Japonya ayakta: Hüsrandan zafere bir futbol mucizesi

Japonya ayakta: Hüsrandan zafere bir futbol mucizesi

Japonya ayakta: Hüsrandan zafere bir futbol ... Dünya Kupası eleme maçlarında büyük sürpriz yaparak Almanya’nın ardından İspanya’yı da 2-1 yenip E Grubu’nun lideri olarak son 16’ya kalan Japonya’da bayram var.

Samuray Mavililer’in taraftarları ve Japon futbol yorumcuları bu başarıyı “disiplin, azim, meydan okuma ruhu” şeklinde açıklıyorlar.

Japonya’nın 54 yaşındaki antrenörü Hajime Moriyasu ise 29 yıl önce Japon milli takımda oyuncu olarak yer aldığı ve yine Doha’da oynanan Dünya Kupası Asya elemelerinin son saniyesinde Japonya’nın Irak’a yenilmesiyle elinden kaçan şansın hüznünü ülkesi için zafere dönüştürmüş oldu.  

Japonya saatiyle sabah 4’te başlayan İspanya maçını seyretmek için başkent Tokyo ve ülkenin ikinci büyük kenti Osaka’da halk barlara doluştu, meydanlara kurulan büyük ekrandan milli takımlarını destekledi.

Herkesin gözü kulağı bir yanda Doha’daki Khalifa Ululslararası Stadında, öte yanda da 40 kilometre ötede daha erken başlayan Almanya-Kosta Rika maçındaydı.

Zira maçın favorisi Almanya galip gelirse Japonya’nın gruptan çıkabilmesi için İspanya’yı mutlaka yenmesi gerekiyordu.   

Dört dünya şampiyonluğu bulunan Almanya’nın Kosta Rika karşısında bir ara 2-1 geriye düşmesiyle Japonya’nın ümitleri artsa da o maçın 4-2 Almanya lehine bitmesi Japon taraftarları bir anda endişeye sürükledi.

Kaoru Mitoma’nın çizgi dışına çıkıp çıkmadığına bakmadan azimle son dakikada çevirdiği topa Ao Tanaka’nın bitirişi yapmasıyla Japonya 2-1 öne geçti.

Dünya Kupası tarihinde unutulmayacak anlardan biri olan o gol Kalan dakikalarda disiplinini bozmayan Japonya dev rakibi İspanya’nın gol atmasına engel oldu.

Bitiş düdüğüyle beraber Tokyo’nun neon ışıklar ve dev ekranların olduğu en kalabalık kesişim noktası Shibuya’nın ünlü Scramble Crossing’i birbirine coşkuyla sarılan ve sevinçten ağlayan taraftarlarla doldu.

Ülkedeki gazeteler ise zaferi kutlayan başlıklar atıyor. The Japan Times “Japonya imkansız İspanya zaferiyle Dünya Kupası tarihine nefes kesen yeni bir bölüm ekliyor” derken Tokyo Shimbun ise Batı medyasının zaferi şaşkınlıkla karşılamasını başlığa taşıyor ve Mitoma’nın yıllar önce Diego Maradona’nın “Tanrı’nın eli” gibi olay yaratan çizgideki top hamlesinden bahsediyor.

Japon taraftarlar zaferlerini sokaklarda kutladı

Doha Hüsranı

Mainichi Gazetesi’ne konuşan 55 yaşındaki Takamitsu Masui adlı taraftar, alınan sonucu “mucize” olarak nitelendirip Japonya’nın azmini “Doha Hüsranı’na” bağladı.

1994’te Amerika’da yapılan Dünya Kupası için Asya ülkeleri arasında son bileti almak için Irak ve Japonya 28 Ekim 1993’te Doha’da karşı karşıya gelmiş, 2-1 önde olan Japonya 90+1’de Iraklı Jaffar Omran’ın attığı golle elenmiş ve yıkılmıştı.

Japon taraftarların belleklerine kazınan bu şanssız deneyime de bu nedenle bugün de  “Doha Hüsranı” deniliyor.

O günlerde takımda orta saha oyuncusu olarak görev yapan bugünkü antrenör Hajime Moriyasu, Omran’ın bir başka Japon oyuncuyu geçip kendisinin karşısına çıktığını lakin o anda ayaklarına zincir bağlanmış gibi çakılıp kaldığını hatırlıyor.

Topun başının üzerinden süzüldüğünü ve Japonya filelerine gittiğini gören Moriyasu, “Sanki yavaş çekim bir film izliyordum” diye anlatıyor.

Sonrası ise tam bir hüsran. Kendi kendine, “Kazanmalısın. Gerisi boş” diyor.   

Japonya geçmişte fiziksel üstünlük ve kültürel olarak bir futbol ülkesi olarak görülmüyordu. Ancak son zamanlarda bu imaj değişti.

Makoto Kawaguçi, 40 yıldır futbol oynayan ve geçen yıl 50 yaş üstü turnuvada oynadığı takımı Japonya şampiyonu olan bir veteran sporcu.

Japonya’da futbolun sosyal dinamiklerini, “Beyzbolun aksine futbolda antrenörler çok daha destekleyici, profesyonel oyuncular kariyerlerine amatör takımlara antrenörlük yaparak devam edebiliyor ve yurtdışında daha fazla ülkede oynama şansı var” şeklinde açıklıyor.   

