Japon Uzmandan Kritik Uyarı: Afyon’daki 4 Fay Hattına Dikkat!
Japon Uzmandan Kritik Uyarı: Afyon’daki 4 Fa... Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar’da dört aktif fay hattının büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Olası bir depremin 7.5 büyüklüğüne ulaşabileceğini ifade eden Moriwaki, bölgenin zayıf zemin yapısına vurgu yaparak şehir merkezindeki yapıların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi..
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen "Depreme Hazır mıyız" konulu söyleşide önemli açıklamalarda bulundu. Bölgenin deprem riski, zemin yapısı ve yapılaşma politikalarına dair çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Moriwaki, alınması gereken önlemleri sıraladı.
"AFYON’DA YÜKSEK BINALAR TEHLIKELI"
Afyonkarahisar'ın zemin yapısını analiz eden Moriwaki, bölgenin alüvyon zemin özelliklerine sahip olduğunu belirtti. Alüvyon zeminin tarım için uygun olduğunu ancak yüksek bina inşası için risk taşıdığını ifade eden uzman, şu sözleriyle dikkat çekti:
"Afyonkarahisar’da Belediye Başkanının yüksek binalara izin vermeme kararı çok yerinde bir adım. Bu bölgede 3-4 kattan yüksek binaların inşası uygun değil. Eğer yüksek binalar yapılacaksa, zemini uygun hale getirmek veya kazıklı sistem kullanmak şart."
TOKİ projelerinde yapılan zemin etüt çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini belirten Moriwaki, bu tür projelerin istisna olabileceğini, ancak genel olarak bölgenin yüksek yapılaşmaya uygun olmadığını vurguladı.
"TÜRKIYE’DE KAÇAK YAPI SORUNU ÇÖZÜLMELI"
Türkiye ve Japonya’daki depremleri karşılaştıran Moriwaki, Türkiye’nin dünyada deprem ölümlerinde üçüncü sırada yer aldığını hatırlatarak, yapı denetimi ve kaçak yapılaşma konularında uyarılarda bulundu.
"Kahramanmaraş Depremi'nde gördük ki yapı denetimi yapılmış binalar hasar almadı. Ancak Türkiye'deki yapı stokunun yüzde 50’sinden fazlası izinsiz ve kaçak. Belediyelerin bu yapılardan haberi yok. Kaçak yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemeli."
1999 Marmara Depremi'ni Türkiye'de yaşadığını söyleyen Moriwaki, o dönemin ardından başlatılan yapı denetim sisteminin önemine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Bir bina doğru tekniklerle inşa edilirse depreme dayanıklı olur. Gelecekte izinsiz yapılar için daha sıkı tedbirler alınmalı. Belediyeler, yapı denetimini titizlikle yürütmeli."
"DEPREM EĞITIMI VE TATBIKATLAR HAYATI ÖNEMDE"
Japonya’daki deprem önlemleri ve eğitim politikalarından örnekler sunan Moriwaki, Türkiye’nin deprem bilinci oluşturma konusunda eksikliklerini dile getirdi:
"Japonya’da okullarda deprem eğitimi ayrı bir ders olarak veriliyor ve ayda iki kez tatbikat düzenleniyor. Türkiye’de ise yılda bir veya iki kez yapılan tatbikatlar kesinlikle yeterli değil. Çocuklar bir önceki yıl yaptıkları tatbikatı unutuyor. Sürekli eğitim ve düzenli tatbikatlar, deprem bilinci oluşturmak için çok önemli."
AFYONKARAHISAR’A KRITIK UYARILAR
Konuşmasının sonunda Afyonkarahisar halkına seslenen Moriwaki, zemin yapısına uygun yapılaşmanın önemine ve deprem risklerine karşı bilinçlenmenin gerekliliğine dikkat çekti.
"Afyonkarahisar’da depreme dayanıklı yapılaşma ve alınacak önlemler hayati bir konu. Doğru tekniklerle yapılan binalar, insanların hayatını kurtarabilir. Depreme hazır olmak için zemin yapısına uygun yapılaşma ve düzenli eğitim şart."
Japon uzman, Türkiye’nin depremle mücadelede daha bilinçli adımlar atması gerektiğini vurguladı. Afyonkarahisar’daki söyleşi, deprem risklerine karşı alınması gereken önlemleri yeniden gündeme taşıdı.
"Japon Uzmandan Kritik Uyarı: Afyon’daki 4 Fay Hattına Dikkat!" haberi, 27 Aralık 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Aralık 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Japon Uzmandan Kritik Uyarı: Afyon’daki 4 Fay Hattına Dikkat! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Japon Uzmandan Kritik Uyarı: Afyon’daki 4 Fay Hattına Dikkat! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.