James Webb Teleskobu kullanılarak 13 milyar yıl öncesine ait kuasarlar araştırıldı
James Webb Teleskobu kullanılarak 13 milyar ... MIT araştırmacıları, "Astrophysical Journal" dergisinde yayımlanan çalışmalarında, 13 milyar yıl öncesine ait beş eski kuasarın çevresini inceledi. Çalışmanın baş yazarı Anna-Christina Eilers, bu kuasarların yoğun madde alanlarında değil, daha izole bölgelerde yer aldığını ifade etti.
Kuasar, merkezinde aktif bir süper kütleli kara delik bulunduran galaksilerin son derece parlak çekirdekleridir. Kara delik, çevresindeki gaz ve tozları kendine çekerken büyük bir enerji patlaması meydana getirir; bu nedenle kuasarlar evrendeki en parlak cisimler arasında yer alır. Araştırmalar, kuasarların Big Bang'den sadece birkaç yüz milyon yıl sonra gözlemlenmeye başladığını göstermektedir. Ancak bu kadar kısa bir sürede bu denli parlak ve büyük olabilmelerinin gizemi hâlâ çözülmemiştir.
Yeni Gözlemler
MIT öncülüğündeki bir araştırmada, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak 13 milyar yıl öncesine gidildi. Beş eski kuasarın çevresel koşulları incelendi ve bu kuasarların etrafında beklenmedik bir çeşitlilik gözlemlendi. Bazı kuasarlar, 50'den fazla komşu galaksinin bulunduğu yoğun bölgelerde yer alırken, diğerleri yalnızca birkaç galaksinin bulunduğu daha boş alanlarda tespit edildi.
Kuasarların Yalnızlığı
Bu yalnız kuasarların varlığı, fizikçilerin erken evrende bu kadar parlak nesnelerin nasıl oluştuğu konusundaki anlayışlarını zorlamaktadır. MIT fizikçisi Anna-Christina Eilers, "Bu kuasarların büyümesi için yeterli besin kaynaklarının olmadığını görmek, oldukça şaşırtıcı. Bazı kuasarların, çevrelerinde görünmeyen toz bulutlarıyla gizlenmiş galaksilerle çevrili olabileceği ihtimali mevcut," dedi.
Gelecek Araştırmalar
Eilers ve ekibi, bu kuasarların büyüme süreçlerini anlamak amacıyla tozlu bölgeleri incelemeyi planlıyor. Araştırmanın bulguları, süper kütleli kara deliklerin nasıl büyüdüğüne dair önemli soruları gündeme getiriyor. Eilers, "Elde ettiğimiz sonuçlar, bu süper kütleli kara deliklerin büyüme sürecinin hâlâ tam olarak anlaşılmadığını gösteriyor," diye ekledi.
"James Webb Teleskobu kullanılarak 13 milyar yıl öncesine ait kuasarlar araştırıldı" haberi, 19 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan James Webb Teleskobu kullanılarak 13 milyar yıl öncesine ait kuasarlar araştırıldı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. James Webb Teleskobu kullanılarak 13 milyar yıl öncesine ait kuasarlar araştırıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 25 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.