Kadınlar zeytin ağacına sarıldı

Kadınlar zeytin ağacına sarıldı

Kadınlar zeytin ağacına sarıldı Muğlalı kadınlar, zeytin ağacına sarılarak "Bir kere kandırdılar, köyümden kaldırdılar ama şimdi akıllandım. Vermek istemiyorum. Toprağımı, vatanımı koruyacağım" dedi.

Muğla’daki Akbelen Ormanı’na yapılmak istenen maden ocağına karşı çıkan İkizköylü kadınlardan 53 yaşındaki Aytaç Yakar, ormanın içindeki zeytin ağacına sarılarak, “Bir kere kandırdılar, köyümden kaldırdılar ama şimdi akıllandım. Vermek istemiyorum. Toprağımı, vatanımı koruyacağım. Asla alamayacaksınız elimden” dedi.

ANKA'dan Esma Turan'ın haberine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle zeytinlik alanlarda maden faaliyetlerinin önünü açmasına tepkiler sürüyor.

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’na yapılmak istenen madene karşı çıkan İkizköylüler de geçtiğimiz gün eylem yaptı. Ormandaki zeytin ağaçlarının yanında yapılan eylemde, 53 yaşındaki Aytaç Yakar zeytin ağacına sarılarak, “Bir kere kandırdılar köyümden kaldırdılar ama şimdi akıllandım. Vermek istemiyorum. Toprağımı, vatanımı koruyacağım. Asla alamayacaksınız elimden. Zeytinin yaprağı yeşil, altında kahve pişir. Limak sana bu çamları yedirmeyeceğiz, aklını başına devşir” dedi.

“Ağlaya ağlaya zeytin ağacını kestim”

İkizköylülerden, Melahaf Uysal da maden için ağaçlarının kesilmesine karşı çıktıklarını dile getirerek, “Aldattılar bizi zeytinimizi, evimizi, her şeyimizi aldılar. Vermeyeceğiz. Her şeyimizi aldılar bizim kandırdılar bizi. Böyle bir çare olduğunu bilseydik vermezdik. Ben ağlaya ağlaya zeytin ağacını kestim. Bir kamyon zeytin götürdüm evimin önünde. Doğamızı, yerimizi vermeyeceğiz” dedi.

“Zeytinliklerini bu şirkete satmamak için direniyorlar”

İkizköy Çevre Komitesi üyesi Deniz Gümüşel, Akbelen Ormanı’ndaki zeytin ağaçlarının üç yıldır tehdit altında olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“1 Mart sabahı Resmi Gazete’de karşımıza çıkmış Maden Yönetmeliği değişikliği, bizim Akbelen Ormanı’nın kömür madenine tahsisi davamızda bilirkişinin keşfe geleceği güne denk geldi. Biz bunu anlamlı buluyoruz, oldukça manidar buluyoruz. Çünkü Akbelen Ormanı’nın ortasında 150-200 dönümlük bir arazi var. Akbelen Ormanı’nı çevreleyen bin 500 dönüm arazide 35 bine yakın zeytin, üç yıldır Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş.'nin maden genişletme hevesi nedeniyle tehdit altında. Akbelenliler, İkizköylüler üç yıldır topraklarını, zeytinliklerini bu şirkete satmamak için direniyorlar. Hiçbiri şirketle şu ana kadar masaya oturmadı.”

“Zeytin hayat verdi”

Akbelen Ormanı’nı da canı pahasına koruyor İkizköylüler. Çünkü biliyor ki, kömür nefes almamızı sağlamaz. Zeytin sağlar, çam ağaçları sağlar. Kısa vadeleri karları için şirketlere, sermayeye çıkarılmış bir yönetmelik diye düşünüyoruz bunu. Oysa zeytin binlerce yıldır bu kadim topraklarda pek çok halka hayat verdi. Hayatlarını sürdürmelerini sağladı. Muğlalıların zeytine bir vefa borcu var. Biz Akbelen’de, İkizköy'de, Deştin'de, Marmaris'te, Tuzla'da, Bodrum'da, Milas’ta 'Zeytin için adalet' diye bağırırken, aslında bu binlerce yıldan gelen vefa borcumuzu ödüyoruz. Sonuna kadar da bu mücadelemize devam edeceğiz."

“Zeytini sadece kömür değil kontrolsüz yapılaşma da yok ediyor”

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Milas Sözcüsü Neşe Tuncer ise zeytinlikleri maden sahalarının yanında plansız yapılaşmanın da yok ettiğini dile getirerek, “Zeytini sadece kömür değil, kontrolsüz yapılaşma ve yanlış verilen imar kararları da yok ediyor. Zeytin bahçelerini yok ediyor. Oysa zeytin kanununa göre tek bir zeytin ağacı kesilemez. Zeytinlikler yok edilemez ama oluyor, olmaya da devam ediyor. Onca çığlığına rağmen köylü sesini duyuramıyorsa, devlet güçlünün yanındaysa o zaman bir hukuk devleti var mı diye soruyoruz. Zeytine dokunma diyoruz, zeytin için adalet istiyoruz” diye konuştu.

“Akbelen’i hedef alan yönetmelik”

MUÇEP Menteşe Meclisi üyesi Haluk Özsoy ise “Kanun hiyerarşisine uymayan yönetmelik her halükarda iptal olmalı. Zaten açıkçası ben iptal olacağına inanıyorum, ilk açılan davada. Bu Akbelen’i hedef alan bir yönetmeliktir. Bu işi şunun için çıkardılar, yapacağımızı yapalım sonrasında iptal olursa olsun şeklinde bir mantalite yatıyor bu konu üzerinde bence” dedi.

"Kadınlar zeytin ağacına sarıldı" haberi, 05 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 05 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Kadınlar zeytin ağacına sarıldı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kadınlar zeytin ağacına sarıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:ANKA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  2. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  3. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  4. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  5. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  6. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  7. 11:16 Orman Gülü: Doğanın Sağlık ve Güzellik Mucizesi
  8. 11:15 İstanbul Valiliği, 28 Nisan Pazar günü bazı yolların trafiğe kapatılacağı duyuruldu
  9. 11:12 Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!
  10. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  11. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  12. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  13. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
  14. 10:54 ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor
  15. 10:52 Esra Erol'da çocuk gelin skandalı: 14 yaşındaki kız, başlık parasıyla satılmış
  16. 10:47 Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Toz Tutmayan Sprey Tarifi!
  17. 10:45 CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, çift maaş bağlanan iki bürokratın aylık kazancını açıkladı
  18. 10:43 Mangal Kömürü ve Limon: Evinizdeki Lekelere Son Veren Pratik Temizlik Yöntemi!
  19. 10:40 AK Parti İbrahim Efe için disiplin süreci başlattı
  20. 10:37 Mars'ın Yüzeyindeki Gizemli Örümcek Şeklindeki Oluşumlar: ESA'nın Keşfi
Çevre Haberleri