Japonya, bugüne dek sadece 2002’de Güney Kore ile ortak ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası’nda, 2010’da Güney Afrika’da ve 2018’de Rusya’da yapılan Dünya Kupalarında son 16’ya kalma başarısı gösterdi.

Ancak 2018’deki turnuvada kötü şans, Japonya’nın yardımcı antrenörlerinden biri olan Moriyasu’nun peşini yine bırakmıyor.

Bu sefer de Japonya, Belçika ile oynadığı ve 2-0 önde olduğu maçı son 15 dakikada yediği üç golle verip yine eleniyor.

Moriyasu, Japon oyuncuların üzüntüyle sahada yığılıp kalmasına tanıklık ediyor.

Mucize gerçekleşiyor

Belçika yenilgisinden sonra başarmak için ant içen Moriyasu dünya standartlarında bir oyuncu kadrosu ortaya çıkarmak için Avrupa liglerinde başarıyla oynayan 20 yaşlarındaki genç Japon oyuncuları üç yıl boyunca yakın takibe alıyor ve bugün Almanya ve İspanya’yı yenen Japon milli takımını bu oyunculardan kuruyor. 

Bunlardan SC Freiburg’da oynayan Ritsu Doan, Fransız Reims takımından Junya Ito ve VfB Stuttgart’ta oynayan Wataru Endo milli takımın bel kemiğini oluşturan oyuncular.

Moriyasu, kendisinin oyuncu olarak yıkamadığı “son 16 duvarını” yıkmaları için tüm oyuncularından sadece iki şey istiyor: Dünya standardında oyun gücü ve Dünya Kupası’nda başarılı olma hırsı.

Futbolculardan kendilerine güvenmelerini, futbolda dünya çapındaki rakipleriyle aynı seviyede oldukları anlayışını geliştirmelerini ve onlardan gözlerinin korkmaması gerektiğini öğretiyor.

Japonya Futbol Federasyonu da bu çabaya dahil oluyor ve Düsseldorf’ta bir ofis açıyor.   

2022’ye gelindiğinde Japonya, Dünya Kupası eleme grubunda aralarında toplam beş dünya şampiyonluğu bulunan İspanya ve Almanya’nın da olduğu “Ölüm Grubu’na” düşünce Moriyasu aksine seviniyor.

“Geçmişte dünya şampiyonu olmuş iki takıma karşı oynamak şansı her zaman nasip olmaz” diyor.

Almanya ve İspanya karşısında 2-1’erlik mucizevi galibiyetler alan oyuncuları sahada bu defa sevinçten yığılıp kalınca Moriyasu da büyük bir coşku yaşıyor.

Japon taraftarları rüyanın devam etmesini diliyorlar, “Bu gidişle Japonya Dünya Kupası’nı bile alabilir” diyorlar.

İspanya galibiyetini bir barda seyredip kutlamalara katılan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Kento Otani, “Japonya’nın kazanacağını kesinlikle biliyordum. Bir sonraki rakip Hırvatistan’a da yenilmeyeceğiz” diyor.         

"Japonya ayakta: Hüsrandan zafere bir futbol mucizesi" haberi, 02 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 02 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Spor kategorisi altında bulunan Japonya ayakta: Hüsrandan zafere bir futbol mucizesi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Japonya ayakta: Hüsrandan zafere bir futbol mucizesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Spor konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:41 Hamas lideri İsmail Haniye, İstanbul’da İsmailağa Cemaati'ni ziyaret etti
  2. 09:35 Bahçeli’nin şarkısının söz yazarı konuştu
  3. 09:31 Mülkiye müfettişleri geldi: Diyarbakır Büyükşehir’de incelemeler başlıyor
  4. 09:21 Husiler, Aden Körfezi’nde bir İsrail gemisini vurduklarını açıkladı
  5. 09:17 İsias Otel davası ikinci duruşması bugün görülecek: Kıbrıslı aileler 3 talepte bulunacak
  6. 09:08 Cem Yılmaz'dan Hasan Can Kaya'ya gönderme
  7. 09:04 İnsan sağlığının hiçe sayılıyor: Et ve Süt Kurumu'nun ithal etlerinde yönetmeliğe aykırı uygulama
  8. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı
  9. 08:50 Cemaat içerisindeki bölünme milyonlarca liralık vurgunu ortaya çıkardı
  10. 08:47 THY’deki huzur hakları dudak uçuklatıyor
  11. 08:39 AK Partili başkan parayla ödül aldı ödemesini İYİ Parti’ye bıraktı
  12. 08:34 Serdar Ortaç'tan peş peşe itiraflar: Paramın biteceğine inanamazdım
  13. 08:30 Bir dizi için daha final kararı
  14. 08:25 Kızılay, 'taşınmaz' bağışlarını satışa çıkardı: Gelen parayla Ankara'da AVM yenileyecek
  15. 08:21 Depremde yakınını yitirene çirkin teklif: Davadan çekil ne istersen verelim
  16. 08:14 Nuray Babacan: AK Parti Kulislerinde Bahçeli’nin mesajları tartışılıyor
  17. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  18. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
  19. 08:01 Bir hadise var can ile canan arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor
  20. 07:58 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sağanak uyarısı
Spor Haberleri