İYİ Partili Aytun Çıray: Şehitlerimiz adına Hulusi Akar’dan hesap soracağım

İYİ Partili Aytun Çıray: Şehitlerimiz adına Hulusi Akar’dan hesap soracağım

İYİ Partili Aytun Çıray: Şehitlerimiz adına ... İYİ Partili Aytun Çıray, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar‘ın 15 Temmuz’da genelkurmay başkanı olduğunu hatırlatarak, “Kendi kendime ant içtim ve dedim ki; şehitlerimiz adına Akar’dan bunların hesabını soracağım.” dedi

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Sözcü’den duayen gazeteci Uğur Dündar’ın sorularını yanıtladı. TBMM Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ağzını bozarak, kendisine ‘nah oy alırsınız’ sözleri hakkında konuşan Çıray, “Muaz­zam bir kibirle karışık derin bir korku da hissettim” dedi. Çıray’ın yanıtlarından öne çıkanlar şöyle:

“AKP’NİN SEÇİM SLOGANI AMERİKA’DAN ARAK”

-Milli Savunma Bakanı olarak Hulusi Akar’ın bir bilançoyu çıkarmasını sağlayacak çok kritik sorular sordunuz. Bu sorulara tatmin edici herhangi bir cevap alabildiniz mi?

“Maalesef hiçbir cevap alamadım. Ben gelmeden önce yaptığı sunum, tek adam rejimini karakterize eden bir belagat ve propaganda yığınından ibaretti. Çünkü iktidarlarını olabildiğince sürdürmek için sahte bir gerçeklik inşa etmeye çalışıyorlar. Nitekim, ‘Türkiye Yüzyılı’ sloganları da Amerikan Seçimlerinde kullanılan ‘Amerikan Yüzyılı’ sloganından araklanmış. Şimdi onun çerçevesine sun’i mi sun’i bir vizyon uyduruyorlar. Bu arada büyük büyük bedeller ödediğimiz kavgalıları ile de kim bilir ne tavizler vererek barışıyorlar. Böylece dışarıya da ‘ne isteyeceklerse verebilecek yegane aktör’ olduklarının mesajını veriyorlar. Tabii ki böyle bir ortamda değil savunma sanayiine ilişkin ayrıntılı sorularıma, ‘Altay Tanklarının’ akıbetine ilişkin sorumuzun cevabını dahi alamadım.”

“GÜÇ YOZLAŞMA EĞİLİMLİDİR”

-Sayın Çıray, medeni eleştiri ve tartışma üslubunuz son derece dikkat çekici. Muhataplarınızı in­citmemeye özen gösteriyorsunuz lakin sözünüzü de hiç esirgemiyor­sunuz. Nitekim Meclis’teki konuş­manızın daha başında Milli Sa­vunma Bakanı Hulusi Akar’ın bir öfke patlamasına maruz kaldınız. Ne yazık ki bu tür adaba aykırı tavırlar, siyasette çok yaygınlaştı. Size göre bunun sebepleri ne?

“Öfke patlaması da diyebilirsiniz, yirmi yıllık bir iktidarın ortaya çıkardığı kibir ve yozlaşmadan kaynaklanan saldırganlık da… Sayın Dündar, İngiliz tarihçi Lord Acton’ın çok ünlü bir sözü vardır: “Güç yozlaştırmaya eğilimlidir ve mutlak güç mutlaka yozlaştı­rır.” Burada “mutlak güç” ten kasıt otokratik rejimlerden başlayarak faşizme uzanan çizgidir. İçinde yaşadığımız 16 Nisan “ucube” rejimi böy­le bir çizginin üzerindedir. Halbuki demokratik parlâmenter rejimlerde, güçler ayrılığı, denge ve denetleme mekanizmaları ve özgür basın, yozlaşmayı sınırlar. İşte bu yüzden bizim İYİ Parti ola­rak, Sayın Meral Akşener lider­liğinde görev edindiğimiz hedef, mutlak kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik parlamenter rejimi çağın şartlarına uygun olarak inşa etmektir. Buradaki “mutlak” tanımlamasının altını tekrar çizmek istiyorum.”

-Neden?

“Şimdi biz, Genel Başkanımızın liderliğinde büyük bir seçim zaferine imza atacağımıza inanıyoruz. Ancak Sayın Meral Akşener’in Başbakanlığında talip olduğumuz devlet gücü sadece yürütme, yani hükümetin icraatları ile sınırlı ola­cak. Biz, bu görev ve yetkileri nasıl kullandığımızın gerek Meclis, gerekse yargı tarafın­dan kendi anayasal mekaniz­maları içinde denetlenmesini istiyoruz. Yani Sayın Akşe­ner denetlenebilir ve şeffaf bir Başbakan olmak istiyor. Madem güç, yani iktidar yozlaşma eğilimindedir, bu eğilimi engelle­menin tek yolu mutlak kuvvetler ayrılığıdır. En etkili şekli ise Genel Başkanımızın ısrarla vurguladığı gibi; bunun güçlendirilmiş parla­menter sistemle tesis edilmesidir.”

