Japonya Dünya'nın ilk ahşap uydusunu yörüngeye gönderdi
Japonya Dünya'nın ilk ahşap uydusunu yörünge... Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Ormancılık işbirliğiyle geliştirilen LignoSat, SpaceX aracılığıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek. Ahşap malzeme ile üretilen uydu, uzayda dayanıklılığını test edecek ve çevresel etkiyi azaltacak.
LİGNOSAT: UZAYDA AHŞAP TEKNOLOJİSİ
Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Ormancılık işbirliğiyle geliştirilen LignoSat, SpaceX aracılığıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek ve ardından Dünya'nın ortalama 400 kilometre yüksekliğindeki yörüngeye fırlatılacak. Bu gelişmeyi CNN duyurdu.
NEDEN AHŞAP?
Araştırma ekibi, ahşabın uzayda kullanılabilecek bir malzeme olduğunu kanıtlamak için NASA onaylı bir ahşap uydu geliştirmeye karar verdi. Kyoto Üniversitesi ormancılık profesörü Koji Murata, "1900'lerin başındaki uçaklar ahşaptan yapılıyordu. Ahşap bir uydu da mümkün olmalı," dedi. Murata, ahşabın uzayda, Dünya'dakinden daha dayanıklı olduğunu, çünkü ortamda çürümesine veya yanmasına neden olacak su veya oksijen bulunmadığını da belirtti. Ayrıca, ahşap uydunun çevresel etkileri de minimize ettiği ifade ediliyor.
UZAYDA AHŞAP EVLER İNŞA EDEBİLİR MİYİZ? 
Kyoto Üniversitesi'nde uzaydaki insan faaliyetlerini inceleyen astronot Takao Doi, "Kendimiz üretebileceğimiz bir malzeme olan ahşapla evler inşa edebiliriz. Bu sayede uzayda kalıcı olarak yaşayabilir ve çalışabiliriz," dedi. Ahşabın uzayda dayanıklılığının artmasının, artan uzay çöpü sorunuyla mücadelede de etkili olabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, hizmet dışı bırakıldıklarında ahşap uyduların, geleneksel metal uydulara göre Dünya atmosferinde daha kolay yanabileceğini vurguluyor.
Dr. Doi, "Gelecekte metal uyduların yasaklanması söz konusu olabilir. Eğer ilk ahşap uydumuzun çalıştığını kanıtlayabilirsek, bunu Elon Musk'ın SpaceX şirketine sunmak istiyoruz," diye ekledi.
UYDUNUN YÖRÜNGEDEKİ GÖREVİ
LignoSat, uzaya fırlatıldıktan sonra altı ay boyunca yörüngede kalacak. Uydunun elektronik bileşenleri, ahşabın aşırı sıcaklık dalgalanmalarına karşı ne kadar dayanıklı olduğunu ölçecek. Araştırmacılar, uydunun uzaydaki davranışını, malzemenin iç sıcaklık değişimleri ve manyetik özellikleri ile düşük yerçekimli ortamlardaki genişleme ve daralma miktarını incelemek için veri toplamayı planlıyor.
Dr. Doi, "Ahşap belki modası geçmiş gibi görünebilir, ancak aslında uzayda uygarlığın Ay ve Mars'a doğru ilerlemesi için en son teknolojidir," şeklinde konuştu.
"Japonya Dünya'nın ilk ahşap uydusunu yörüngeye gönderdi" haberi, 05 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 05 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Japonya Dünya'nın ilk ahşap uydusunu yörüngeye gönderdi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Japonya Dünya'nın ilk ahşap uydusunu yörüngeye gönderdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.