Kadın Hakları Ve İstanbul Sözleşmesi 

Kadın Hakları Ve İstanbul Sözleşmesi 

Kadın Hakları Ve İstanbul Sözleşmesi  Dünyada kadına şiddet olaylarının en fazla görüldüğü üç ülke, Türkiye,ABD ve Yeni Zelanda'dır. 

Kadın ölümleri ise en çok Türkiye, El Salvador ve Honduras ülkelerinde görülüyor. Resmi rakamlara göre 2019 yılında Türkiye'de 474 kadın öldürüldü. 

 

Türkiye'de Kadın Ölümleri  

 

Alınan birçok önleme rağmen kadın ölümlerinin önüne geçilemiyor. Eşi ve yakın akrabaları tarafından öldürülen kadınların sayısı her geçen yıl artmaktadır. Cinayetlerin nedenleri arasında şiddetli geçimsizlik, cinsel istismar ve arkadaşlık - sevgililik teklifinin reddedilmesi bulunuyor. Geçen yılki kadın ölümleri son 10 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Öldürülen 474 kadından 115'i resmi kayıtlara ''şüpheli ölüm'' olarak geçti. 

 

Dünya'da ve Türkiye'de Kadına Şiddet  

 

Dünya Sağlık Örgütünün hazırladığı ve kamuoyuyla paylaştığı rapora göre dünyada şiddet gören kadın sayısı %30'un üzerindedir. Neredeyse her üç kadından biri yakın çevresindeki kişilerin fiziksel ya da duygusal şiddetine maruz kalıyor.Son yıllarda, ekonomik ve cinsel şiddet gören kadınların sayısı da arttı. Dünyada sözel şiddet gören kadınların sayısı ise %40'ın üstünde. 

 

Rapora göre kadına şiddet vakalarının artmasındaki en büyük neden kadınların yeterli sosyal destek alamaması. Yasal mercilere bildirilen şikayetlerin ciddiye alınmaması ve mağdurun suçlanması da şiddet olaylarının yıldan yıla artmasına neden oluyor. Boşanma olgusuna yönelik gelenekçi tutumlar, namus kültürü ve cinsiyetçilik de kadına şiddet olaylarının nedenleri arasında yer alıyor. 

 

Kadın Hakları  

 

1791 yılında yayımlanan Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi, kadın hakları konusunda atılan ilk resmi adımdır. Bu bildirgenin ilk maddesinde her kadının özgür olarak doğduğu ve erkeklerle eşit haklara sahip olduğu yazılıdır. Bildirgenin üçüncü maddesi, kadınlar ve erkekler arasındaki birliği sağlamak, devleti siyasi gücünün esası olarak tanımlanır. 

 

Bildirgenin 11. maddesinde kadınların fikirlerini ve düşüncelerini ifade etmelerinde özgür olduğu belirtilir. Aynı zamanda temel insan haklarından biri olan düşünce özgürlüğü, sadece erkeklere verilmiş bir hak değildir. Kadın hakları hukuki, siyasi ve ekonomik alanla sınırlı değildir. Kadın, fiziksel ya da duygusal şiddet gördüğü eşinden boşanma hakkına sahiptir. Çocuklarının velayetini almak ve nafaka talebinde bulunmak da en temel hakları arasında yer alır. Cinsel ilişkiyi ve kumayı reddetmek, istediği kişiyle evlenmek ve kendi malına sahip olmak da yasalarla güvence altına alınmış haklardır. 

 

İstanbul Sözleşmesi  

 

1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için imzaya açılmıştır. Asıl adı ''Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi'dir.'' Sözleşme aynı zamanda cinsiyetler arası ayrımcılığı da yasaklamaktadır. İstanbul Sözleşmesi sadece kamusal alanda değil özel yaşam alanındaki şiddeti yasaklayan maddeler de içerir. İrlanda, Arnavutluk, Bosna Hersek, Finlandiya, Portekiz, Fransa sözleşmeyi imzalayan ülkeler arasında yer almaktadır. Bulgaristan ve Macaristan sözleşmeyi imzalamayıp yürürlüğe sokmadı. Türkiye ve Polonya başta olmak üzere birçok ülkenin sözleşmeden çıkma ihtimali bulunuyor.

"Kadın Hakları Ve İstanbul Sözleşmesi " haberi, 06 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 06 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Kadın Hakları Ve İstanbul Sözleşmesi  haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kadın Hakları Ve İstanbul Sözleşmesi  2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:08 Galatasaray, Şampiyonluk İddiasını Güçlendirmek İçin Victor Lindelöf Transferinde Kararlı
  2. 19:08 TikTok CEO’su Shou ABD'deki yasa için konuştu: "İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz"
  3. 19:03 Gizemli Zaman Yolcusu: 6000 Yıl Sonrasının Şaşırtıcı Görüntüleri Ortaya Çıktı
  4. 18:58 Sırrı Sakık ve Önder Aksakal arasındaki tartışma Meclis'te gergin anlar yaşanmasına neden oldu
  5. 18:55 PKK terör örgütünün Almanya sorumlularından Saim Çakmak yakalandı
  6. 18:53 Biden, Tiktok'un Amerika'da yasaklanması kararını içeren tasarıyı imzaladı
  7. 18:50 Beyaz Saray, Ermeni Soykırımı'nı Anma Açıklamasında Kararlılıkla Duruşunu Sürdürüyor
  8. 18:48 Batuhan A gemisinin battığı yerden ceset çıkarıldı: Mürettebatı arama çalışmaları devam ediyor
  9. 18:46 Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı
  10. 18:44 TikTok CEO'su: ABD'deki Yasal Mücadelede Kararlıyız, Platformun Geleceği Belirsiz
  11. 18:39 Run:ai'nin Satın Alma Değeri 700 Milyon Doları Aştı: Kurumsal Teknoloji Yönetiminde Yeni Adım
  12. 18:36 Galatasaray, Adana Demirspor Maçı İçin Son Hazırlıklarını Tamamlıyor
  13. 18:35 Dolar ve altın yatırımcılarının geleceğini şekillendirecek önemli tarih!
  14. 18:33 Almanya Ekonomik Büyüme Tahminlerini Yükseltti: Habeck'ten Yeni Açıklamalar ve Reform Çağrısı
  15. 18:29 Gazze'de Kritik Kıtlık Tehdidi: İsrail Engelleri ve Çatışmalar Yardımı Zorlaştırıyor
  16. 18:25 Independiente Teknik Direktörü Carlos Tevez Hastaneye Kaldırıldı: Sağlık Durumu İnceleniyor
  17. 18:21 Ankara Tren Garı Katliamı Davasında Polis Takibi Skandalı: Yakub Şahin'in İzleri
  18. 18:17 Kongo'da Mpox Salgını: 19 Vaka Kaydedildi, Önlemler Alınıyor!
  19. 18:13 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonda İkinci Yarıda Düşüş Başlayacak
  20. 18:09 Güney Kore'nin NEONSAT-1 Uydusu Uzaya Fırlatıldı: Dünya Gözlem Misyonu Başlıyor!"ü
Yaşam Haberleri