“FETÖ İLE SAHTE MÜCADELELERİNİ İFŞA ETTİM”

-Peki Sayın Hulusi Akar’ın size karşı sergilediği hid­deti ve o akıl almaz küfre varan tavrı da bu çerçevede mi değerlen­diriyorsunuz? 

“Ben Akar’da muaz­zam bir kibirle karışık derin bir korku da hissettim. Kısa­ca Akar korkuyor. Çünkü, tu­tanakları okuyanlar, diğer sorula­rımla onların kof yerlilik ve millilik iddialarını, sözde anti- Amerikancı politikalarını ve FETÖ ile sahte mücadelelerini ifşa ettiğimi göre­cekler. Mesela bu ucube rejimin oluşmasındaki payını hatırlattım. 15 Temmuz hain FETÖ Dar­besi ve isyan teşebbüsü esna­sında TSK’nın başındaki kişi sizdiniz, dedim. Uğur Bey, Meclis’te Milletin vekiline efelenen Akar, asıl o gece efelenme­liydi. Buna rağmen bu meşum olayı aydınlat­mak için kurulan Meclis FETÖ Darbesini Araş­tırma Komisyonu’nun davetine icabet etmediğini yüzüne vurdum.”

“HESABINI SORACAĞIM”

-Sayın Akar’a, “2003 yılı 4 Temmuz’unda Süleymaniye’de Türk Askerlerinin başına çuval geçirilmesi emrini veren Amerika Kara Kuvvetleri Komutanı Ray­mond Odierno’dan 27 Ocak 2015 tarihinde bir liyakat nişanı aldınız. Sizin bu ödülü aldığınız sırada PKK’lılar İdil’de silahlarıyla geçit töreni yapıyorlardı. TSK’nın kurumsal onurunu yaralayan bu kişi aracılığı ile verilen bu nişanı neden kabul ettiniz?” diye sor­dunuz. Sizi bu soruyu sormaya yönelten temel etken neydi?

“Devlette çok üst düzey sorumluluk sahibi olanların devletin ve milletin itibarını korumak gibi bir gö­revleri vardır. Hulusi Bey gibi TSK’nın kurumsal onurunu en üst düzeyde temsil eden birinin, bu onuru zedeleyen bir eden kişiden herhangi bir nişan alamayacağını idrak edememiş oluşu, beni çok yaralamıştı. İtirazım ABD’den bir madalya almasına değil, gözbebeğimiz Türk Silah­lı Kuvvetlerinin haysiyetini yaralayan bir cürmün sahibi olan “Çuvalcı Paşa”dan al­masınaydı. Üstelik o ödülü al­dığı esnada PKK İdlib’de silah­larla geçit töreni yapıyordu. PKK bu tür geçit törenleri yapıp, küstahça bir cesaretle hendek savaşları için valile­rin kaymakamların, garni­zon komutanlarının gözleri önünde hazırlıklarını sürdü­rüyordu. O dönemde açılan PKK hendeklerini kapatırken 793 şehit verdik.

Sonra da kendi Genelkurmay Başkanlığı döneminde en yakınına aldığı generaller, 15 Temmuz hain kalkışmasında FETÖ başrol­lerdeydiler. Kendisini esir aldılar. O gece vatandaşlarımız, kendilerini koruması gerekenle­ri korurken şehit oldular. Buna rağmen Bakanlığı döneminde bir FETÖ’cü generali Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat dairesine atamaları üzerine kendi kendime ant içtim ve dedim ki; şehitlerimiz adına Akar’dan bunların hesabını soracağım.”

"İYİ Partili Aytun Çıray: Şehitlerimiz adına Hulusi Akar’dan hesap soracağım" haberi, 27 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 27 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İYİ Partili Aytun Çıray: Şehitlerimiz adına Hulusi Akar’dan hesap soracağım haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İYİ Partili Aytun Çıray: Şehitlerimiz adına Hulusi Akar’dan hesap soracağım 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  2. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  3. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  4. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  5. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  6. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  7. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  8. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  9. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  10. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  11. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  12. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  13. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  14. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  15. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  16. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  17. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  18. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  19. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  20. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
Politika Haberleri