Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır? Jinekomasti erkeklerin hayatlarının belirli dönemlerinde sıklıkla karşılaştığı ve kadın tipi doku gelişimine bağlı olarak memelerin normalden daha büyük olmasıyla karakterize bir durumdur.

Jinekomasti erkeklerin hayatlarının belirli dönemlerinde sıklıkla karşılaştığı ve kadın tipi doku gelişimine bağlı olarak memelerin normalden daha büyük olmasıyla karakterize bir durumdur. Kadınlarda memenin görünümünün iyileştirilmesi amacına yönelik olarak uygulanan meme estetiği ameliyatları gibi jinekomasti ameliyatı da bu sorunun giderilmesi için yapılabilir. Jinekomasti ve liposuction başta olmak üzere tüm estetik cerrahi ve medikal estetik prosedürler ile ilgili olarak Op. Dr. Evren İşçi ile iletişime kurabilir, kişiye özel değerlendirmelerden sonra en doğru uygulamaların gerçekleştirilmesinin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

 

Jinekomasti genellikle testosteron ve östrojen hormonlarının dengesizliğine bağlı olarak gelişir. Bu düzensizlik ve dengesizlik sonucunda iyi huylu ancak anormal bir meme dokusu büyümesi oluşur. Jinekomasti sorunu günümüzde hormonlu gıdaların daha çok tüketilmesi, alkol ve kullanılan çeşitli ilaçların etkisi, böbrek, karaciğer, tiroit sorunları ve hormonal nedenlere bağlı olarak sıklıkla görülmektedir.

 

Jinekomasti her iki memede görülebileceği gibi bazı vakalarda tek memede ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Ayrıca jinekomasti gelişiminin her iki memeyi olumsuz yönde etkilemesi ve memelerin boyutlarında farklılıklar yaşanması söz konusu olabilir.

 

Kıyafet seçimi sırasında zorlanan özellikle memeleri çıkıntı şeklinde belli olan erkeklerde jinekomasti sorununun bulunması olasıdır. Bu tür bir şüphe varsa doktora vakit geçirmeden başvurulmalıdır. Bunun sonucunda jinekomasti teşhisi koyulan hastalarda mevcut jinekomasti sorununun derecesi, altında yatan nedenler ve uygulanması gereken tedavi belirlenmelidir. Eğer memelerde ağrı, şişkinlik, hassasiyet ya da meme ucu akıntısı gibi sorunlar da bulunuyorsa endokrinolog muayenesine de ihtiyaç duyulur. Bu tür vakalarda fiziki muayeneden sonra genellikle meme ultrasonu ile hormon tahlilleri talep edilir.

 

Her Jinekomasti İçin Ameliyat Zorunlu mudur?

 

Ergenlik dönemindeki kişiler jinekomasti sorunundan en çok etkilenen kişilerdir. Memedeki büyüme yetişkinlerin %20’sinden fazlasını etkileyebilen bir sorun olsa da genellikle ortaya çıkması 13 ila 14 yaş dönemine denk gelir. Bu dönemde fark edilen jinekomasti sorununda genel yaklaşım gelişme süreciyle birlikte hormonal dengesizliklerin düzelmesi ve memelerde küçülmenin kendiliğinden sağlanması yönündedir. Diğer yandan ergenlik, erkek çocukların psikolojik durumu açısından çok hassas oldukları bir dönem olduğundan çocuklara nasıl yaklaşıldığı konusunda dikkatli olunmalıdır.

 

Ergenlik döneminde yaşanan sorunun jinekomasti olup olmadığının yanı sıra jinekomasti tedavisi uygulanması gerekip gerekmediği kararının verilebilmesi için hastanın 2 yıl kadar kontrol altında tutulması tercih edilir. Bu süreçte hormonların olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilecek katkı maddesi içerikli gıdalar yerine sağlıklı gıdalar tüketmeye ve kilo kontrolünün sağlanmasına özen gösterilmelidir. Aşırı kilo alımı durumunda diğer vücut bölgelerinde olduğu gibi memelerde de büyüme oluşması son derece doğaldır. Eğer meme büyümesi olan kişi aynı zamanda obezse, jinekomasti teşhisi koyulmadan önce normal kilosuna geri gelmesi beklenmelidir. 2 yıllık kontrollü bir bekleme süreci yaşanmasına karşın memeler küçülmezse müdahale gereksinimi duyulabilmektedir.

