İYİ Parti’den ‘Emniyet’ yönetmeliğine tepki: Birçok suçla mücadelede zafiyet yaratacak

İYİ Parti’den ‘Emniyet’ yönetmeliğine tepki: Birçok suçla mücadelede zafiyet yaratacak

İYİ Parti’den ‘Emniyet’ yönetmeliğine tepki:... “Devlet aklının yerine seçim odaklı siyasi hesapların konumlandığının açık göstergesidir”

İYİ Partili Uğur Poyraz, “Emniyet mensuplarının sıklıkla tayin edilmesi, başta örgütlü suçlarla mücadele olmak üzere birçok suçla mücadelede zafiyet yaratacağı öngörülmesi gereken bir husustur” dedi.

“Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, yönetmeliğe ilişkin açıklama yaptı.

Yönetmelikle illerin ve ilçelerin görev süreleri yeniden belirlenmiş, kamuoyunda ‘şark görevi’ olarak bilinen 2’nci bölge illerindeki hizmet süreleri düşürülmüş, bazı bölgelerde ise görev süresi artırılmıştı.

Yönetmeliğin, “siyasi getiri umudu ile lehe olan hükümlerinin” hemen yürürlüğe gireceğini, “aleyhe olan hükümlerinin” ise 2024 yılına bırakıldığını belirten İyi Partili Poyraz, bu duruma ilişkin, “Devlet aklının yerine seçim odaklı siyasi hesapların konumlandığının açık göstergesidir” dedi.

"Kronikleşen sorun 3600 Ek Göstergedir"

Açıklamasında, “FETÖ sonrasında; “Emniyet Müdürleri Kararnamelerinin”, terfi mülakatlarının, tayinlerin kendilerini FETÖ’nün yerine ikame etmeye çalışan cemaat ve tarikatların savaş alanına döndüğü ve halen de devam eden zamanlarda; suça bulaşmadan, adaletten ayrılmadan, birilerini adamı olmadan görevlerini yapmaya çalışan emniyet mensuplarımız için yönetmelikle değil daha yapısal ve kalıcı düzenlemeler ile gerçek sorunlarının tespiti ve ortadan kaldırılması için mücadele verilmelidir” ifadelerine yer veren İyi Partili Poyraz polislerin yaşadığı sorunlara değindi.

İstanbul’da ortalama bir kiranın 5-6 bin TL olduğunu, 9 bin 500 TL maaş alan bir polis memuru için bu kirayı ödeyebilmenin mümkün olmadığını ifade eden İyi Partili Poyraz, “Haftada 40 saatin çok üzerinde çalışan, bayram-hafta sonu çalışması sebebi ile fazla mesaisi olmayan, tek maaş ile büyükşehirlerde artık yaşayamayan emniyet mensuplarımız için bir diğer kronikleşmiş sorun da; özellikle emekliliklerinde adeta hayati bir konuma gelmiş olan ve 2007 yılından beri söz verilip hala tutulmayan 3600 Ek Göstergedir” diye konuştu.

Yönetmeliğin polislerin hangi şartlarını iyileştirdiğini soran İyi Partili Poyraz’ın açıklamasında öne çıkan ifadeler şu şekilde sıralandı:

"Her tayin beraberinde yeni sorunları da getirecek"

"Mevcut uygulamada illerimiz, DOĞU ve BATI olarak 2 bölgeye ayrılmış iken, doğu illeri ve batı illeri kendi içerisinde de 2’şer bölgeye ayrılarak toplamda 4 bölge oluşturulmuştur. Böylece, doğudakiler için batıda, batıdakiler için doğudaki görev süreleri de zımni olarak uzatılmıştır. Meslek hayatları boyunca 4 defa mecburi tayine tabi tutulacak olan emniyet mensupları için her tayin beraberinde yeni sorunları da getirecektir. Meslek hayatı boyunca her tayin beraberinde; sınırlı lojman için minnet altına girme, ev arama-bulma, emlakçı komisyonu, güvence bedeli, ev toplama, yükleme, nakliye, yerleşme, çocukların okulu, çalışan eş ise çalışan eşin tayini, eş özel sektörde ise şehir değişikliği sebebi ile iş bulma gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Evleri sırtlarında gezecek olan emniyet mensupları için meslek hayatlarının zaten zor olan şartları duyarsızca daha da zorlaştırılmaktadır. Özellikle doğuda lojman konusu adeta kanayan yara olmuştur. Kritik bölgelerdeki görev ve nöbetlere giden kahraman emniyet mensuplarımız şehit edilmiştir. Sadece kendilerinin değil, eşlerinin, çocuklarının, kardeşlerinin, anne ve babalarının hepsinin bu vatan için ortaya koydukları fedakarlık için millet olarak şehit olduklarında değil yaşarken minnetimizi göstermeliyiz."

