Japonca Dilinin Hız Sırrı: Lyon Üniversitesi'nin Çarpıcı Araştırması

Japonca Dilinin Hız Sırrı: Lyon Üniversitesi'nin Çarpıcı Araştırması

Japonca Dilinin Hız Sırrı: Lyon Üniversitesi... Dilbilim çalışmaları, Japonca'nın en hızlı dil olduğunu ortaya koyuyor. Lyon Üniversitesi'nin araştırması, Japonca'nın saniyede 7,84 heceyle öne çıktığını gösteriyor. Ancak, farklı dillerin hızı ve bilgi yoğunluğu arasındaki denge şaşırtıcı sonuçlar sunuyor. Detaylar için haberimizi okuyun!

Dil hızı ve bilgi yoğunluğu arasındaki ilişkiyi keşfeden dilbilim çalışmaları, Japonca'nın en hızlı dil olduğunu gösteriyor. Lyon Üniversitesi'nin araştırması, saniyede 7,84 hece ile Japonca'nın öne çıktığını belirtiyor. Ancak, dilbilimcilerin dikkatini çeken şaşırtıcı bir denge var: 'bilgi-hafif' diller, 'bilgi yoğun' dillerden daha hızlı konuşuluyor. Detaylar için makalemize göz atın!

Elbette konuşma hızı kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar yavaş konuşurken, bazıları kelimeleri makineli tüfek gibi tükürür. Benzer şekilde, çoğu kişi ortama, ruh haline vb. bağlı olarak konuşmalarının temposunu değiştirecektir.

Ancak bir dilin hızını incelemenin en yaygın kabul gören yollarından biri saniyedeki hece sayısıdır. Çok sayıda dilbilim çalışması bu ölçüyü incelemiş ve çoğu aynı sonuca varmıştır: Japonca en hızlı dildir. Lyon Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından 2011'de yapılan bir araştırma, yedi farklı dile baktı ve onları saniye başına hecelerine göre sıraladı. Japonya saniyede 7,84 hece ile birinci olurken, onu İspanyolca (saniyede 7,82 hece), Fransızca (7,18), İtalyanca (6,99), İngilizce (6,19), Almanca (5,97) ve Mandarin (5,18) izledi.

İlginç bir şekilde, bir dilin algılanan hızının aynı zamanda ne kadar bilgi kodlayabildiğiyle de ilgisi olabilir. Lyon Üniversitesi'nin 2019'da yaptığı bir başka çalışma, hece başına bilgi açısından Avrupa ve Asya'daki 17 farklı dili inceledi. Japonca görünüşte hızlı konuşulmasına rağmen her hecede çok fazla bilgi barındırmaz. Belki de araştırmacılar, cümleleri daha fazla anlamla doldurmak amacıyla dilin daha hızlı konuşulduğunu düşünüyor.

"Bazı dillerin ötekilerden daha hızlı konuşulduğuna dair sağlam kanıtlar buluyoruz (örneğin, Japonca ve İspanyolca konuşanlar, Vietnamca ve Tayca konuşanlara göre saniyede ortalama yüzde 50 daha fazla hece üretiyor). Ayrıca bazı diller, ses bilimi ve dilbilgisi sebebiyle hece başına daha fazla bilgi 'paketliyor' (örneğin, İngilizce, Japonca'da mümkün olandan yaklaşık 11 kat daha fazla hece türüne sahiptir)," 2019 çalışmasının ortak yazarı Dan Dediu şunları söyledi: Bir açıklamada.

"Ancak, daha da önemlisi, ikisi arasında öyle bir denge var ki, 'bilgi-hafif' diller 'bilgi yoğun' dillerden daha hızlı konuşuluyor ve bu oran dünyadaki tüm dillerde ortalama 39 bit/saniye oranında dengeleniyor. bizim örneğimiz. Çılgın, değil mi?" diye ekledi, çalışmanın yazarı Dr. François Pellegrino.

Ancak tüm bu bulguları bir tutam tuzla almalısınız. Pek çok kişi, sağlam verilerin, farklı diller ve lehçeler arasında önemli tempo farklılıkları olduğu iddiasını desteklemediğine katılmıyor.

1960'larda yapılan daha eski bir araştırma, altı Japonca konuşan ve altı Amerikan-İngilizce konuşan kişinin konuşma oranlarını karşılaştırdı ve iki grup arasında konuşma hızında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna vardı.

Bu dilbilimsel çalışmaların birçoğunun, dünyada var olan diğer binlerce farklı dili göz ardı ederek Avrupa ve Doğu Asya dillerine odaklanmış olması da dikkat çekicidir. Dünya nüfusunun neredeyse yarısının ana dili olarak yalnızca on dilden birini konuştuğu doğru olsa da, tüm varsayımlara meydan okuyabilecek çok sayıda ilginç ve harika dil var.

"Japonca Dilinin Hız Sırrı: Lyon Üniversitesi'nin Çarpıcı Araştırması" haberi, 31 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 31 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Japonca Dilinin Hız Sırrı: Lyon Üniversitesi'nin Çarpıcı Araştırması haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Japonca Dilinin Hız Sırrı: Lyon Üniversitesi'nin Çarpıcı Araştırması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:21 Baş ağrılarınızın nedeni boynunuz olabilir
  2. 09:53 Sigara cep yakacak: Bir zam daha geldi
  3. 09:48 Ekrem İmamoğlu: Artık, daha iyi bir gelecek adına, birlikte çalışmanın tam zamanıdır
  4. 09:43 Miras paylaşımında yeni süreç: Her evlat kendi payı için bunu yapmak zorunda
  5. 09:36 Seren Serengil'in 'hasta yemeği' gündem oldu: Sushi ile iyileşmeye çalıştı
  6. 09:32 Diyanet: Haftanın dört günü biftek, bonfile, rosto, iskender gibi etli yemekler ana yemek olacak
  7. 09:25 "Daltonlar" suç örgütüne operasyon: 14 kişi gözaltında
  8. 09:20 Yerli diziler ekranında yaprak dökümü
  9. 09:18 İliç’teki maden faciasında 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı
  10. 08:54 SBK'den "tezgah kuruldu" iddiası: Dönünce onlarla canlı yayında hesaplaşacağım
  11. 08:50 Hastanelerde randevu sorunu
  12. 08:46 Diyanetten beş yıldızlı otelde müzikli eğlenceli toplantı: “Fotoğraf paylaşmayın”
  13. 08:38 Yaşar Alptekin'den giyimini eleştirenlere cevap: Peygamber Efendimiz yaşasaydı böyle giyinirdi
  14. 08:35 Mahmut Tuncer estetik yaptırdı
  15. 08:28 İstanbul'da ekmeğe zam yolda
  16. 08:24 Evlilik hazırlığındaki Ümit Özlale ve Serap Belovacıklı'dan ilk paylaşım
  17. 08:21 Yıldırım isabet eden asker hayatını kaybetti
  18. 08:17 Kastamonu Belediye Meclisi’nde TÜGVA tartışması: Artık halkın çıkarları için hizmet edeceğiz
  19. 08:12 Murat Ağırel yazdı: Kadir Mısıroğlu ölmedi yaşıyor
  20. 08:08 İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir
Yaşam Haberleri