önce milletimiz adına gerekli gördüğümüz bu hususlarda nasıl bir ilerleme kaydedildiğini dikkatle takip ederek değerlendirme yapacağımızı kamuoyumuza arz ederiz."

"İYİ Parti, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edilme sürecini eleştirdi" haberi, 11 Temmuz 2023 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan İYİ Parti, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edilme sürecini eleştirdi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İYİ Parti, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edilme sürecini eleştirdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 13 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:18 Kamuda 'tasarruf' paketi açıklandı: Yeni araç alma ve kiralama yok
  2. 11:12 Döviz Kuru Dalgalanmalarında Neler Değişti?
  3. 11:08 Beşiktaş'ın Transfer Hedefi: Standard Liege'den Genç Yetenek!
  4. 10:55 Akit yazarından Erdoğan'a: En doğrusu da kongrede veliahdını çıkarmasıdır
  5. 10:50 Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal: Başıboş köpekler acısız şekilde itlaf edilmelidir
  6. 10:44 Asker kaçakları polise saldırdı
  7. 10:37 Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
  8. 10:30 Sinan Ateş’in arkadaşı Haluk Türk anlattı: Tolgahan Demirbaş bana Sinan’ın kalemini kırdılar dedi
  9. 10:23 İslam Memiş uyardı: Altın alacaklar dikkat
  10. 10:18 10 Haber yazarı Erdal Sağlam: Bazı bürokratların ballı maaşlarına tırpan geliyor
  11. 10:16 Gaziantep'te kadın cinayeti: Tartıştığı eşini öldürdü, oğlu ve damadını yaraladı
  12. 09:52 Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yu görevden aldı
  13. 09:46 Ekmeleddin İhsanoğlu: Bugün CHP bir noktaya geldiyse bu Kemal Bey’in sayesinde olmuştur
  14. 09:44 Yargıtay'da çifte seçim günü
  15. 09:37 Serenay Sarıkaya: Özgür ve cesur olmak zorundaydım
  16. 09:32 Otmar Szafnauer: Bence Perez Red Bull'da kalmaya devam edecek
  17. 09:27 Ali Yerlikaya duyurdu: 81 ilde 5 gün süren operasyon; 4 bin 995 kişi gözaltına alındı
  18. 09:21 Serdar Sertçelik: Yalan ve iftiralarla dolu 19 sayfalık beyanları bana zorla imzalattılar
  19. 09:13 İller Bankası Genel Müdürlük binasının maliyeti 274 milyon tadilatı 213 milyon
  20. 09:09 Soma maden faciasının 10. yılı: Maden içinden o güne ait güvenlik kamerası görüntüleri
Politika Haberleri