"İpkaların hangi şartlarla verileceği emniyet mensuplarımızın malumu"

"Bugüne kadar atama sisteminin kanayan yarası olan ipka (polis memurunun tayini çıktığı halde, bulunduğu görev yerinde idari kararla görevine devam etmesi) sisteminin adil ve objektif bir şekilde düzenlenmesine yönelik olarak, yeni yönetmelikte herhangi bir düzenleme yapılmadığını, üzüntüyle görmekteyiz. Mevcut halde, söz konusu ipka uygulaması; iktidarın, adam kayırmacı ve nepotist tavrının, acımasızca sürmesini sağlamaktadır. Ülkenin ihtiyaç duyulan her bölgesinde, fedakarca görev yapan Emniyet güçlerimizin büyük çoğunluğunun yanında, iktidarın karar vericilerinin ve bir takım kapalı ve anti demokratik grupların, iktidara akredite olmuş cemaat ve tarikatların koruması altındaki küçük ve seçkin bir grup Emniyet mensubunun; bu uygulama ile mevzuatı delerek, özellikle batı illerimizdeki büyük şehirlerimizde, meslek hayatına başladıkları ve meslek hayatlarını tamamladıkları inkar edilemez bir gerçektir. Yönetmelikte “ipka” 2 defa ile sınırlanmış ancak yine 2 tane daha imkan tanınmıştır. Bu ipkaların da hangi şartlarla verileceği emniyet mensuplarımızın ve hepimizin malumudur."

"Açık, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışından uzaklaşan yönetim sistemleri, bozulmaya ve kokuşmaya mahkumdur"

"Özellikle teknik bilgi, yeterlilik, deneyim gerektiren bazı birimlerde çalışan emniyet mensuplarının sıklıkla tayin edilmesi, başta örgütlü suçlarla mücadele olmak üzere birçok suçla mücadelede zafiyet yaratacağı öngörülmesi gereken bir husustur. Unutulmamalıdır ki; açık, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışından uzaklaşan yönetim sistemleri, bozulmaya ve kokuşmaya mahkumdur. İşte ısrarla ve kararlılıkla üzerinde durduğumuz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem dahilinde, kamuoyu ile paylaştığımız temel ilkeler, bahse konu hatalı ve ilkel uygulamaların çözümüne yönelik, köklü ve sürdürülebilir ilke ve yaklaşımları getirecek, tek çözümdür."

 

"İYİ Parti’den ‘Emniyet’ yönetmeliğine tepki: Birçok suçla mücadelede zafiyet yaratacak" haberi, 19 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İYİ Parti’den ‘Emniyet’ yönetmeliğine tepki: Birçok suçla mücadelede zafiyet yaratacak haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İYİ Parti’den ‘Emniyet’ yönetmeliğine tepki: Birçok suçla mücadelede zafiyet yaratacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:34 Beşiktaş-Ankaragücü maçının ilk 11'leri belli oldu
  2. 16:34 Prostat Kanseri Araştırmasıyla Yeni Organ Keşfi: Tüp Tükürük Bezi!
  3. 16:32 Özel açıkladı: Erdoğan'la haftaya görüşmeyi planlıyoruz
  4. 16:31 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: "Siyonist rejiminden geriye hiçbir şey kalmayabilir"
  5. 16:30 Dolandırıcılara Karşı Uyarı: Koç Holding'den Sahte Sosyal Medya Hesaplarına Dikkat Çağrısı
  6. 16:27 Özgür Özel: "Milletimize yeni ve demokratik bir anayasa kazandırana kadar gayretimiz sürecektir"
  7. 16:21 'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
  8. 16:07 Dolandırıcıların Yeni Yöntemi: Sahte Ev İlanlarıyla Kapora Avı!
  9. 16:07 Kibirli CEO'nun diploması sahte olabilir mi?
  10. 16:07 Beklenen An Geldi! Arda Güler Real Madrid'de İlk 11'de!
  11. 16:07 Süleyman Hurma'dan Çarpıcı Açıklamalar: Türkiye Ligi'nin Tescil Olmama Tehlikesiyle Karşı Karşıya!
  12. 16:06 Aslan Pençesini Gösterdi: Icardi'nin 23 Nisan'da Fenerbahçe'ye Gönderdiği Mesaj!
  13. 16:05 Müjdeli Haber! Koç Holding Ödemelerini Yarın Hesaplara Yatırıyor!
  14. 15:55 Katar açıkladı: Gazze'de uluslararası arabuluculuk rolümüze bağlıyız
  15. 15:22 İngiltere'de Morgda Cinsel Suç: Tutuklama ve Şok Edici İtiraf
  16. 15:16 Pavyon Dansı Moda Oldu! 'Dilber'Gece Kulübüne Taşındı!
  17. 15:04 Rakı Fiyatlarında Artış Bekleniyor: Hangi Markalar Zamlanacak?
  18. 15:03 Heyecan Verici Gelişme! PlayStation Oyunları Artık iPhone ve iPad'de!
  19. 15:03 Milyonları ilgilendiren gelişme: AKP'den emekli ve memur maaşlarında kritik değişiklik planı!
  20. 15:03 Serenay Sarıkaya ve Mert Demir Aşk Yaşıyor: İlk Kez El Ele Görüntülendi!
Gündem Haberleri