Kahverengi kokarca böceği, bu böceği gördüyenız hemen imha edin!

Kahverengi kokarca böceği, bu böceği gördüyenız hemen imha edin!

Kahverengi kokarca böceği, bu böceği gördüye... Kokarca böceği kış aylarında kapalı alanlara giren ve hızla popülasyonlarını artırıyor, tarım ürünlerine ciddi zararlar veriyor. Uzmanlar acilen kivilerin toplanması gerektiğini duyurdu. Ordu'dan Samsun'a sıçradı şimdi İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya...

Çin'den gelen kahverengi kokarca böceği tarlaları tehdit ediyor. Anavatanı Çin olan 'kahverengi kokarca' böceği Karadeniz'de fındık tarlası sahiplerinin başına bela oldu.

Karadeniz Bölgesi´nde fındık başta olmak üzere 300´den fazla ürüne zarar veren "kahverengi kokarca" diye bilinen zararlı böcek hızla yayılmaya devam ediyor.

 

Kış ayları geldiğinde, birçok insanın baş belası haline gelen sinek ve böcek istilası başlamış durumda. Ancak, bu kez, özellikle Karadeniz bölgesinde, evlere sadece girmekle kalmayıp neredeyse istila düzeyinde yayılan bir böcek türü gündemde. Kahverengi kokarca böceği olarak adlandırılan bu canlıların hızlı üreme hızı ve tarım ürünlerine verdiği zararlar, uzmanları ve çiftçileri endişelendiriyor.

İlk kez 2017 yılında Türkiye'de görülen bu istilacı tür, özellikle Karadeniz bölgesinde hızla yayılım göstermiştir. Karadeniz bölgesinde meyve ve sebzelerin verimini yüzde 15 ila 20 arasında düşürdüğüne dair raporlar bulunmaktadır.

İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Ordu, Trabzon, Giresun gibi birçok bölgede de görülen bu böcekler, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yerel otoriteleri alarma geçirmiş durumda.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İslam Saruhan, bu böceklerin davranışlarını ve zararlarını şu şekilde açıklıyor: "Kahverengi kokarca böceği, özellikle meyve ve sebzelerde ciddi zararlara yol açabilen bir istilacı türdür. Ayrıca, kışı evlerde geçirerek soğuktan etkilenmezler ve sonraki sezonlarda sağlıklı bir şekilde tarım alanlarına geri dönerler.

GÖRDÜĞÜNÜZ YERDE HEMEN İMHA EDİN

Evlerde kullanılabilecek herhangi bir ilaç bulunmamaktadır, bu nedenle bu böceklerin evlerde görüldüğünde hızla imha edilmeleri gerekmektedir. Ayrıca, evlerin açık yerleri kapatılmalı ve pencerelerde sineklik kullanılmalıdır."

Kahverengi kokarca böceği, hızla üreyen bir türdür ve tarım ürünlerine ciddi zararlar verebilir. Aynı zamanda, evlerde bulundukları zaman kökten bir çözüm bulunana kadar hızla çoğalabilirler. Saruhan, bu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: "Bu böceklerin evlerde kışlaması, gelecek yıl daha fazla zarar verme potansiyeli taşır. Bu nedenle, bu canavarları görür görmez öldürmek önemlidir."

İSTANBUL'DA ULAŞTI İSTİLA BAŞLANDI

Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde meyve ve sebzelerin verimini düşüren kahverengi kokarca böceği, Türkiye'nin birçok bölgesine yayıldığı için tarım alanlarında ciddi bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, bu istilacı türün kontrol altına alınması ve yayılmasının önlenmesi için çiftçilere ve halka büyük bir sorumluluk düştüğünü vurguluyorlar.

resimde kaç sayı görüyorsun bulun

KAHVE RENGİ KOKARCA BÖCEĞİ NEDİR?

Kahve rengi kokarca böceği, Rhaphigaster nebulosa adıyla bilinen bir böcek türdür. Bu böcekler, kahve rengi veya siyah renkte olabilirler ve genellikle evlerin içinde veya dışında görülebilirler. Kahve rengi kokarca böceği genellikle 2-2.5 cm uzunluğundadır ve oval bir vücuda sahiptirler. Bu böceklerin çoğunluğu bitkilerin özsuyunu emerek beslenir.

KAHVE RENGİ KOKARCA BÖCEĞİ İNSANLAR İÇİN TEHLİKELİ Mİ?

