Kalabalıkta yürürken çarpışmamak için ne kadar mesafeye ihtiyacınız var?

Kalabalıkta yürürken çarpışmamak için ne kadar mesafeye ihtiyacınız var?

Kalabalıkta yürürken çarpışmamak için ne kad... Hollanda'daki Eindhoven Teknik Üniversitesi (TUE) araştırmacıları, çarpışmaları önlemek için insanların birbirlerinden en az 75 santimetre uzakta durmaları gerektiğini saptadı.

Yaklaşık 5 milyon kişinin davranışını inceleyen bilim insanlarının bu araştırması, Harvard Üniversitesi tarafından, anlamsız ve saçma izlenimi yaratan bilimsel çalışmalara verilen ve İngilizce'de değersiz anlamına gelen, "ignoble" sözcüğünden türetilmiş "Ig Nobel Ödülü'ne" layık görüldü.

Prof. Dr. Federico Toschi ve öğretim üyesi Alessandro Corbetta, insanların birbirlerine çarpmamak için ne kadar mesafeye ihtiyaç duyduklarını hesaplamak için, uzun süren bir araştırma gerçekleştirdi.

Sadece 80 yaya birbiriyle çarpıştı

Eindhoven Tren İstasyonu'ndaki peronların altına yerleştirilen sensörler sayesinde 5 milyon kişinin haraketleri gözlemlenerek, analiz edildi.

Araştırmaya göre, insanlar olası bir çarpışmaya karşı yürüyüş yollarını önceden değiştirerek, karşıdan gelenlere karşı sürekli olarak kendilerini kolluyor.

Eğer, çarpışma olasılığını hesaba katmayıp, yollarını önceden değiştirmemiş olsalar, en az 18 bin kişi birbiriyle çarpışacaktı.

Araştırma boyunca, 5 milyon insandan sadece 80 yaya birbiriyle çarpıştı. Diğer yayalar, yürüyüş sırasında aralarında en az 140 santimetre mesafe bırakarak, çarpışmadan kaçınmayı başardı.

Araştırmacılar, yaya hareketlerini çok doğru bir şekilde tahmin edebilen istatistiksel bir model geliştirdiler. Bu şekilde, koridor veya tünel gibi tanımlanmış bir alanda kaç yayanın kaçacağını, yürüyeceğini, döneceğini veya çarpışacağını önceden kestirmek mümkün. Alessandro Corbetta, "Modelimizi oluştururken, iki 'sosyal güç' bulduk; görüşe dayalı uzun menzilli bir kuvvet ve gerçek teması önlemek için kısa menzilli bir kuvvet. Bu kuvvetler, çarpışmaları önlemek için insanların mevcut yürüyüş yollarını ayarlamalarına neden oluyor" dedi.

Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların, kalabalık ortamlarda yayaların daha güvenli haraket etmesine katkı sağlayacağını düşünüyor. TUE'deki iki bilim insanına göre araştırma, müze ve festivaller gibi, insan yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde, haraketliliğin daha verimli hale gelmesini sağlayacak.

Eindhovenli araştırmacıların çalışması, 2018 yılında uluslararası bir bilim dergisinde yayımlandı. Hem güldüren, hem de düşündüren çalışmalara verilen Ig Nobel'i alabilmek için, araştırmanın, tanınmış bir bilimsel dergide yayımlanması gerekiyor.

Daha önce de Japon bilim insanları, yayaların birbirleriyle neden çarpıştığını içeren bir çalışmayla Ig Nobel Ödülü'nü kazanmıştı.

Ig Nobel, gerçek Nobel Ödülleri açıklanmadan hemen önce veriliyor.

"Kalabalıkta yürürken çarpışmamak için ne kadar mesafeye ihtiyacınız var?" haberi, 10 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Kalabalıkta yürürken çarpışmamak için ne kadar mesafeye ihtiyacınız var? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kalabalıkta yürürken çarpışmamak için ne kadar mesafeye ihtiyacınız var? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:05 New York'ta Farelerle Bulaşan Hastalık Vakalarında Artış: Sağlık Yetkilileri Tedbir Alıyor
  2. 14:03 Grammy Ödüllü American Idol Şarkıcısı Mandisa Lynn Hundley 47 Yaşında Hayatını Kaybetti
  3. 14:01 Can Uzun'un Duygusal Anları: Penaltı Kaçırışı ve Gözyaşlarıyla Dolu Maç
  4. 13:57 Libya'dan ABD'nin Filistin BM Üyeliğini Veto Etmesine Tepki:İnsani Değerler ve Hukuka Saygı Çağrısı
  5. 13:53 Xiaomi, İlk Elektrikli Otomobilini Piyasaya Sürdü
  6. 13:53 Ev Yapımı Peynirli Börek Tarifi: Sofralarınıza Lezzet Katın!
  7. 13:47 Balıkesir'de Dereye Düşen Adamın Cansız Bedenine Ulaşıldı
  8. 13:47 20 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  9. 13:45 Beşiktaş'ta bir futbolcuyla yollar kesin olarak ayrıldı!
  10. 13:42 "Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Harvard'dan Prestijli Ödül Aldı"
  11. 13:40 Yağışlı Hava Etkili: MGM'nin Hava Durumu Tahmini
  12. 13:39 "Çukurova'da Muhtar Adayı Yolda Darp Edildi, Şüpheliler Serbest Bırakıldı"
  13. 13:36 "Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu"
  14. 13:34 İslam Memiş: İran-İsrail Gerginliği Piyasalara Yansıyor
  15. 13:31 Tüketiciyi Koruma Adına Sert Müdahale: Reklam Kurulu Yanıltıcı Reklamlara Büyük Cezalar Kesti!
  16. 13:27 Fed Raporu: Enflasyon ve Jeopolitik Riskler Ekonomiyi Etkileyebilir
  17. 13:23 Enflasyon Tahminleri ve Dolar Kuru: Piyasada Belirsizlik Devam Ediyor
  18. 13:21 Ankara'da şiddetli fırtına hakim
  19. 13:17 Erdal Beşikçioğlu: "Enver Bey bize belediyeyi borçsuz bir şekilde teslim etti"
  20. 13:14 Altın Piyasasında Durağan Seyir: Gram ve Çeyrek Altın Fiyatları Sabit, Ons Fiyatı İstikrarlı
Teknoloji Haberleri