 

 

 

Ergenlik dönemindeki erkeklerin yanı sıra jinekomasti yenidoğan dönemindeki erkek bebeklerde de hormonal değişiklikler dolayısıyla geçici olarak görülebilen bir durumdur. Yenidoğan döneminde erkek bebeklerde görülen jinekomasti anne karnındayken anneden geçen hormonların yarattığı geçici etkiden kaynaklanır. Genellikle doğumu izleyen birkaç ay içinde kendiliğinden düzelir.

 

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?

 

Jinekomastinin nasıl tedavi edileceği yapılan değerlendirmeler sonucunda her hasta özelinde belirlenmelidir. Eğer jinekomasti kendiliğinden düzelmediği gibi kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyecek şekilde hassasiyet, ağrı ya da psikolojik sorunlara yol açıyorsa ilaç tedavisine ya da cerrahi müdahaleye gereksinim duyulabilir.

 

Eğer jinekomasti hipogodanizm, sağlıksız beslenme veya siroz gibi farklı nedenlere bağlı olarak geliştiyse ilk olarak bu etkenler tedavi edilmelidir. Eğer kullanılan ilaçların yan etkileri jinekomastiye neden oluyorsa bu durumda ilaç değişikliği yapılması gündeme gelebilmektedir.

 

Glandüler tip jinekomasti sorunlarında sıklıkla görülen sert meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması gerekliliği oluşabilmektedir. Yağ dokusunun ve glandüler dokunun fazla olduğu vakalar karışık tip jinekomasti olarak adlandırılır. Yağ dokusunun ağırlıklı olduğu yağlı tip jinekomasti sorununun giderilmesi için liposuction yöntemi kullanılabilir.

 

Nydick sınıflandırması, ergenlik çağındaki erkeklerde ortaya çıkan jinekomasti sorununun seyrinin ve hastanın uygulanan tedaviye verdiği yanıtın belirlenmesinde önemli rol oynar. Bu kapsamda areolanın altındaki gladüler doku diskinin büyüklüğüne göre jinekomastinin tipi belirlenir. Eğer disk çapı 4 cm’den yüksekse genel yaklaşım sorunun kendiliğinden düzelmesini beklemek yönündedir. Medikal tedavi 4 ila 6 cm aralığında disk çapı olan hastalarda tercih edilirken 6 cm’nin üzerindeki disk çapı vakalarında cerrahi prosedür uygulanması gündeme gelebilmektedir.

 

Jinekomasti sorununun tedavisinde uygulanabilecek en garantili ve etkili yöntem jinekomasti ameliyatı olmakla birlikte cerrahi müdahalenin uygunluğu ve kapsamı kişi özelinde deri fazlalığına ve meme dokusundaki büyüklük derecesine göre belirlenmelidir.

 

Jinekomasti ameliyatı sonrası hastalar doktorun belirttiği süre boyunca jinekomasti korsesi kullanmalıdırlar. Ameliyat sonrası erken dönemde uygulama bölgesinde morluk, ödem, hassasiyet ve ağrı görülmesi normal bir durum olarak kabul edilir. İlk 3 gün duş alınmaması ve  1 hafta boyunca yüzüstü yatılmaması gerekmektedir.

"Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?" haberi, 24 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Jinekomasti Nasıl Anlaşılır? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Jinekomasti Nasıl Anlaşılır? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  2. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  3. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  4. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  5. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  6. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  7. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  8. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  9. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  10. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  11. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  12. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  13. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  14. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  15. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  16. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  17. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  18. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  19. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  20. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
Yaşam Haberleri