Kahve rengi kokarca böceği  İnsanlar veya evcil hayvanlar için tehlikeli değildir zarar vermezler. Ayrıca, evlerin içinde bulunmaları rahatsız edici olsa da genellikle ciddi bir zarara neden olmazlar. Ancak, bitkilere zarar verebilirler çünkü bitki özsularını emerek bitkilerin zayıflamasına neden olabilirler.

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ İSTİLACI MI?

Kahve rengi kokarca böcekleri hızlı bir şekilde üremezler. Dişiler yumurtalarını bitkilerin yapraklarına bırakır ve yumurtalar çatlayarak yavrular ortaya çıkar. Yavrular büyüdükçe ergin birer böcek haline gelirler.

Genel olarak, kahve rengi kokarca böcekleriyle başa çıkmak için zararlı kimyasallar kullanmak yerine onları dikkatlice toplayarak dışarıya salmak daha iyi bir seçenek olabilir. Bitkilere zarar veriyorlarsa, bitkilerinizi korumak için bazı önlemler alabilirsiniz. Ancak bu böceklerin insanlar veya evcil hayvanlar üzerinde ciddi bir tehdit oluşturduğunu söylemek yanlış olur.

Sonuç olarak, kahve rengi kokarca böceği zararsız bir böcektir ve genellikle doğal yaşamın bir parçasıdır. Evlerinizde görünmeleri sık rastlanan bir durumdur, ancak genellikle ciddi bir sorun teşkil etmezler.

 KOKARCA BÖCEĞİ BİTKİLERE ZARAR VERİR Mİ?

Kahve rengi kokarca böceği bitkilere zarar verebilir, özellikle meyve ağaçları ve sebzeler gibi bitkilerde bulunmaları durumunda. Bu böcekler, bitki özsularını emerek bitkilerin yapraklarını ve gövdelerini zayıflatabilirler. Zararlı böcekler olarak kabul edilirler, ancak istilacı bir tür olarak düşünülmezler.

 

Kahve rengi kokarca böceklerini kontrol altına almak veya bitkilerinize verdikleri zararı sınırlamak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

KOKARCA BÖCEĞİNDEN NASIL KURTULURUM

  1. El ile toplama: Bireysel böcekleri dikkatlice toplayarak bitkilerden uzaklaştırabilirsiniz. Bunun için eldiven giymeniz önerilir.

  2. Doğal düşmanlar: Bu böceklerin doğal düşmanları vardır. Örnek olarak kuşlar, yararlı böcekler ve örümcekler verilebilir. Bu yüzden doğal dengenin korunmasına yardımcı olmaları gerekebilir.

  3. Bitki koruma ürünleri: Bitkilerinizi korumak için böcek ilaçları veya sabunlu su gibi bitki koruma ürünlerini kullanabilirsiniz. Ancak bu tür ürünleri kullanmadan önce üretici talimatlarını dikkatle okumalı ve uygun şekilde kullanmalısınız.

Kahve rengi kokarca böceği doğal yaşamın bir parçasıdır ve bazı ekosistemlerde diğer canlıların besin kaynağı olarak hizmet edebilirler. Bu nedenle tamamen ortadan kaldırmak yerine kontrol altına almayı tercih edebilirsiniz.

Kısacası, kahve rengi kokarca böceği bitkilere zarar verebilir, ancak zararları sınırlıdır. Bitkilerinize verdiği zararı kontrol altına almak için yukarıda belirtilen yöntemleri kullanabilirsiniz. Böcekleri toplamak veya zararlı böceklerle mücadele için kimyasal ilaçları kullanırken çevreye ve diğer canlılara zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

"Kahverengi kokarca böceği, bu böceği gördüyenız hemen imha edin!" haberi, 13 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. Bilgi kategorisi altında bulunan Kahverengi kokarca böceği, bu böceği gördüyenız hemen imha edin! haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kahverengi kokarca böceği, bu böceği gördüyenız hemen imha edin! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Bilgi konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  2. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  3. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  4. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  5. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  6. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  7. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  8. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  9. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  10. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  11. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  12. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  13. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  14. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  15. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  16. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  17. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
  18. 16:26 Ali Koç: "Fenerbahçe tüm isimlerden, kişilerden öndedir"
  19. 16:23 Vedat Işıkhan: "Temmuzda artış yapılmayacak"
  20. 15:51 Avrupa’da elektrikli araç satışları düştü
Bilgi Haberleri