İYİ Partili Yılmaz'dan Bakan Nebati'ye çağrı gecikmedi: Dilerseniz bir yayında tüm bu konuları tartışabiliriz

İYİ Partili Yılmaz'dan Bakan Nebati'ye çağrı gecikmedi: Dilerseniz bir yayında tüm bu konuları tartışabiliriz

İYİ Partili Yılmaz'dan Bakan Nebati'ye çağrı... İYİ Partili Bilge Yılmaz, iktidarın IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddia etmiş Bakan Nebati ise "Türkiye’nin IMF’den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır." diyerek iddiaları yalanlamıştı.

Nebati'nin açıklamalarının ardından Yılmaz, “IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir“ diyerek Nebati’yi bir yayında tartışmaya davet etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz'ın bir televizyon programında 'Türkiye, IMF'den 6,5 milyar dolar borç aldı' iddialarını yalanlamıştı. Yılmaz'dan Nebati'ye cevap geldi. Yılmaz, "IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Yılmaz, Bakan Nebati'ye "Dilerseniz birlikte katılacağımız bir yayında tüm bu konuları tartışabiliriz. Bu sayede vatandaşlarımızı da gerçek anlamda bilgilendirmiş oluruz." diyerek çağrıda bulundu.

"İktidar IMF'den 6.5 milyar dolar borç aldı"
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Habertürk TV'de Fatih Altaylı'nın programında iktidarın IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişti. Yılmaz'ın iddialarını reddeden Nebati, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Sayın Prof. Bilge Yılmaz, dün katıldığınız bir yayında Türkiye’nin IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişsiniz. Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da bilip çarpıtıyorsunuz. İki durum da sizin adınıza üzücü.

Ben size durumu anlatayım; Uluslararası Para Fonu (IMF) üye ülkeleri desteklemek amacıyla SDR (Special Drawing Rights – Özel Çekme Hakkı) tahsisatı, başka bir ifadeyle koşulsuz rezerv desteği sağlamaktadır. SDR tahsisatları üye 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır.

Geçtiğimiz yıl; ABD’ye 112,9 milyar ABD doları, Almanya’ya 36 milyar ABD doları, Güney Afrika’ya 4,15 milyar ABD doları tutarında rezerv imkânı sağlanmıştır. Türkiye’ye ise, IMF’deki kota payına karşılık gelmek üzere 6,3 milyar ABD doları tahsis edilmiştir. IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır. Türkiye’nin IMF’den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır."

Yılmaz'dan Nebati'ye cevap


Bakan Nebati'nin açıklamalarının ardından İYİ Partili Yılmaz sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklamalarda bulundu. Yılmaz'ın açıklamaları şöyle;

Sayın Bakan Nureddin Nebati, halkımızı aydınlatma çabanız için teşekkürler. IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir. Her ne kadar SDR faizi düşük olsa da bir borç yükü oluşturmakta ve borç ödeme kapasitemizi de olumsuz etkilemekte. Yani SDR bir tür kredi kullanma hakkıdır (Credit Line). Sayın Altaylı’nın programında belirttiğim gibi bir kredi alma hakkı elde ettik. Bu miktarı da Merkez Bankası rezervlerimize ekledik. Detayını öğrenmek isteyenler aşağıdaki linkten 26-30. paragrafları okuyabilirler. Rezerv konusuna girmişken Merkez Bankası 2019-2020 döneminde 128 milyar dolar ve bu sene şu ana kadar 70 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirdi. Bu konuda da aynı hassasiyeti göstermenizi ve açıklama getirmenizi bekliyoruz. Son olarak, dilerseniz birlikte katılacağımız bir yayında tüm bu konuları tartışabiliriz. Bu sayede vatandaşlarımızı da gerçek anlamda bilgilendirmiş oluruz."

"İYİ Partili Yılmaz'dan Bakan Nebati'ye çağrı gecikmedi: Dilerseniz bir yayında tüm bu konuları tar." haberi, 09 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İYİ Partili Yılmaz'dan Bakan Nebati'ye çağrı gecikmedi: Dilerseniz bir yayında tüm bu konuları tar.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İYİ Partili Yılmaz'dan Bakan Nebati'ye çağrı gecikmedi: Dilerseniz bir yayında tüm bu konuları tar.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:46 Temmuz Ayında Asgari Ücrete Zam Yapılmayacak
  2. 16:40 İbrahim Tatlıses'ten şok sözler; ‘Yok öyle beleşten bir hayat’
  3. 16:32 Uğur Dündar'dan babalık davasıyla ilgili şok sözler!
  4. 16:21 Nafaka Kriz Ahu Yağtu'ya Eski Eşi Cem Yılmaz'dan Sert Uyarı Geldi!
  5. 16:13 Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlandı!
  6. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
  7. 16:00 PFA, İsrail Futbol Federasyonu'nun FIFA Üyeliğinin Sonlandırılması İçin Çağrı Yaptı
  8. 15:54 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Son 24 Saatte 71 Ölü: Toplam Can Kaybı 33.970'a Yükseldi
  9. 15:49 Süt Fiyatlarına Yüzde 8.5 Zam: Mayıs Ayında Etkisi Artacak
  10. 15:44 Tahin: Lezzetin Ötesinde Sağlığa Yararlı Bir Süper Gıda
  11. 15:36 Beyin kanaması geçiren Nuri Alço'dan haber var!
  12. 15:29 Melisa Döngel Hayalindeki Rolü Açıkladı!
  13. 15:26 Fenerbahçe'nin Savunma Hattında Transfer Hareketliliği: Luan Peres'e Brezilya'dan Teklif Geldi!
  14. 15:22 İran Devrim Muhafızları, İsrail'e nükleer tesislerinin hedefleneceği uyarısında bulundu
  15. 15:20 Finlandiya'dan Göç Politikasında Sıkı Tedbir: Yabancıların Vatandaşlık İşlemleri Zorlaşıyor
  16. 15:19 Mariya Zaharova: "Ortadoğu'daki gerilimden ABD sorumlu"
  17. 15:19 BM: "Gazze'deki okulların yüzde 80'den fazlasının yıkıldı"
  18. 15:17 Dev kulüp Arda Güler için gözünü kararttı ve teklifini yaptı! Transfer olmak için tek şart!
  19. 15:15 Sel Sularında Mahsur Kalan Kedi, Dubai'de Araca Tutunarak Yardım Bekledi
  20. 15:11 Hindistan'da Başbakan Modi'nin Yapay Zeka Kullanarak Seçim Propagandası Tartışması
Ekonomi Haberleri